Redactie
01/28/2018
2 min
0

6 signalen dat je beter voor jezelf moet zorgen

01/28/2018
2 min
0
Soms ben ik zo onrustig. Ik voel me paniekerig, mijn ademhaling is verre van gecontroleerd en ik probeer alles 'snel-snel-snel' te doen. Ik ben gestrest en dat merk ik aan meerdere dingen. Aan deze signalen merk ik dat het tijd is om even wat beter voor mezelf te zorgen.

1. Ik ben continu bezig

In de trein ben ik aan het werk op mijn laptop en zelfs als ik op de wc zit ben ik ondertussen nog even iets aan het checken op mijn telefoon. Ik heb geen moment echt rust. Ik heb het gevoel dat ik continu door moet gaan, omdat ik anders tijd te kort kom.

2. Ik vergeet adem te halen.

Mijn vriend moet hier altijd een beetje om lachen. Dan zit ik naast hem in de auto en adem ik ineens heel diep uit. ‘Wat een zucht, wat is er aan de hand?’, vraagt hij dan en ik antwoord heel serieus, ‘Ik vergat even adem te halen’. Hij vindt dat grappig, maar ik meen het wel. Soms ben ik zo druk bezig met nadenken over van alles en nog wat, totdat ik mezelf tot de orde roep en even bij mezelf naga hoe het met mijn ademhaling gaat. Ik kom er dan altijd achter dat ik eigenlijk onbewust al een hele tijd mijn adem inhield.

3. Ik kom slecht in slaap

Ik ben heel de dag al moe, maar wanneer het eindelijk bedtijd is, lukt het me niet om in slaap te komen. Mijn hoofd maakt overuren en ik denk na over alles wat ik moet doen.

4. Ik heb continu zin in ongezond eten

Ik heb nu echt even andere dingen aan me hoofd dan gezond eten. Ik moet al zo veel en echt gezond koken en mealpreppen kan ik er echt even niet bij hebben. Hoe graag ik het ook zou willen, het lukt me niet om me aan mijn goede voornemens te houden.

5. Ik vind iedereen irritant

Elke vraag is er één te veel. Ik weet hoe onredelijk ik eigenlijk ben. Maar ik heb gewoon het gevoel dat iedereen iets van me wil. Zien ze niet dat ik het druk heb? Ook geluiden zijn me soms te veel; ik irriteer me zelfs aan de regen die tegen het raam tikt.

6. Mijn lijf schreeuwt om rust

Ik heb een hoge hartslag, trillende handjes en krijg het letterlijk benauwd als ik denk aan alles wat ik nog moet doen. Ik voel aan mijn lijf dat alles me te veel wordt; heb een zwaar hoofd en een constante druk boven mijn ogen.

Danger!

Wanneer ik last heb van een of meerdere van bovenstaande dingen, is het echt hoog tijd om een stapje terug te doen. Juist wanneer ik het idee heb, dat ik totaal geen tijd heb om een moment voor mezelf in te plannen is dit moment van levensbelang. Wanneer ik dit niet doe, gaat het op een gegeven moment vreselijk mis. Voor mijn gevoel is de kans op bijvoorbeeld een eetbui dan groter. Dit vreet energie, waardoor het geheel alleen maar erger word en ik in een vicieuze cirkel beland.

Emergency list

Daarom heb ik een Emergency List gemaakt met dingen die ik kan en moet doen om terug tot mezelf te komen. Op nummer één staat mijn telefoon en laptop even uitzetten, zodat ik even rust heb van die prikkels en stress. Op nummer twee staat het beoefenen van mindfulness: proberen in het nu terecht te komen. Dit kan al heel simpel door te focussen op mijn ademhaling, om mij heen te kijken en te benoemen wat ik allemaal zie. Op nummer drie staat het opschrijven. Het helpt mij ook heel erg om er pen en papier bij te pakken en te noteren wat ik dan allemaal ‘moet’. Op die manier creëer ik structuur en blijkt het ineens veel meer haalbaar. Ook helpt het vaak om iets te gaan doen zonder direct doel. Tegenwoordig lijkt men continu bezig met het volbrengen van een taak en het bereiken van een doel. Wat is er gebeurd met gewoon doelloos ‘spelen’: puzzelen, kleuren, tekenen, knutselen, je verstand op nul zetten en gewoon plezier maken?

Welke signalen kun jij bij jezelf ontdekken? Wat zou je eigenlijk moeten doen als je deze signalen bij jezelf opmerkt? Denk hier eens goed over na, probeer het voor jezelf op een rijtje te zetten en hopelijk kan jij in het vervolg op tijd ingrijpen.

Reacties
Categorieën