07 maart 2017 
2 min. leestijd

5 voordelen van trainen met je eigen lichaamsgewicht

5 voordelen van trainen met je eigen lichaamsgewicht
We trekken massaal allemaal naar de sportschool om daar onze fitnessdoelen te behalen. Dat doe ik zelf ook regelmatig. Maar waarom doen we dat eigenlijk als het ook veel makkelijker kan? Ga jij dagelijks de trap op en af voor je werk, of ben je veel op je hurken bezig? We gebruiken ons lichaam namelijk vaker dan we denken of ons realiseren. Eén ding zal ik alvast verklappen: trainen met je eigen lichaamsgewicht is supergoedkoop! Trainen met eigen lichaamsgewicht kan heel afwisselend en leuk zijn. Het kan een uitkomst zijn wanneer je inspiratieloos bent of wanneer je de huidige trainingsroutine niet meer uitdagend genoeg vindt. Je kunt op veel verschillende manieren je lichaam trainen zonder materialen. Je hebt bijvoorbeeld geen squatrek nodig om te squatten, dat kan je natuurlijk helemaal zelf. Is deze squat voor jouw gevoel veel te makkelijk? Maak hem dan uitdagender door er een pistol squat van te maken (squat op 1 been en het andere als een pistool recht vooruit). En wat dacht je van opdrukken? Er zijn voor zowel beginners als gevorderden veel varianten die je kunt uitvoeren. Zo maak je de trainingen leuker en intensiever. Dat je kunt trainen met je eigen lichaam is dus eigenlijk heel bijzonder! Alles staat met elkaar in connectie en dat kun je alleen maar verbeteren door te focussen op wat je zelf al hebt. Wij benoemen een paar goede voordelen waarom trainen met je eigen lichaamsgewicht niet alleen heel goed, maar vooral heel leuk is!

1. Cheap, cheap, cheap

Het grootste voordeel van trainen met eigen lichaamsgewicht is de kosten. Je hebt geen sportschool nodig die maandelijks hoge kosten in rekening brengt. Je bent vrij om te gaan en te staan waar je wil: binnen of buiten. Daarnaast hoef je ook geen dure materialen en benodigdheden aan te schaffen. Hoe relaxed is dat? Geen sportschool en geen materiaal, it’s only you and nature!

2. Nooit te zwaar

Hiermee bedoelen we dat je nooit meer gewicht kan gebruiken dan je eigen lichaam aankan. Je bent al helemaal ‘in touch’ met jezelf en je eigen gewicht. Jij bepaalt en hebt de controle over je eigen lichaam. Je voelt sneller aan of iets goed voelt of niet en hierdoor kan je jezelf goed corrigeren.

3. Eigen tempo

Als je oefeningen met je eigen lichaamsgewicht doet ben je zelf de baas over je eigen tempo. Niemand die tegen jou zegt dat je harder of sneller moet gaan trainen. Je komt met deze oefeningen wat dichter bij jezelf. Hierdoor weet je wat je lichaam aankan en hoe je op bepaalde oefeningen reageert.

4. Cardio en kracht ineen

Trainen met eigen lichaamsgewicht is niet alleen zwaar, maar ook superefficiënt voor je conditie. Je gebruikt je eigen gewicht en door het tempo op te voeren gaat je hartslag al snel omhoog. Een variatie van oefeningen zorgt ervoor dat je jouw lichaam elke keer weer een extra boost geeft. Door regelmatig deze oefeningen te combineren bouw je niet alleen langzaamaan op jouw tempo meer spiermassa op, maar ben je ook tegelijkertijd conditioneel heel goed bezig!

5. Voor iedereen

Trainen met je eigen lichaam is voor iedereen toegankelijk. De oefeningen zijn erg makkelijk en je kunt deze steeds moeilijker maken als er geen uitdaging meer is. Dit kan je bijvoorbeeld doen door het aantal herhalingen te verhogen of door de snelheid aan te passen. Er zijn oneindig veel oefeningen om er zelfs een total body workout van te maken. Geen excuses meer om niet te sporten dus! Zelfs wanneer je agenda helemaal volgepland staat kun je dit snel en makkelijk tussendoor doen. 'Geen tijd’ geldt niet voor het trainen met eigen lichaamsgewicht. Daarnaast kan je de training zo lang en zwaar mogelijk maken als je zelf wil. Je hoeft dus geen topatleet te zijn om fit bezig te zijn! Wat vinden jullie van trainen met eigen lichaamsgewicht?
Reactie plaatsen