22 februari 2017 
3 min. leestijd

5 tips voor meer ontspanning in je drukke leven

5 tips voor meer ontspanning in je drukke leven
Nog net even je mail wegwerken voordat je gaat slapen of een telefoontje van je werkgever krijgen in het weekend: het zijn voor veel mensen herkenbare situaties. Recentelijk was er nog in het nieuws dat een politieke partij er een wettelijk recht van wil maken dat je onbereikbaar kan zijn buiten werktijd. In Frankrijk is het recht om buiten werktijd onbereikbaar te zijn zelfs al in het leven geroepen. Terecht? Door de komst van de smartphone worden werk en privé steeds meer met elkaar verweven. Daarnaast is het tegenwoordig in bepaalde kringen niet sociaal geaccepteerd om onbereikbaar te zijn. Ben jij wel 'diegene die zijn/haar mail niet checkt in het weekend'? Dan word je daar door anderen op aangekeken. De cultuur van bereikbaarheid kennen we allemaal wel, in meerdere of mindere mate. In de huidige maatschappij krijgen we iedere dag weer een stroom van prikkels binnen, grotendeels via onze smartphones waarmee we altijd en overal in contact staan met de rest van de wereld. Dit houdt ons weg van de dingen die er voor ons echt toe doen, de dingen die ons energie geven. Daarnaast zorgt het continu ‘aan’ staan ervoor dat we in een rush terechtkomen. Een continue stroom van informatie die je bij probeert te benen, zonder nog te kunnen zien dat het je goed doet om regelmatig uit die stroom te stappen. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet in die stroom terechtkomt? Hoe creëer je meer ontspanning in je drukke leven?

1. Doe elke dag iets waar jouw hart sneller van gaat kloppen

Dit is by far de belangrijkste. Zelf probeer ik elke dag in ieder geval één uur vrij te maken voor iets waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Dit is meestal een fijne dansles of yogasessie, maar ook een gezellige koffiedate met een goede vriendin geeft mij het gevoel dat ik leef en geniet van het hier en nu. Door bewust elke dag zo’n moment te kiezen, heb ik aanzienlijk meer energie dan wanneer ik hier niet bewust mee bezig ben en minder vaak tijd vrij maak voor die momenten.

2. Gebruik je smartphone in tijdsblokken

Met Healthy Life LAB ontkom ik er niet aan om social media te gebruiken. Daarnaast vind ik social media ook ontzettend leuk! Ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn met het creëren van mooie beelden en hierbij inspirerende teksten te bedenken. Toch ben ik social media bewuster gaan gebruiken. Zo heb ik alle meldingen uitstaan en zie ik nieuwe meldingen dus alleen als ik de app open. Tegenwoordig gebruik ik social media alleen op vaste tijdstippen. Zo voorkom ik dat het mijn hele dag over gaat nemen. Door steeds ‘even’ te checken, verspil je namelijk heel veel tijd én energie!

3. Beantwoord je e-mail één keer per dag

Ook met e-mail kan het verleidelijk zijn om bij elk binnenkomend mailtje je mailbox te openen. Niet echt efficiënt, zeker niet als je bedenkt dat het vervolgens weer zo’n 20 minuten kan duren voordat je weer de volledige focus hebt op wat je eigenlijk aan het doen was. Zelf heb ik daarom de gewoonte ervan gemaakt om mijn e-mail één keer per dag te checken. Hier neem ik een uurtje voor, zodat ik ook de tijd heb om gelijk de mail te beantwoorden. Is er teveel e-mail om in dat uurtje te beantwoorden? Dan kies ik ervoor om de mailtjes met prioriteit te beantwoorden. De rest schuif ik door naar de volgende dag.

4. Ga naar buiten!

Dit is voor mij de beste strategie als ik mijzelf zit vast te denken achter mijn laptop. Mijn grootste valkuil is dat ik dingen graag tot in de puntjes in orde heb, maar als er iets is dat zorgt voor een ‘writer’s block’ dan is het wel perfectionisme. Naar buiten gaan, even een wandeling maken, is de beste manier om afstand te doen van de situatie en vervolgens weer tot nieuwe inzichten te komen. Daarnaast is frisse buitenlucht gewoon heel heilzaam voor de gezondheid. Na zo’n wandeling ben ik vaak vol nieuwe inspiratie en heb ik binnen no time alle taken van mijn to-do list kunnen afstrepen. Ook al lijkt het misschien niet zo efficiënt om een pauze in te lassen en even de tijd te nemen om naar buiten te gaan, als het puntje bij paaltje komt is dit juist heel efficiënt!

5. Laat je telefoon in je tas zitten als je met anderen in gesprek bent

Niets is zo hinderlijk als een gesprek dat stilvalt omdat je gesprekspartner ineens een wel héél belangrijk appje moet beantwoorden. Het ‘echte gesprek’ wordt zo aan de kant geschoven voor een app-gesprek dat kennelijk veel belangrijker is op dat moment. Natuurlijk is het niet altijd zo zwart-wit, maar door steeds je telefoon te checken terwijl je net gezellig zit te lunchen met die goede vriendin, geef je wel dit signaal af. Daarnaast is het knap lastig om even helemaal op te gaan in het moment als je jezelf continu laat onderbreken door een melding op je telefoon. Zorg ervoor dat je echt met je volle aandacht aanwezig bent als je met iemand afgesproken hebt. De mooiste herinneringen worden niet gemaakt terwijl je naar je telefoonscherm staart. De mooiste herinneringen zijn juist die momenten waarin je vergat dat je een telefoon hebt.
Reactie plaatsen