20 november 2017 
3 min. leestijd

6 stappen waar je doorheen gaat tijdens een digital detox

6 stappen waar je doorheen gaat tijdens een digital detox
Het nieuws volgen, op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de levens van onze familie en vrienden en onze 'status hooghouden'. We Instagrammen al onze feed-worthy herfst-foto's en op Facebook delen we onze nieuwste prestaties. Tegenwoordig is elektronica en zijn voornamelijk mobieltjes niet meer weg te denken uit ons leven. In principe niets mis mee: de wereld verandert en wij ook. Maar vraag jezelf eens af: hoe zou het zijn als ik een weekendje offline ga? Ja, we snappen dat het scary as hell klinkt, maar het zijn maar twee dagen. 48 uurtjes. Moet te doen zijn toch? We zijn tegenwoordig zo aan onze mobiele telefoons gekluisterd dat we geen flauw idee meer hebben van wat er om ons heen gebeurt. Dat de blaadjes weer van de bomen vallen zien we op Instagram en in plaats van even een raam open te doen checken we het weer via de app. Eigenlijk is dat best wel jammer, admit it. Natuurlijk kan het lekker zijn om als eerste 's ochtends, in bed of al met een kop koffie, je Facebook, Instagram, Pinterest etcetera door te scrollen en de krant te openen op je mobiel. Het is een routine, je hebt je mobiel bij de hand en het is lekker makkelijk. Probeer toch eens om een weekendje offline te gaan. Je zult onder andere merken dat je veel meer meekrijgt van wat er zich afspeelt in je omgeving. Benieuwd waar je doorheen gaat tijdens een digital detox? Deze 6 stappen geven je een idee hoe je het kunt ervaren:

1. In het begin is het onwennig

Je bent er aan gewend om continu je telefoon te checken. Het nieuws bijhouden, even snel dat mailtje beantwoorden of kijken wat je vriendinnen uitgespookt hebben dit weekend: je gebruikt het overal voor. Laat het over je heenkomen en geef jezelf de tijd eraan te wennen.

2. Alles gaat je prikkelen

Niet alleen gebruiken we onze mobieltjes voor ons sociale netwerk en het nieuws, ook even Google Maps-en waar je heen moet is super handig. Je voelt je eigenlijk een beetje verloren zonder je trouwe phone en niet weten wat er gaande is kan je irriteren en zenuwachtig maken. Eerlijk is eerlijk: hoe moet je nu weten of je nichtje iets liefs heeft gedaan? Of welke trein je moet hebben en met welke overstap? Juist: gebruik die socialiteit van je! Vraag het aan mensen die je daadwerkelijk ziet in plaats van via een appje. Ga eens langs bij je familie en verwen je nichtje. Krik je direct je social skills een beetje omhoog. Kan ook nooit kwaad.

3. Je besluit het maar gewoon te accepteren

Langzaamaan begin je de positieve kant ervan in te zien. Dat je niet ieder moment van de dag geconfronteerd kunt worden met verschrikkelijk nieuws is eigenlijk zo verkeerd nog niet. Je doet gewoon lekker je eigen ding, get those to-do lists done en richt je dag in zoals jij het wilt - zonder steeds afgeleid te worden. Geen appjes, snapjes en geen Candy Crush-level dat je per se uit moet spelen. Hallo ontspanning! Sit back and relax, je bent al zover nu. Schenk jezelf een wijntje in en laat het over je heen komen.

4. Realisatie: je hebt meer vrije tijd

Ga eens bij jezelf na hoeveel tijd je eigenlijk op je telefoon zit. Door je Facebook scrollen, Instagram posts liken en drie Candy Crush-levels verder komen op het toilet: bij elkaar kost het toch weer veel tijd. Zeg nou zelf, die minuten kun je toch veel beter gebruiken? Je zult merken dat je zeeën van tijd hebt voor andere dingen en wie wil dat nou niet?!

5. Motiveer jezelf

Spendeer jij je avonden vaker met een zak chips languit op de bank, haast zielloos de avond voldoen met series, series en nog meer series? Nu niet meer! Een weekendje offline gaan is een echte eye-opener, want nu heb je geen 'excuus' meer om niet die ene wandeling te maken, dat boek te lezen of om een nieuwe passie te ontdekken. Maak nieuwe recepten, spreek eens af met je vriendinnen of doe eens iets leuks voor jezelf. Zonder de constante afleiding van je mobiel kun je veel meer gedaan krijgen en ontdekken. En wie weet houd je er nog wat leuks aan over ook.

6. Conclusie: het is het proberen waard

"Wie niet waagt, wie niet wint", weet je nog? Dat geldt eigenlijk wel voor alles in het leven en zeker ook voor een digital detox. Zoveel hoef je er niet voor op te geven, het is maar één weekendje uit alle weekenden die je nog zult meemaken in je leven, dus wat heb je te verliezen? Zet die mobiel maar op vliegtuigmodus en ga ervoor! Tip: Misschien is het handig om de mensen met wie je het meeste contact hebt van tevoren te laten weten dat ze je een weekendje niet online kunnen bereiken. Gewoon, om even te laten weten dat je ze niet negeert enzo. ;)

Reactie plaatsen