08 maart 2017 
3 min. leestijd

5 tips voor een smartphonevrij leven

5 tips voor een smartphonevrij leven
Kun jij het ook niet aan om je telefoon voor één uur uit te zetten? Wij helpen je om een smartphonevrij leven te leiden en van je verslaving af te komen! Om de zoveel minuten kijk je op je mobiel en je wilt weten of je iets hebt ontvangen via social media of Whatsapp. Waarom eigenlijk? Tja, soms gaat het gewoon automatisch, een soort tik of iets dergelijks. Herken jij jezelf hierin? Ik in ieder geval wel! Dit zette mij aan het denken. Hoe the hell kun je werken als je alleen maar op je smartphone zit? Dit kan eventueel je baan kosten. Neem een voorbeeld aan de man die Pokémon Go speelde tijdens zijn werk, die mocht gelijk zijn spullen inpakken. Uiteraard is Pokémon Go niet het enige probleem, want social media gebruiken wij ook 24/7. Soms is het goed om even stil te staan bij dit soort momenten, want je wilt natuurlijk wel de controle hebben over je eigen lichaam en brein! Niet getreurd, wij helpen je om dit te kunnen realiseren. Ben je er klaar voor om dit samen met ons te doen? Lees dan hieronder de zes tip om je leven smartphone free te maken!

1. Afleiding helpt!

Hoe meer je bezig bent des te minder tijd je hebt om op je mobieltje te kijken. Denk vooral aan dingen zoals boodschappen doen, sporten, je hond uitlaten, een bakje thee drinken in je woonkamer of schoonmaken. Tijdens dit soort momenten kan jij je mobiel gewoon thuis laten, om bijvoorbeeld op te laden. Tijdens het laden van je telefoon zit je toch niet aan je mobiel. Althans, ik niet! Ik vind het super irritant om te appen als er een snoertje ingeplugd zit. Wat betreft afleiding zoeken kun je bijvoorbeeld iets doen waarvan je zweet. Ik sport zelf heel veel en probeer mijn mobiel dan thuis te laten. Tijdens het sporten merk ik de intensiteit van bepaalde oefeningen en denk ik helemaal niet aan mijn mobiel. Ik probeer tijdens het sporten namelijk te overleven en niet te denken: 'Oh, goh, ik maak even een foto van mijn bezweette kop'. No thanks! Dit ligt uiteraard per persoon anders en misschien werkt wandelen of een andere activiteit wel het beste voor jou. Je wilt namelijk het moment beleven en je hoeft niet overal een foto van te plaatsen op je Instagram of Facebook.

2. Zet je notificaties uit

Dit is misschien wel de beste manier om je niet te laten afleiden door je smartphone. Je hoeft je niet kapot te schrikken als je mobiel weer eens begint te trillen of harde geluiden maakt. Maak het makkelijker voor jezelf en zet je notificaties gewoon uit! Als ik zelf op mijn mobiel wil kijken, dan doe ik dat wanneer het kan en wil. Laat de wereld maar wachten en geniet van je bakje koffie.

3. Kicking it oldskool

Denk terug aan toen er nog geen smartphones waren. Wat deed je toen? Las je een boek of tekende je vaak? In plaats van te scrollen of te swipen kan je misschien iets doen wat je vroeger ook leuk vond om te doen. Ik kan het begrijpen dat dit een tijdje geleden is, maar misschien is het leuk om de verfkwasten uit de kast te halen en weer te beginnen met verven. Wees creatief en verras ons!

4. Avondklok opstellen

Dit is misschien wel de harde manier, maar soms is het goed om streng te zijn voor jezelf! Het moment om alle devices, zoals je mobiel of laptop, uit te doen kan lastig zijn. Trust me, I know. Toch heb ik dit gedaan en bleef ik heel sterk. Ik had niks in de buurt van mijn bed liggen en ik sliep toch een partij lekker! Niet normaal. Als je je een beetje eenzaam voelt dan kun je de sfeer opfleuren met een aantal kaarsen of een gesprek met iemand. Je kan ook mediteren of seks hebben, er zijn talloze dingen waar je geen scherm voor nodig hebt.

5. Koop een alarmklok

Dit kost je geen drol en het werkt ook nog eens! Probeer elke zondag je agenda er bij te pakken en een paar uurtjes smartphone free te zijn. Stel een tijd van één uur in en ga wat anders doen. Wat handig is aan het kopen van een alarmklok is dat je dit kan opbouwen. Voor mensen die hier veel moeite mee hebben kan dit zeker helpen! Wees niet bang: je maakt het niet uit met je smartphone, je geeft elkaar gewoon de ruimte. Alle relaties hebben hier profijt van toch?
Reactie plaatsen