10 september 2018 
3 min. leestijd

6 fouten die ik gemaakt heb met hardlopen

6 fouten die ik gemaakt heb met hardlopen
Sinds een jaartje ben ik regelmatig aan het hardlopen. Eerst deed ik dat 3x per week en nu 2x per week. Daarvoor rende ik een aantal weken tot een paar maanden een aantal keer per week en dan weer een heel poos niet. In al die jaren heb ik wel verschillende fouten gemaakt met hardlopen. Ik wil er 6 met jou delen, zodat je niet dezelfde fouten maakt. Of dat je het herkent en het kan herstellen.

1. Te snel rennen

Dit is een fout die ik zelf nogal snel maak en zeker aan het begin van mijn rondje. En als ik dat doe, loop ik er tegenaan dat ik het niet meer volhoud. En dat te snel rennen is ook terug te zien in mijn hartslag, want die is dan natuurlijk veel te hoog. Dus wat ik nu doe, is ervoor zorgen dat de eerste helft van mijn training mijn hartslag niet boven een bepaalde waarde uitkomt. Op deze manier houd ik het veel makkelijker vol. En een ander voordeel is dat ik de rest van de dag ook nog energie heb (ik ren meestal in de ochtend).

2. Snel teveel kilometers willen rennen

Je lichaam moet eraan wennen om te hardlopen. Gevoelsmatig kan het snel best wel goed gaan. En ik snap heel goed dat je dan de neiging hebt om meer te gaan rennen. Been there, done that. Alleen mij leverde dat vaak een blessure op. De vervelendste blessure was een achillespeesontsteking. Alleen achteraf gezien is dat best logisch. Zoals ik in deze blog voor Fitgirls schreef, hebben je pezen en aanhechtingen meer dan 2 jaar nodig om te vernieuwen en dus sterker te worden. Dus mijn pezen konden de belasting te snel teveel kilometers rennen niet aan en daardoor kwamen de blessures. Dus doe alsjeblieft een stapje terug als je dit herkent.

3. Geen rust nemen als je lijf moe is

Tja, ik had afgesproken met mezelf om te gaan rennen. Dus dan ga ik ook. Toch? Ja, dat deed ik inderdaad. Alleen dan werd ik vaak wel gelijk afgestraft. Het ging dan namelijk voor geen meter. En dan kwam ik met een rotter gevoel thuis dan dat ik wegging. Daarnaast had ik mijn lichaam weer een stuk moeier gemaakt, zodat ik de rest van de dag echt geen energie meer had. Dus voel je dat je lijf echt moe is? Neem dan alsjeblieft 1 of 2 dagen extra rust. En nee, lui is niet moe. Als je gewoon lui bent, is het goed om te gaan sporten.

4. Doorrennen bij pijntjes

Je lichaam geeft niks voor niks die signalen in de vorm van pijntjes. Er is meestal dan echt wel wat aan de hand. De eerste keren denk je dat het nog wel prima gaat… totdat het echt niet meer gaat. Met mijn achillespeesblessure voelde ik bijvoorbeeld tijdens de training niet zoveel pijn, maar de volgende dag voelde ik eerst alleen stijfheid. Alleen omdat ik door bleef rennen, werd deze stijfheid een gevoel van stekende pijnen (gevoel dat er een mes in je achillespees gestoken werd). Dus toen besloot ik pas om te stoppen met rennen. Als ik toen eerder was gaan minderen met rennen, had het echt niet zover hoeven komen. Dus luister alsjeblieft naar de signalen van je lichaam. En pas je hardloopschema aan als de situatie daar om vraagt.

5. Geen tijd nemen voor herstel

Ik denk dat de meesten nu wel weten dat je niet constant door kunt blijven gaan. Herstel moet ook uitmaken van je trainingsplan. Dit kan op verschillende manieren. Wat ik in het verleden vaak oversloeg, was een deload-week. Dit betekent een week minder kilometers rennen dan je gewend bent. In mijn hoofd vond ik dit altijd een hele rare stap. Maar juist door dat weekje minder te rennen, geef je je lichaam tijd om te herstellen en zo weer sterker te worden. Toen ik eenmaal doorkreeg dat ik beter rende na de deload-week vond ik het minder erg om deze in mijn schema in te passen.

6. Vergelijken met anderen

Op Social Media komen er genoeg foto’s voorbij waarbij trots prestaties worden gedeeld. Dat mag natuurlijk. Alleen in het verleden (en nu ook nog wel eens) vergeleek ik mezelf soms met deze personen. En dan frustreerde het mij dat ik niet zo hard kan rennen als zij kunnen. Maar van dit vergelijken ga ik mezelf niet beter voelen, dus ik heb besloten om hiermee te stoppen en alleen nog te focussen op mezelf.

Hardloopschema écht op maat

Wil jij niet dezelfde fouten maken? Ik kan je helpen met een hardloopschema die echt op maat is gemaakt. En deze word ook aangepast als de situatie daar om vraagt. Op zich zijn er veel hardloopschema's op internet te vinden en die zijn vaak wel prima. Ik heb alleen gemerkt dat zo'n schema in het begin prima vol te houden is, maar op een bepaald punt niet meer. Dat komt meestal omdat deze niet op jou is afgestemd. Dat kan ik wel voor jou doen! Ik kan een schema voor je maken als je net (weer) begint met hardlopen. Dan vul je de volgende vragenlijst in: https://anoekdevoogd.nl/vragenlijst-hardloopschema-beginner/. En ik kan een schema voor je maken als je het hardlopen verder wilt opbouwen. Dan ga ik er vanuit dat je al een half uur achter elkaar kunt rennen. De vragenlijst om in te vullen vind je dan hier: https://anoekdevoogd.nl/vragenlijst-hardloopschema/.  
Reactie plaatsen