17 juli 2017 
2 min. leestijd

5 tekenen dat je teveel klaagt

5 tekenen dat je teveel klaagt
We klagen allemaal. Het hoort gewoon bij hoe wij zijn. Onze workout ging niet lekker, onze favoriete winkel is niet open, de laptop is weer stuk gegaan en de avocado's waren op. Ja, we moeten gewoon een beetje zeuren af en toe. Maar soms wordt het zeuren een gewoonte en blijven we maar doorgaan hiermee. Het wordt onderdeel van ons dagelijks leven. Niemand wil als een zeikerd gezien worden. De negativiteit is niet goed voor je en ook zeker niet voor al je vrienden en familie in je omgeving. Denk jij dat je te vaak klaagt? Wellicht herken jij jezelf in deze punten.

1. Je ziet het glas altijd half leeg

Wanneer je in een negatieve spiraal terecht bent gekomen, kom je er misschien achter dat je heel veel klachten hebt over dingen. Bewust zijn van je geklaag is de eerste stap. Ga er niet altijd meteen vanuit dat het slecht afloopt of dat je een vervelende dag gaat hebben. Ja, misschien is je dag minder fijn dan verwacht. Probeer alsnog de lichtpunten van die dag te benadrukken.

2. Mensen geven aan dat je teveel klaagt

Als je vrienden het klagen zat worden of het valt ze op dat je vaak negatief bent kunnen ze er wat over zeggen. Ze vertellen jou dat ze vinden dat je graag zeurt over kleine dingen en misschien iets te veel klaagt. Sommigen zullen dit op een serieuze manier vertellen en sommigen doen er wat lacherig over, maar ze gaan je waarschijnlijk wel hints geven. Je krijgt je droombaan, maar begint constant weer te klagen over kleine irritaties. Misschien wordt het tijd om daarbij stil te staan en na te denken over hoe je bij anderen overkomt als je te negatief denkt. Dit is voor jezelf ook veel fijner.

3. Mensen ontwijken je

Als je erachter komt dat mensen liever geen tijd meer met jou besteden en ze jou niet meer uitnodigen voor feestjes, wordt het tijd om actie te ondernemen. Vraag aan je vrienden of dit echt de reden is waarom ze jou niet meer uitnodigen. Als je eerlijk aan ze vraagt wat er aan de hand is kun je hier ook weer wat mee doen. Ze zijn vast bereid je te helpen.

4. Al je vrienden klagen

Kijk naar de mensen om je heen. Is iedereen in je omgeving aan het klagen? Komen jullie samen en bespreken jullie problemen en hoe oneerlijk dingen soms gaan? Als jij en je vrienden meer negatief dan positief met elkaar praten is dat geen goed teken. Misschien moeten jullie bespreken hoe jullie wat positiever kunnen zijn en wat meer leuke dingen kunnen gaan doen. Dit is ook goed voor de vriendschap.

5. Je ziet ieder obstakel als een grens

Zie jij het leven als een uitdaging waarin je wordt tegenhouden in de dingen die je wilt doen? Of zie je het als een avontuur? Wanneer je elke verandering ziet als een probleem dat opgelost moet worden gaat het niet werken. Als je naar de toekomst kijkt en alleen moeilijke obstakels ziet in plaats van mooie uitdagingen wordt het lastig om het positief in te gaan zien. Maar wat nou als je het omdraait? Als de moeilijke obstakels een spannende uitdaging worden? Het klinkt makkelijk als je het zo zegt, natuurlijk is dat niet zo simpel. Toch kan het helpen om je negatieve gedachten proberen om te zetten naar iets positiefs. Tuurlijk, het is makkelijk om de tekenen te negeren. Toch wachten er veel mooie kansen op ons wanneer we het leven positiever zien en alle kansen als hele mooie uitdagingen gaan zien. Deze obstakels leiden ons misschien wel naar onze droombaan of een mooie reis die we graag willen maken! Het vergt een beetje optimisme, maar je krijgt er zo veel voor terug!
Reactie plaatsen