22 december 2017 
1 min. leestijd

5 signalen van vochttekort die jij misschien wel over het hoofd hebt gezien

5 signalen van vochttekort die jij misschien wel over het hoofd hebt gezien
Dat water belangrijk voor je is, weten de meeste mensen wel. Velen vergeten alleen het belang van dagelijks genoeg water drinken. Volgens onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk is één op de vijf patiënten bij de huisarts gediagnosticeerd met uitdroging, mindblowing right? Vochttekort komt voor als je lichaam een tekort heeft aan H20, oftewel water. Veel mensen zijn, naast een droge mond, niet bekend met de signalen van vochttekort. Daardoor kan het uiteindelijk lastiger worden vermeden. Hier volgen vijf signalen van vochttekort die jij misschien wel over het hoofd hebt gezien.

1. Katers

Vaak wordt er bij hoofdpijn door een kater al snel gegrepen naar allerlei pijnstillers. Het komt alleen vaak voor dat het probleem een tekort aan vocht is. Alcohol zorgt namelijk voor uitdroging van het lichaam. Dit is vaak te merken aan een droge mond of lusteloosheid. Door flink wat water te drinken klaren de klachten vaak snel weer op.

2. Ongerustheid en angst

Ongerustheid kan door allerlei aanleidingen uit jouw persoonlijke omgeving komen. Er is bewezen dat hydratatie zorgt voor betere omgang met informatie, stress en keuzes maken. Dat wil zeggen dat de ongerustheid in sommige gevallen veroorzaakt kan worden door uitdroging en kan door hydratatie voorkomen worden.

3. Vermoeidheid

Vermoeidheid kan allerlei oorzaken hebben. Vochtverlies komt voor bij dagelijkse activiteiten, als er niet genoeg water wordt gedronken kan het lijden tot vermoeidheid en slaperigheid. Water drinken kan het lichaam meer alert en energieker maken. Kortom, ook al ben je geen actieve handelingen aan het uitvoeren, genoeg water drinken blijft essentieel.

4. Honger

Als je buik begint te rammelen kan het zijn dat je gewoon trek hebt, maar wist je dat honger en dorst vanuit hetzelfde deel van het brein komen? Het kan dus voor komen dat jouw trek ligt aan een vochttekort. Het kan zijn dat de honger snel wegtrekt na het drinken van een groot glas water. Door regelmatig genoeg water te blijven drinken vermijd je ook nog eens onnodige tussendoortjes en snacks.

5. Urine kleurverandering

Urine bestaat uit water en afvalproducten vanuit je lichaam. Zodra de urine donker van kleur is, zit er te weinig water bij. Bij uitdroging houden de nieren water vast. De concentratie van urine beïnvloedt dus de kleur en geur. Bij goede hydratatie ziet de urine er helder, geelachtig uit en is bijna geurloos. Kortom, regelmatig water drinken is erg belangrijk voor het lichaam om goed te kunnen functioneren. Anderhalf tot twee liter water per dag is een aanrader om het vochtbalans op pijl te houden. De volgende keer dat jij één van deze signalen herkent, probeer dan eens een groot glas water te drinken, het zou zomaar kunnen zijn dat je lijdt aan een vochttekort. So drink up! ;) Onze expert, gewichtsconsulente Mirjam Langelaar, beaamt dit volledig. Bronnen: Jones, MA. (2017). 5 Mysterious Symptoms That Might Just Be Dehydration . Van https://www.mindbodygreen.com/articles/5-mysterious-symptoms-that-might-just-be-dehydration Zwaan, J. (2017). 10 signalen en symptomen van uitdroging (dehydratie). Van https://www.ahealthylife.nl/10-signalen-en-symptomen-van-uitdroging-dehydratie/
Reactie plaatsen