20 juli 2016 
3 min. leestijd

5 trainingstips voor de zomer!

5 trainingstips voor de zomer!
Het is inmiddels al een maandje zomer. Hoe gaat het met jouw trainingen? Ga je door zoals je het hele jaar bezig bent of train je minder vaak? Vind je dat oké of merk je dat je dat lastig vindt? In deze blog zal ik je verschillende opties geven om in de zomer te (blijven) sporten. Maar eerst wil ik je vragen wat jij nodig hebt om deze zomer lekker in je vel te zitten? Aan de hand daarvan kun je kijken welke tip(s) geschikt is(zijn) voor jou.

Zomertip 1: Wees flexibel

Je kunt natuurlijk gewoon doorgaan waar je gebleven bent. Als dat lukt qua tijd, sociaal leven, vakantie, etc. kun je dat zeker doen. Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk dat je er de energie voor hebt. Als je thuis bent, kun je gewoon je vertrouwde schema doen en op vakantie kun je kijken of je in het hotel of ergens in de buurt kunt trainen (of misschien zelfs wel aan de boulevard). In een eerder blog over het maken van een passend trainingsschema had ik het over één dag die je kon invullen zoals jij wilt. Dus als je deze dag in de zomer gebruikt om te relaxen, is dat prima!

Zomertip 2: Pak je rust

Een vakantie vind ik zelf altijd een goede gelegenheid om even niet te trainen. Een keer een week rust is juist goed voor je. Je zult merken dat je hierna weer sterker bent en progressie kunt boeken. Als je echt veel langer op vakantie gaat, zal ik er wel voor zorgen dat je wat beweging pakt. Dit hoeft dan niet in de sportschool te zijn; je kunt ook gaan wandelen, zwemmen of fietsen. Als je bijvoorbeeld gaat wandelen in de bergen train je je benen ook nog eens goed.

Zomertip 3: GO HIT

Train kort, maar krachtig. Doe een circuittraining, waarbij je je hele lichaam aanpakt. Je kunt dan binnen 20-30 minuten klaar zijn. Dan heb je de rest van de dag nog voldoende tijd om te relaxen op het strand, terras, etc. Een voorbeeld van een circuittraining in de sportschool is:
 • Squat thrusters 10-15x
 • Renegade row + push up 8-12x
 • Russian twists 15-20x
 • Touwtje springen
Dit rondje kun je 4-6 keer doen. Zorg er wel even voor dat je vantevoren een warming-up van 5-10 minuten doet. Met je eigen lichaamsgewicht kun je overal trainen. Een voorbeeld van circuittraining met eigen lichaamsgewicht:
 • Squats 20x
 • Inch worm 8x
 • Jump lunges 20x
 • Dippen 10-15x
 • Bulgarian squats 8-12x (per kant)
 • Push-ups 8-15x
 • Burpees 8-15x
 • Plank 30-90 sec
Je kunt dit hele rondje twee of drie keer doen. Of je deelt hem in tweeën, zodat je kunt afwisselen. Doe dan een circuit van vier oefeningen 4-6 keer.

Zomertip 4: Maak je niet druk!

Accepteer zoals het gaat en doe wat je kunt wat betreft het trainen. Als je een keer niet kunt trainen, zorg dan voor wat meer beweging gedurende de dag. Ga fietsen waar je normaal de auto pakt, ga wandelen waar je normaal fiets, pak de trap, etc. Het is oké als je een periode minder kunt trainen. Het is alleen belangrijk dat je het na de vakantie dan wel weer oppakt. Gebruik de vakantie lekker om je op te laden en te ontspannen en verplicht jezelf niet tot trainen. Als je het lekker vindt, is het natuurlijk helemaal prima om te doen maar als het een keer niet lukt, ook prima. Geniet van de zomer en voel je niet gestrest of schuldig omdat je niet getraind hebt.

Zomertip 5: Train verantwoord!

Als het erg warm is, is het handig om je moment van trainen goed uit te kiezen. Al is dat wat minder belangrijk als je binnen traint in een sportschool met airco. Bij een sportschool zonder airco moet je ervoor zorgen dat je genoeg drinkt (zie verder). Als je buiten wilt trainen, doe dit dan bij voorkeur in de (vroege) ochtend of later op de avond. Smeer je sowieso in als de zon schijnt. Als het erg warm is, is het verstandig om wat rustiger aan te doen. Je wilt namelijk echt niet dat je lichaam oververhit raakt. Verder is het heel erg belangrijk dat je genoeg drinkt. Als je een uur of korter sport, is water prima. Je lichaam kan 250 ml per kwartier opnemen, dus zorg er dan ook zeker voor dat je dit elk kwartier drinkt. Als je langer dan 90 minuten sport, kun je een isotone sportdrank nemen om je glycogeenvoorraden aan te vullen. Denk hierbij aan zijn Aquarius, Isostar en Extran Hydro. Je kunt zelf een isotone sportdrank maken door appelsap te verdunnen met water; de verdeling is 50/50. Verder kun je een mespunt zout toevoegen aan een liter om het natriumgehalte van de drank te verhogen. Een hypotone sportdrank is handig wanneer je veel vocht verliest, zoals wanneer je een langere tijd intensief bezig bent of matig intensief in de warmte.Water is overigens ook een hypotone drank. Een hypertone drank (AA, Red bull) is sowieso af te raden, omdat dit je in warm weer kan uitdrogen.

Hoe train jij in de zomer?

5 trainingstips voor de zomer - Anoek de Voogd Sport&Exercise
Door

5 trainingstips voor de zomer - Anoek de Voogd Sport&Exercise

op 05 Aug 2016

[…] het verder op deze pagina van […]

All- In Sport
Door

All- In Sport

op 15 Jun 2017

Super gaaf om te lezen. Mochten jullie eens met innovatieve producten willen werken. Neem vooral contact op! All- In Sport is de ontzorger voor onder andere Fitness en Functional training artikelen

Reactie plaatsen