02 mei 2018 
3 min. leestijd

5 redenen waarom fietsen mega gezond voor je is

5 redenen waarom fietsen mega gezond voor je is
De mooie zonnige lente dagen zijn er weer, en daar kunnen we extra van genieten. Helaas blijft het Nederland, en hebben ook wel eens wat grijze of regenachtige dagen. Maar dat maakt niet dat je er niet nog wat moois van kunt maken. Zoek zelf ‘The Sunny Side’ op en stap lekker op de fiets!

In actie

Er zijn van die dagen dat ik niet vooruit te branden ben. Maar als ik dan even de rust en de tijd neem, en hard op zeg; zal ik op de bank blijven zitten en in deze flow blijven? Of zal ik even iets actiefs gaan doen en weer in de positieve flow komen? Ga ik dan ook, omdat ik weet wat mij op kan vrolijken, dan pak ik mijn hardloopschoenen of stap ik op de fiets. Het liefste pak ik mijn racefiets met mooi weer, dus bij de minder mooie dagen pak ik de mountainbike om in het bos te crossen. Soms ga ik het liefst helemaal alleen, om alle gedachtes, de ‘druk’ van werk of andere dingen die me bezig houden even kwijt te raken. Heerlijk vind ik dat! Het klopt toch echt dat beweging het gelukshormoon dopamine stimuleert!

Effect

Naast het feit dat je door fietsen je gedachtes even los kunt laten is het ook nog eens erg gezond! Door fietsen ga je de strijd aan met allerlei ziekten. Door meer te bewegen, in dit geval fietsen, stroomt je bloed beter door en kunnen de afvalstoffen beter worden afgevoerd. De kans op hart- en vaatziekten neemt hierdoor af. Ook kan de kans op diabetes type 2 worden verkleind. Fietsen verbetert de weerstand. Voor je immuunsysteem is het goed om te bewegen en dus ook te fietsen. Die dagelijkse beweging kan prima in de vorm van fietsen.

Lekker slapen

Kom je lastig in slaap, of ben je veel wakker? Wellicht helpt het als je dagelijks gaat fietsen, en ervaar eens wat het met je doet. De kans dat je beter in slaap valt is groot. Als je regelmatig gaat bewegen, zorg je ervoor dat je beter en dieper kunt slapen. In de ochtend word je dan ook uitgerust en fris wakker. Bewegen, in de buitenlucht. Is een goed middel om beter te slapen. Yes, die hebben we ook maar weer!

Spieren

Door te fietsen krijg je ook sterkere spieren. Je belast je spieren en gewrichten minder als je gaat fietsen, dan wanneer je bijvoorbeeld gaat hardlopen. Hier door krijg je minder snel een blessure maar ben je wel lekker in beweging. Je spieren worden sterker, fietsen kun je dan ook langer doen zonder spierpijn. Het is wel belangrijk dat je het fietsen rustig opbouwt, om je lichaam eraan te laten wennen.

No stress

Ook als je last hebt van stress is fietsen een ideale manier om te ontspannen. Lekker genieten van alles om je heen, geen zorgen maken en ook echt genieten. Wanneer je in beweging bent kun je je hoofd gemakkelijker leegmaken. Ons lichaam kan de hormonen adrenaline en cortisol beter reguleren wanneer je hebt gefietst. Je stressniveau zal dalen en je humeur zal verbeteren ☺! Bovendien pik je ook gelijk een beetje vitamine D (o.a. goed voor immuunsysteem en spierfunctie) op in de buitenlucht.

Brains

Fietsen is goed voor onze hersenen. Door te bewegen verhoog je aanmaak van de hersencellen en ook de bloedcirculatie naar de hersenen neemt verder toe. Het zorgt ervoor dat onze hersenen beter met elkaar kunnen communiceren, waardoor je cognitieve capaciteit toeneemt. Je geheugen wordt beter en je kunt je beter concentreren. Na het mountainbiken kon een van mijn leerlingen het ook benoemen; "Mevrouw, fietsen maakt mij echt rustig, ik heb geen last meer van hoofdpijn," Deze leerling heeft vaker last van migraine en in een drukke klas kan ze zich soms niet goed concentreren. Wat is het toch waardevol, even een stukje fietsen.

Just as easy as 1, 2, 3?

Dus.. je weet nu wat het effect is op je gezondheid als je lekker gaat fietsen. Het mooie is dat iedereen het op zijn eigen manier, tempo en favoriete fiets kan doen, en Nederland een fietsland is. Een van de dingen die ik het meest miste toen ik op Curaçao woonde was wel het fietsen. Bij een bezoekje aan Body Worlds, het anatomiemuseum (in de zoektocht naar geluk en de effecten op het lichaam) in Amsterdam, kun je een ‘geluksritje’ maken op de fiets. Daar word je toch blij van?

Bijkletsen

Even wat afspreken met een vriend of vriendin kan ook prima in combinatie met fietsen, dan kun je onderweg gelijk op zoek naar een leuke tent voor je koffie, of maak een leuke koffieroute. Pak lekker je mooie tweewieler, be grateful, en start eens lekker met 30 minuutjes van je dag, of natuurlijk als variatie op alle andere mogelijkheden om aan je beweging te komen. Nothing compares to a simple pleasure of a bike ride, don’t you think?
Reactie plaatsen