4 simpele tips voor een gezonde start van de dag
Ochtendrituelen en een ochtendroutine helpen je om de dag te beginnen met een frisse start, zodat je helemaal klaar bent om vandaag te gaan knallen. Honderd keer snoozen, in een kwartier jezelf klaarmaken, niet ontbijten, rennen naar de trein, alles vergeten en een hoop stress: we've all been there. Met deze super makkelijke tips word jij ook een morning person! De favo functie van mijn telefoon is de snooze-knop, beste uitvinding ooit. Lig je lekker als een taco opgerold in je bed tussen de kussens en warme dekens, gaat dat rot ding opeens af. Je wilt lekker blijven liggen, draait je nog een keer om en voor je het weet gaat 'ie alweer af. En zo gaat dit nog wel een halfuurtje verder. Resultaat: je begint de dag met een hoop stress en ellende. Wanneer ik veel stress heb in de ochtend ben ik de rest van de dag súper verstrooid en vergeet ik alles. Ik voel me altijd een beetje bedrogen door de wekker. Ik wil gewoon lekker blijven slapen. Zonder ontbijt ga ik de deur uit, haal koffie onderweg om ook maar enigszins wakker te worden en voel me een beetje geïrriteerd. Ik kijk om me heen en iedereen ziet er vrolijk, fris en fruitig uit. Hoe kan dit? Vanaf dat moment heb ik het voornemen om het helemaal anders aan te pakken. Ik wil er ook zo fantastisch uitzien in de ochtend en de dag vol energie kick-starten! Ik ben vast niet de enige die deze 4 tips voor een gezonde start van de dag goed kan gebruiken. ;)
- Wakey wakey!
Het is volkomen normaal dat we op de koude winternachten en donkere dagen langer willen slapen dan in de lente en zomer. Hoe korter de dag, des te groter de behoefte aan slaap. Wil je de dag beginnen zonder die vervelende wekker? Zorg dan dat je natuurlijk wakker wordt door bijvoorbeeld licht. Inschakelen van verlichting of de gordijnen open laten voor je gaat slapen kan je hier heel goed bij helpen. Voldoende nachtrust helpt veel en op tijd wakker worden ook. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om jezelf klaar te maken. Daarnaast is het voor iedereen verschillend, maar niet iedereen heeft evenveel energie wanneer ze hun ontbijt overslaan. 's Ochtends veel stress en haast hebben kan er snel voor zorgen dat je chagrijnig of verstrooid bent, en dat kan niemand gebruiken in de ochtend ;).- Stretchen en een beetje beweging
Je lichaam wordt 's nachts voor een paar uur stilgelegd. Om de dag goed te starten zijn hier een aantal voorbereidingen. Het is belangrijk om jezelf uit te rekken en je lichaam wat te bewegen. Zo krijg je zuurstof binnen en word je bloedsomloop op gang gebracht. Wanneer je de kracht vindt om eerder op te staan, kan je bijvoorbeeld aan yoga doen. Yoga helpt goed om je lichaam langzaam op gang te brengen. Op YouTube zijn er voldoende yogafilmpjes en inspiratie te vinden. Ben je een beetje op gang gekomen? Een fijne douche kan je nog een beetje extra wakker schudden, maar let er wel op dat je deze niet te warm zet. Daar word je namelijk juist slaperig van. Zet de douche een paar (halve) graden lager dan normaal en je start de dag direct fris en fruitig.- Leg alles klaar!
Eerst keek ik raar op wanneer mijn huisgenootje letterlijk álles klaarlegde, ze doet zelfs haar theezakje al in de mok. Maar even later dacht ik: 'Wow, dit is eigenlijk best wel een goed idee! Dit kan je best wat tijd besparen.' Zet je ontbijt bijvoorbeeld de avond van tevoren alvast klaar. Een voedzaam ontbijt geeft je energie, helpt je stofwisseling op gang te komen en zorgt ervoor dat je voor de rest van de dag een verzadigd gevoel hebt. Ook is het slim om alvast je lunchpakket klaar te leggen. Zo kom je minder snel in de verleiding om op het werk of onderweg een snelle, vette hap te kopen. Ook je kleren klaarleggen kan voor een hoop minder stress in de ochtend zorgen. Wanneer je goed voorbereid bent kan je zelfs wat langer slapen!- Drink water
Na een lange nacht zonder water is je lichaam enigszins uitgedroogd. Het is daarom belangrijk dat je de dag begint met een groot glas water of thee. Warm water met citroen is een echte aanrader. Dit geeft je onder andere energie, zuivert je huid, versterkt je immuunsysteem, bevordert gewichtsverlies en het geeft je ook nog eens een frisse adem. Wist je dat het juist helemaal niet zo goed is om de ochtend met koffie te starten? Ons lichaam maakt cortisol aan. Dit is een hormoon dat invloed heeft op je slaapritme, maar ook op je spijsvertering en je afweersysteem. Zo maak je in de ochtend bijvoorbeeld meer cortisol aan zodat je makkelijker wakker wordt en 's avonds minder, zodat je makkelijker in slaap valt. Cafeïne remt juist de productie van cortisol in ons lichaam af. Als je cortisol 's ochtends wordt afgeremd en lager is dan zou moeten, word je er alleen maar slaperig van. Dus onthoud: first water, not coffee!