17 november 2017 
2 min. leestijd

5 tips om jouw suikerverslaving tegen te gaan

5 tips om jouw suikerverslaving tegen te gaan
Wie kent het niet... Van die dagen dat je alles op kan en overal trek in hebt. Voor je het doorhebt heb je drie koeien, vier repen chocolade en twaalf suikerzakken op. Het zijn van die dagen dat je een soort bodemloze put bent. En oké, voor de dames: één keer per maand is dat vaste prik, meestal rond ons rode feestje. Dan komen de hormonen weer om de hoek kijken en dan hoort dat er nu eenmaal een beetje bij. Maar voor de rest van de week, maand of het jaar kan ik misschien wat tips en informatie geven hoe jij je cravings kan beheersen.

Hoe kom je eraan?

Sta je 's ochtends op met 'honger'? Heb jij iedere twee uur trek en begin je eigenlijk een beetje te trillen als je niet binnen die twee uur eet? Eet je dan het liefst brood, pasta, aardappelen etcetera, of die oh zo 'gezonde' sultana’s? Dan kan het zijn dat je verslaafd bent aan suiker en je suikerspiegel in de war is. Dit is niet zo gek, aangezien we tegenwoordig bijna overal suiker in stoppen. Suiker werkt verslavend. Je lichaam is hieraan gewend en als je het te weinig binnenkrijgt kan het inderdaad zijn dat je je een beetje gek gaat voelen.

Hoe kom ik er vanaf?

Vroeger kon ik niet gaan sporten zonder dat ik had gegeten, omdat ik anders super duizelig werd en het gevoel had dat ik flauw zou vallen. Daarnaast had ik elke 2 uur honger, gevolgd door een ongelofelijke after food-dip. Dit resulteerde erin dat ik weer wat ging eten en zo ging het eigenlijk maar door. Ik was suikerverslaafd. Ik was gek op brood en kon me een leven zonder niet voorstellen, totdat ik cursussen begon te volgen. Ik ben langzaamaan 's ochtends steeds wat later gaan eten en at minder bewerkte producten. Langzamerhand merkte ik dat mijn bloedsuikerspiegel stabiliseerde. Ik had namelijk niet continu trek in eten en ik stond ook niet meer met honger op. Daarnaast kon ik lekker zwaar gaan trainen zonder eerst te eten. Ik weet dat de meningen hierover verdeeld zijn. Wel of niet ontbijten? Ik zeg: je moet doen wat goed voelt voor jou. Als jij 's ochtends geen trek hebt en bijna over je nek gaat van de gedachte om wat te eten, waarom zou je dan per se moeten eten? Ik geloof erin dat je lichaam aangeeft wanneer het voeding nodig heeft. Luister dus naar je lichaam. Vroeger moesten we ook eerst op jacht om voedsel te zoeken voordat we konden eten. Dus eerst bewegen en daarna pas eten is zo gek helemaal nog niet. Alleen leven we tegenwoordig vrij luxe en kunnen we eigenlijk op elk moment van de dag wel wat te eten krijgen. Niet te vergeten dat veel van onze voeding lege calorieën bevatten en we hier eigenlijk geen voedingsstoffen uit kunnen halen. Die kant-en-klare snacks helpen op hun beurt dan weer mee aan onze suikerverslaving.

Tips om cravings te voorkomen

  1. Zorg dat je het niet in huis hebt. Aangezien we in Nederland wonen en het hier ongeveer tachtig procent van het jaar regent, kun je ervan uitgaan dat jij echt geen zin hebt om die reep chocolade te halen als het regent.
  2. Eet op tijd. Zorg dat je niet wacht tot je heel veel honger hebt, want meestal sla je dan door (ik spreek uit ervaring).
  3. Drink genoeg water. Water stilt de honger. Daarnaast kan het zijn dat je gewoon dorst hebt in plaats van honger, maar je het verschil niet kan herkennen.
  4. Zoek afleiding. Ga wat voor jezelf doen. Lees een boek, bel een vriendin, beantwoord e-mails.
  5. Ga bewegen. Ga even een stukje buiten lopen of naar de sportschool. Grote kans dat je erna geen trek meer hebt.

Maar wat als je het echt wilt?

Heb je er echt trek in of verveel je je? Denk je dat je, wanneer je het eet, ervan geniet of dat je spijt krijgt? Ik ben van mening dat wanneer ik iets eet wat eigenlijk niet zo gezond is, je ervan moet genieten! Heb geen spijt achteraf, want waarom zou je dat hebben? Je hebt er toch van genoten? Dan is het prima! Cheers! Liefs, Roos
Reactie plaatsen