hardlopen tips
Redactie
04/05/2022
2 min
0

5 handige tips voor beginnende hardlopers

04/05/2022
2 min
0

Sommige mensen zijn al een kei in hardlopen. Ze doen het regelmatig en doen soms zelfs mee aan wedstrijden en marathons. Dan heb je nog een andere groep: de beginners. Diep van binnen wilt deze groep graag beginnen met hardlopen, maar hebben ze geen flauw benul waar ze moeten beginnen. Zie jij er soms uit als Bambi op glad ijs? Wees dan niet getreurd, want wij helpen je! We hebben vijf handige tips voor beginnende hardlopers op een rijtje gezet.

Het is altijd spannend om iets nieuws te proberen en om nieuwe uitdagingen aan te gaan, maar dat maakt het juist zo leuk. Je hebt er nog geen verstand van en je weet waarschijnlijk niet waar je moet beginnen. Ga de uitdaging toch aan en blaas het stof van je hardloopschoenen, want het wordt tijd om een poging te wagen. Je zult niet direct een marathon kunnen rennen, maar langzaam opbouwen is wel erg belangrijk.

1. Kies een realistisch doel

De eerste stap die je (figuurlijk) moet nemen, is het zetten van een realistisch doel. Zonder realistisch doel kom je nergens. Je bent nergens direct goed in en dat geldt ook voor hardlopen. Het heeft tijd nodig en oefening baart kunst. Maak het niet te moeilijk en gun jezelf die tijd. Het heeft geen zin om vanaf nu elke dag te gaan rennen, want je hebt ook rustdagen nodig. Die moet jij jezelf gunnen en dat kan alleen door een realistisch doel te stellen. Progress is key. 

2. Bouw het langzaam op

Niemand kan de eerste keer veel kilometers volhouden, dat is onmogelijk. Iedereen moet ergens beginnen. Ook de snelste en beste hardlopers zijn ergens beneden aan de ladder begonnen. Begin met het rennen en lopen van weinig kilometers en bouw dit langzaam op. Als jij je doel gelijk te hoog zet, stel je alleen jezelf teleur als je dit niet haalt. Je moet het langzaam opbouwen en realistisch blijven. Wees niet meteen teleurgesteld als je na een paar dagen nog geen resultaat ziet. Het heeft tijd nodig en het gebeurt niet in één zucht. Alleen zo houd je het langer vol en kom je uiteindelijk dichterbij je doel.

3. Maak gebruik van muziek

Een muziekje in je oren tijdens het rennen maakt het hardlopen een stuk verdraagzamer. De eerste paar keren zul je namelijk hier en daar wat spierpijn voelen, maar als jij een lekkere beat op zet, zal het een stuk makkelijker gaan. Muziek is namelijk ontzettend motiverend. Daarnaast zorgt het voor een regelmatig ritme. Kies een liedje met een goede beat en jij rent iedereen eruit.

4. Rennen en lopen

Wissel in het begin af tussen rennen en wandelen. Focus op je voeten, in plaats van op de kilometers. Het is belangrijk dat je tussen het rennen door ook wat pauzes neemt om stukjes te wandelen. Tussenstops zijn ontzettend belangrijk voor beginners. Probeer eerst eens een paar weken een bepaald schema aan te houden dat wisselt tussen hardlopen en wandelen. Zodra je dit vlekkeloos kunt volhouden, kun je je schema langzaam veranderen. It takes time. 

5. Neem een hardloop buddy 

Het is tegenwoordig niet moeilijk om een hardloopmaatje te vinden. Je hoeft maar naar buiten te kijken en je vindt er al één. Hardlopen met iemand anders is een stuk leuker dan in je eentje. Zorg dat je met iemand rent die jou motiveert en op hetzelfde niveau zit. Of het nou een goede vriendin is of iemand die je hebt leren kennen in de sportschool: het maakt het hardlopen een stuk makkelijker en gezelliger. Geloof ons, wij weten maar al te goed dat hardlopen soms een hele uitdaging kan zijn. Met een beetje geduld en discipline kom jij er ook wel!

Reacties
Categorieën