04 oktober 2016 
3 min. leestijd

6 tips om je eigen sport- en beweegritme te vinden

6 tips om je eigen sport- en beweegritme te vinden
Overal lees je allerlei tips en tricks over hoe vaak je zou moeten sporten en bewegen. Deze hoeven niet per se ook voor jou geschikt te zijn. Hoe weet je wat wel bij jou past? Dat is iets wat je in de praktijk ondervindt. Zo zijn er meerdere dingen die een rol kunnen spelen. Er zijn vragen die je aan jezelf kunt stellen om erachter te komen wat voor jou misschien kan werken. Denk hierbij aan:
  • Hoeveel beweging heb ik al in mijn dagelijkse leven?
  • Wat vind ik leuk om te doen?
  • Wanneer kan ik sporten en hoe vaak?
  • Waar voel ik mij goed bij?
  • Wat zijn mijn ervaringen uit het verleden?
  • Heb ik bepaalde blessures waar ik rekening mee moet houden?

6 tips om je eigen ritme te vinden

1. Vind jouw waarom

Wat is de reden dat jij wilt sporten/bewegen? Heeft het te maken met je gezondheid? Wil je je fit en energiek voelen? Wil je sterker worden? Wil je zowel figuurlijk als letterlijk lekkerder in je vel zitten? Zorgt sporten ervoor dat je je hoofd kunt leegmaken? Kun je door te sporten je grenzen verleggen? Zo zijn er allerlei motieven waarom mensen gaan sporten. Zorg er dus voor dat jij jouw motief vindt. Zo had ik laatst een gesprek met iemand die haar uitdaging gevonden heeft in Crossfit. Alleen kon ze, vanwege het financiële plaatje, dat niet zoveel doen als dat ze wilde. Daarom wilde ze ook nog naar de sportschool gaan, omdat ze de 3 keer per week sporten wilde halen. Op zich is dat prima, maar het zorgt niet voor het juiste motief. Als je die keer sportschool dan gaat beschouwen als een manier om beter te worden in Crossfit ga je al met een heel ander motief naar de sportschool. Zie je het verschil? Dus wat is jouw waarom.

2. Bepaal wat voor jou haalbaar is

Kun je niet rennen? Ga dan stevig wandelen, of ga bijvoorbeeld fietsen of zwemmen. Als je merkt dat je in tijdnood komt als je naar de sportschool gaat, kijk dan of je dan thuis kunt sporten. Er zijn genoeg oefeningen die je thuis kunt doen.

3. Plan in wanneer je wat doet

Door van tevoren in te plannen wanneer je gaat sporten, heb je een afspraak met jezelf. Door je sportmomenten in te plannen ga je deze ook daadwerkelijk doen. Als je alleen maar zegt dat je 3 keer per week wilt sporten, dan zijn er nog geen concrete afspraken over hoe en wanneer.

4. Wees niet te streng voor jezelf en luister naar je lichaam

Als je een poosje niet gesport hebt, om wat voor een reden dan ook, kun je niet van jezelf verwachten dat je gelijk vol aan de bak kunt. Het is belangrijk om het rustig op te bouwen. Dus verwacht niet gelijk teveel van jezelf. Als je een blessure hebt, te erge spierpijn of heel erg moe bent, hoef je er ook niet vol voor te gaan. Luister naar je lichaam en stem daar je sport/beweging op af. Ben je bijvoorbeeld heel erg moe, ga dan niet die high intensity les doen in de sportschool, maar ga rustig aan wat cardio doen.

5. Leer van je eerdere ervaringen

Het spreekwoord “Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat altijd kreeg” bestaat niet voor niets. Dus ben jij eerder begonnen met rennen maar stopte je omdat je het echt niet leuk vond, dan kun je verwachten dat dat nu weer gebeurt. Ga dus op zoek naar een alternatief dat je wél leuk vindt en misschien ook nog nooit geprobeerd hebt. Als je vroeger van 0 keer per week naar 4-6 keer per week sporten bent gegaan en daardoor blessures hebt opgelopen, kan dat nu weer gebeuren. Dus vraag om advies voor een verantwoorde opbouw in je training. Dan houd je het ook veel beter vol.

6. Wees flexibel

Zo had ik zelf laatst echt geen zin en energie om de sportschool in te gaan. Wel wilde ik graag bewegen en buiten was het mooi weer. Samen met een vriend ben ik twee uur gaan wandelen en hebben we van het mooie weer genoten. Achteraf voelde me ik me goed en voldaan. Ik weet dat ik me na een uurtje sportschool anders gevoeld zou hebben. Op dat moment had ik die buitenlucht en wandeling nodig om mijn hoofd op een ontspannen manier leeg te maken. Wees dus flexibel in jouw planning. Als het ene op dat moment niet kan, kijk dan naar wat wel kan. Men is het er tegenwoordig wel over eens dat het goed voor je is om te bewegen. De manier waarop maakt daarbij niet uit. Doe iets dat voor jou werkt en kijk naar de mogelijkheden die je hebt!
Reactie plaatsen