19 februari 2018 
2 min. leestijd

5 redenen waarom je moet leren surfen

5 redenen waarom je moet leren surfen
Na een paar wipe outs kom ik als een verzopen katje het strand van Rio de Janeiro op gestrompeld. Mijn leash blijft achter mijn voet hangen, en half vallend kom ik bij de andere surfers aan. Ook al had ik een super slechte surfdag achter de rug, ik heb toch een dikke smile op mijn gezicht. Waarom? Surfen geeft een fantastisch gevoel. Je bent vrij en ervaart de kracht van de natuur. Iets totaal anders dan ijzer smijten in de gym. Met vijf redenen leg ik je uit waarom jij ook zeker een keer een plankie moet huren.

1. Je krijgt energie van surfen

Het liefst sta ik om zes uur op om mijn dag te beginnen met een heerlijke surfsessie. Hoewel ik vroeg opsta, krijg ik zo gigantisch veel energie van alle wipe outs in de zee! Eigenlijk is het best logisch dat je van een buitensport, zoals surfen een euforischer gevoel krijgt dan van een lesje bodyshape in een drukke sportschool. Volgens onderzoek in Envoronmental Science and Technology geeft sporten in de buitenlucht meer energie dan indoor trainen. Er komen tijdens surfen feel good neurotransmitters vrij, zoals dopamine, adrenaline en endorfine. Dit zorgt voor een gevoel van sereniteit, plezier en vreugde (zelfs als je geen een golf pakt). Geloof mij, wanneer je in de lente om tien uur 's avonds nog in de zee ligt, en de mooiste zonsondergang ever ziet, wil je nooit meer anders. Dat is toch veel mooier dan het uitzicht op een zweet reet in de gym?

2. Surfen voelt niet als een workout (maar is het wel)

Ik ben nu vijf weken non stop aan het surfen in Brazilië, en al na een week werd mijn buik strakker en armen sterker (ja, echt waar!). Zelf was ik best verrast dat surfen zo'n mooi effect kan hebben op het lichaam. Voordeel van sterkere armen is dat ik nu zonder een zweet snor een plank kan doen tijdens Yoga . Naast het krijgen van meer spierdefinitie, is surfen ook een goede cardiotraining en vergroot het je spieruithoudingsvermogen. Je gebruikt voornamelijk je schouder-, rug- en tricepspieren. Sta je eenmaal op je board, dan gebruik je ook je core en beenspieren. Surfen is dus een total body workout, en voor mij veel uitdagender dan de gym.

3. Surfen is telkens uitdagend

Ik hou onwijs van sporten, maar soms mis ik de uitdaging. Bij fitness is er voor mij de lol er snel van af. Ik vind daarom surfen zo fantastisch, de golven zijn namelijk elke dag anders. De ene dag heb je een gigantisch sterke stroming, waardoor je veel meer je best moet doen om de zee in te komen. De andere dag heb je juist vriendelijke golven, waardoor je je even een prof surfer voelt. Helaas is dit gevoel maar van korte duur, en blijkt de zee een cruel mistress te zijn. Juist daarom wil je jezelf pushen om beter te worden, en deze golven de baas te worden.

4. Je leert meer over jezelf

Dit klinkt mega zweverig, maar door de interactie met de golven leer je meer over jezelf en hoe jij in het leven staat. De golven leren je namelijk vertrouwen te hebben in jezelf, en de stroom van het leven. Als je bijvoorbeeld probeert tegen de golven in te peddelen, raak je uitgeput en zit er niets anders op dan je mee te laten voeren door de golven. Soms zitten we een beetje vast in het leven, en proberen we vast te houden aan gewoontes of dingen die helemaal niet goed voor ons zijn. Surfen leert je om meer relaxed in het leven te staan en meer "go with the flow" te gaan. Heb je ooit een gestresste surfer gezien? Nope, ik ook niet.

5. Surfen biedt (reis) inspiratie

Een groot voordeel van surfen is dat het bijna overal kan! Ik surf bijvoorbeeld in de koude Noordzee in Zandvoort, maar veel liever ga ik naar een warm oord waar ik in een string bikini golven kan pakken. Als je eenmaal verslaafd bent aan surfen, kan je jouw reizen daar mooi op laten aansluiten. Reken er maar op dat je dan in paradijsjes komt, zoals Sri Lanka, Bali en Brazilië. Dus... Waar ga jij een plankie huren?
Reactie plaatsen