14 maart 2017 
4 min. leestijd

6 ongepaste vragen aan een Fitgirl

6 ongepaste vragen aan een Fitgirl
Mensen noemen me een Fitgirl, maar soms krijg ik de kriebels van die benaming. Bij een Fitgirl wordt er namelijk gedacht aan een chick die alleen maar met booty gains, gezonde meuk en sporten bezig is. Ja, dat ben ik ook maar daarnaast gaat er bij mij ook echt wel een chippie in (lees: de hele zak) en sla ik weleens een avondje ijzer smijten over. Vanwege het verkeerde beeld van een Fitgirl krijg ik vaak nogal ongepaste en vervelende vragen. Hier een opsomming van vragen die ik (en vele andere sportieve meiden) de afgelopen tijd hebben gekregen. Natuurlijk mét uitgebreid antwoord zodat jij, als Fitgirl, niet meer met je ogen hoeft te rollen bij zo'n gekke vraag. Het enige wat je hoeft te doen, is deze blog onder de neus van de persoon in kwestie houden. Handig toch?

1. Mag jij dit wel eten?

Met stipt op nummer 1 staat de vraag of ik ‘dat wel mag eten’. Meestal gaat ‘dat’ over een broodje kroket, hagelslag met boter en een bammetje of een dikke shoarma pizza. Hierbij het antwoord: ja, dat mag ik eten. Er is geen opper Fitgirl of Fitgirl bijbel die ons oplegt wat we wel en niet mogen eten. Dat beslissen we lekker helemaal zelf, net zoals jij. Zo’n vraag is irritant omdat ik wéét dat een stuk carrotcake een ongezondere keuze is dan een wortel. En jij weet óók dat wij Fitgirls dat weten. Vanwaar dan die vraag? Als ik heb besloten om een treat meal te nemen, dan wil ik daar niet nog eens extra op gewezen worden. Dan is mijn geniet-moment namelijk in een klap weg. Wij Fitgirls hebben soms ook behoefte aan ongezonde shit en laten we eerlijk zijn, dat is alleen maar gezond. Niemand wil tegen een uitgemergeld meisje aan kijken in de gym. Laat ons die verdomde pizza of dat stuk taart dan eten en neem zelf ook een stuk. Met je mond vol kan je die gekke vraag ook niet stellen.

2. Mag je dit wel drinken?

Deze vraag krijg ik vaak als ik met een biertje op een festival, feestje of andere gezellige gelegenheid sta. Vaak komt er nog eens achteraan hoeveel calorieën erin zitten. Iets waar ik vooral niet mee bezig wil zijn tijdens een feestje (of überhaupt niet). Zo’n vraag laat me schuldig voelen, alsof ik als ‘Fitgirl’ verplicht aan het water en de proteïneshakes moet omdat ik er een sportief leven op nahoud. Dat is natuurlijk onzin, want ook wij Fitgirls willen weleens helemaal van god los. En die knappe dude aanspreken, werkt nou eenmaal beter met een biertje op dan met een eiwitshake. Zie je dus een chick met een sixpack (die op haar buik) én een biertje of andere alcoholische versnapering, stel die vraag dan vooral niet. Er zijn betere manieren om een gesprek met een Fitgirl aan te knopen. Vraag bijvoorbeeld hoeveel ze squat of trakteer haar op een biertje. Cheers!

3. Kun je deze sport niet?

Ik krijg het idee dat mensen denken dat een Fitgirl een super vrouw is. Zo een die 100 kilo squat, in het weekend voor de lol een marathon loopt en zich zo in een downward facing dog vouwt. Laten we even realistisch zijn: niemand is goed in alle soorten sport. Zelfs een topsporter zoals een Naomi of Fatima is niet goed in alles. Waarom krijgen wij Fitgirls dan wel die vraag als we aan het stuntelen zijn op de skipiste of met een nieuwe oefening in de gym? Gewoon niet vragen dus. Dat is namelijk niet leuk voor het zelfvertrouwen van de Fitgirl. Want ja, wat zouden we graag wél goed willen zijn in alle vormen van sport.

4. Hoe kan jij nou cellulite hebben?

Nog zo'n vraag waarvan ik en miljoenen andere fitte vrouwen onzeker worden. Weet ik veel waarom mijn reet eruitziet als een poffertjespan?! Als ik wist hoe ik ervan af zou kunnen komen had ik het allang gedaan. Het is namelijk niet iets waar ik trots op ben als ik in de zomer mezelf in m’n stringbikini hijs. Ik eet gezond en ik beweeg veel, maar helaas zijn mijn putten net zo hardnekkig als kauwgom onder je schoen. Even het antwoord op de vraag hoe ik nou cellulite kan hebben. Volgens Google heeft ongeveer 80% - 90% van de vrouwen last van cellulite. Dit is geen teken van overgewicht maar het is een genetisch verschil in de manier waarop vetweefsel en bindweefsel zich vormt in combinatie met factoren die dit kunnen beïnvloeden. Zo, nu weet je waarom ik (en vele andere Fitgirls) een huid hebben waar een sinaasappel jaloers op zou zijn. Nu wil ik die vraag nooit meer horen.

5. Word je niet dik van al die eiwitshakes?

Antwoord: Vind je me dik dan? Nee even serieus, een eiwitshake is een mega traktatie voor je spieren na het sporten. Eiwitten zijn de bouwstenen van al het weefsel in je lichaam en ze zorgen dan ook voor spierherstel en opbouw. Erg handig als je de dag erna weer wil trainen of je lichaam snel van eiwitten wil voorzien. Wel is het belangrijk om er eentje te nemen die hoog is in eiwitten en laag in koolhydraten en vetten. Mijn favoriet is Happy Protein, een eiwitshake met 10 vitaminen en magnesium. Dik word je er dus absoluut niet van. Wel verslaafd, want oh wat is zo’n shake lekker na het sporten!

6. Ben je niet bang om een Arnold Schwarzenegger te worden?

Deze vraag krijgen wij Fitgirls als we met gewichten staan te knallen in de gym. Alsof we allemaal de torso willen van Arnold deze zomer (hihi, liever niet). Even voor alle meiden die uren spenderen op de crosstrainer: een strakkere bil krijg je er niet van. Ga dus vooral aan krachttraining doen als je een fitter figuur wil! Voor vrouwen is het sowieso lastig om super gespierd te worden omdat we meer oestrogenen hebben (en minder testosteron dan mannen). Wat je dan wel krijgt van krachttraining? Een strakker lijf! Bovendien verbrand je met een krachtsessie binnen 48 uur nog steeds calorieën. Enne… wist je dat spieren meer calorieën verbruiken dan vet? Wees dus niet bang om een keer het krachthok in te duiken. Oh ja, om nog even terug te komen op de betekenis van de term Fitgirl. Voor mij en vele andere sportieve chicks betekent het dit: een sportieve bad-ass babe die ervoor kiest om de beste versie van haarzelf te zijn. En hoe je die beste versie van jezelf wordt, lees je hier.
Sonja Starink
Door

Sonja Starink

op 24 Mar 2017

Lijkt me inderdaad erg vervelend om deze vragen te krijgen. Fitgirls zijn niet een paar heilige meiden! Die houden ook van een hapje en een drankje alleen letten ze meer op hun voeding.

Reactie plaatsen