13 januari 2017 
2 min. leestijd

Ice, ice, baby! 5 tips tegen wintertenen

Ice, ice, baby! 5 tips tegen wintertenen
Ahh, winter. De één vindt de kou fantastisch, de ander is verre van een wintermens. Ik val onder die laatste categorie. Het is vaak gewoon te koud, te guur en te nat. Een dikke laag sneeuw vind ik dan weer best leuk, voor een paar dagen. Maximaal vijf, zeg maar, en dan ben ik er wel weer klaar mee. Maar er is één ding waar ik echt een hekel aan heb in dit vriesseizoen: wintertenen. Ja, it’s a thing. Van die voeten die gewoon niet warm willen worden, no matter how hard you try. Oké, ik heb wel vaker gehoord dat ik koelbloedig ben, maar volgens mij was dat niet echt gericht op mijn lichaamstemperatuur. ;) Nu ben ik normaal al een koukleum met net zulke koude voeten, maar in de winter wordt dit nog zo’n tien keer erger. En dan hoor ik je al denken: ‘Dan doe je toch gewoon een paar dikke sokken aan?’. Eh, ja, niet dus. Trust me, dat heb ik geprobeerd. Ik heb zelfs een paar thermische sokken die als een soort kleine verwarming werken. Je voeten worden er wel lekker warm door, maar als die van mij een slechte dag hebben, vertikken ze het ook echt om maar enigszins op normale temperatuur te komen. Laatst zag ik iemand die op slippers door de stad liep. Terwijl ik aandachtig en lichtelijk in shock naar die blote voeten staarde, vroeg ik me af hoe het in vredesnaam kon dat haar tenen er niet afvroren. Ondertussen stond ik, inclusief jas, dikke sjaal en handschoenen, rillend te wachten op de bus. Waarom had zij géén koude voeten, terwijl die van mij als ijsstompjes in mijn schoenen gestopt zaten? Genoeg met die koude pootjes! Ik geef jullie de ultieme tips voor wintertenen. Heel fijn ook voor mij natuurlijk, want misschien dat ik dan ook eindelijk eens kan genieten van de vloerverwarming op ons kantoor…

5 tips tegen wintertenen

1. Beweeg

Je raad ‘m al: beweging speelt een grote rol in het warm worden van je lichaam. Dat heb je natuurlijk allang gemerkt tijdens die intense workouts, maar dat geldt dus ook voor je voeten. Van de hele tijd stilzitten worden ze helaas niet warmer. Als je wat meer beweegt help je de bloedcirculatie van je lichaam op gang, waardoor je bloedsomloop beter loopt en je voeten ook eindelijk wat warmer worden en blijven.

2. Voetmassage

Zet die handen van je partner of collega aan het werk! Een voetmassage is een prima manier om je voeten op te warmen. Door de massage wordt de bloedcirculatie ook op gang gebracht en stroomt je bloed beter door je voeten heen. En een gratis massage is natuurlijk nooit weg!

3. Bundle up

Heb je vaak al dikke sokken aan maar bungelen er nog steeds ijspegels aan je lichaam? Ga bij jezelf na of jij je voeten (en hele lichaam) wel echt goed isoleert. Dikke, wollen sokken werken het beste. Helpt het niet? Zelf trek ik soms een paar katoenen enkelsokjes onder mijn dikke sokken aan voor net wat meer warmte. Eventjes op de bank met een deken eroverheen en ze zijn in no-time weer warm.

4. After-workout kleren

Heb je net hard gesport en ben je bezweet of heb je natte voeten? Houd die natte sokken dan niet aan. Je houdt je voeten als het ware ‘gevangen’ in de koude, natte kleren en dat bevordert je warmte natuurlijk helemaal niet. Zorg er dus voor dat een schoon paar (warme) sokken klaarligt en dat je voeten goed droog zijn voor je ze aandoet.

5. Schoenmaat

Misschien niet iets waar je zo snel aan denkt, maar ook je schoenen zijn van groot belang. Te krappe schoenen zorgen weer voor een verminderde bloedtoevoer. Als je het echt goed wilt doen, let er dan ook op of je schoenen een stevige hiel hebben en gemakkelijk kunnen buigen bij de tenen. Ook het materiaal maakt veel uit: leer houdt je voeten warmer dan kunststof.
Reactie plaatsen