18 augustus 2015 
5 min. leestijd

#5 Merel’s fit journey: Trust my gut instinct

#5 Merel’s fit journey: Trust my gut instinct
Keuzes maken is nooit een van mijn beste eigenschappen geweest. Daarom geeft het me nu ook zo’n goed gevoel wanneer ik niet twijfel over of ik dat taartje op die verjaardag wel of niet zal nemen maar daadkrachtig ‘Nee’ kan zeggen. Ik besef steeds meer waar ik blij van word en hoe dankbaar ik ben voor alles wat ik het afgelopen jaar heb bereikt: ik ben gaan samenwonen, heb mijn studie afgerond en ben aan mijn fitjourney begonnen die ik samen met jullie mag delen. Ik wil vaak overal het beste van maken waardoor ik er soms een beetje in doorsla (of juist dichtsla). Mijn vriend en ik waren inmiddels begonnen aan onze tweede poging om in Nederland op vakantie te gaan (nu gelukkig wél met mooi weer) en ik had zoals gewoonlijk een hele to-do list gemaakt met alle activiteiten die we konden gaan doen, de stadjes die we konden bezoeken en de routes die we konden fietsen. Alles het liefst zo goed mogelijk gepland binnen de vier dagen die we nog vrij waren. Op de laatste dag moesten we toch écht een keuze maken of we liever naar Vierhouten of naar Harderwijk zouden fietsen, wilden we eind van de dag ook nog een beetje kunnen relaxen in de zon bij ons vakantiehuisje. Vierhouten was erg gezellig en een prachtige route om te fietsen. Maar in Harderwijk had je die ene leuke winkel waar ik eigenlijk wel heel graag naartoe wilde. Ik wist het niet, ik kon geen keuze maken. ‘Maar wat wil je het liefst?’, vroeg mijn vriend. ‘Dat weet ik dus niet’, zei ik. En ik had echt geen idee. Yoga helpt me normaal gesproken iedere week om dicht bij mezelf te blijven. Door de houdingen en de meditatie word ik me bewust van mijn ademhaling waardoor ik het eeuwige geklets in mijn hoofd een beetje kan temperen. Hierdoor kan ik beter voelen wat voor mij het beste is, wat ik vanuit mijn hart heel graag wil en kan ik dus ook sneller beslissingen maken. Maar wat gebeurt er wanneer mijn yogadocente op vakantie is, je mij uit mijn comfortzone haalt en er nog een snufje controledrang aan toevoegt? Besluiteloosheid, frustratie en als kers op de taart: een huilbui. Ik zat volledig in mijn emotie. De praktische oplossing van mijn vriend: we fietsen naar Vierhouten en rijden ‘s middags met de auto nog even langs dat winkeltje in Harderwijk. Om vier uur zaten we heerlijk met een wijntje in de zon. Probleem opgelost.

Volg je hart, want het klopt

Mijn fitjourney gaat niet alleen over sporten en gezonde voeding, was het maar zo makkelijk. Het gaat over mijn hele mindset en over ‘who I choose to be’. Wanneer ik twee maanden geleden een onrustig gevoel in mijn lijf had, vluchtte ik in eten. Zakken chips, repen chocolade, alles om die onwelkome en lastige emoties te negeren. Maar mijn fit journey, en daarmee ikzelf, kies ervoor dat niet meer toe te laten waardoor ik moet dealen met mijn onzekerheid, angsten en besluiteloosheid. IMG_7793 Mijn vriend support me in de nieuwe weg die ik ben ingeslagen en is daardoor zelf ook gezonder gaan eten. Hij haalt het beste in mij naar boven en ziet dankzij z’n mannelijke nuchterheid altijd een oplossing en is gelukkig erg positief ingesteld. De dag na mijn huilbui kocht hij een kaart voor me met de tekst: ‘Volg je hart, want het klopt.’ De afgelopen weken heb ik niet altijd naar mijn onderbuikgevoel geluisterd, die achteraf vaak wel bleek te kloppen. Wat een goeie tekst was dit! Hij hangt op onze koelkast en vanaf nu vertrouw ik op mijn intuïtie. ‘Jij alleen bent verantwoordelijk voor je gedachten. En jij alleen kunt ze veranderen’, las ik in het boek ‘Blijven ademhalen’ van Hedi de Vree. Hoe ik me voel kan ik niet altijd makkelijk veranderen en angsten kan ik niet altijd wegnemen, maar hoe ik ermee omga en in hoeverre ik dat gevoel toelaat, wel. Dus besloot ik in actie te komen en de situatie waarin ik zat te veranderen onder het motto: ‘Whatever makes you feel bad, leave it. Whatever makes you smile, keep it.’ Ik schreef me bij thuiskomst in voor een proefles yoga bij een andere yogastudio en wat bleek: die week deed ze een strandles. Met zand tussen mijn tenen in de krijgerhouding zag ik hoe de zon in de zee zakte en keerde de rust weer terug in mijn lichaam. IMG_7804-2

Innerlijke kracht

Mijn onzekerheid blijft soms om een hoekje kijken en mijn mind speelt hierbij een grote rol. De kunst is om me hier niet door te laten leiden: ‘Doubt kills more dreams than failure ever will'. Alleen, neem die twijfel maar eens weg.. dat is verdomde lastig. Ik heb alles in mij om succesvol te worden, alleen de negatieve gedachten houden mij tegen. Naast mijn fit journey ben ik bezig met het opzetten van mijn eigen tekstbureau. Ontzettend spannend, want wat als ik niet genoeg opdrachten krijg of wat als mensen mijn teksten niet goed vinden? En hoe regel ik mijn financiën? Soms word ik onzeker door andermans succes, in plaats van geïnspireerd te raken. Soms word ik onzeker door wat anderen vinden of zeggen, in plaats van ze het tegendeel te bewijzen. Tijdens een gesprek waarin het voelt alsof ik mezelf moet verdedigen of verantwoorden voor mijn toekomstplannen kan ik dan helemaal van mijn stuk worden gebracht. Vanaf nu doe ik het beste wat ik kan om mijn dromen te verwezenlijken, om succesvol te worden en streef ik ernaar de beste versie van mezelf te zijn. Ik vertrouw op mijn innerlijke kracht, hierdoor kan ik zoveel meer bereiken dan dat ik denk. De 8 kilo die ik inmiddels kwijt ben, zijn daar het levende bewijs van. Wat deze blog met mijn fit journey te maken heeft? Normaal gesproken was er voor elk van bovenstaande levenslessen minstens één zak chips gesneuveld. Werd ik daar op lange termijn heel gelukkig van? Nee. Ik functioneerde prima, maar haalde niet het beste in mezelf naar boven. Dat was mijn state of being op dat moment en ik wist niet beter. Ik presteerde ook prima wanneer ik ongezonde keuzes maakte. IMG_7849 Maar hoe zal het voelen als ik nog fitter ben? Ik weet het niet, ik heb het eigenlijk nog nooit ervaren. Ik kan niet wachten om het in mezelf naar boven te halen en mijn lichaam (en geest!) te geven wat het nodig heeft. I trust my innerpower! Elke twee weken schrijft Merel over haar fit journey op Fitgirls.nl. In haar blogs (blog één, blog twee, blog drie en blog vier) beschrijft ze hoe ze stap voor stap op haar manier, haar weg naar een fit leven vindt.
Hannie
Door

Hannie

op 19 Aug 2015

Heel herkenbaar. Het is voor mij een weg van de eeuwige strijd naar de ontdekkingstocht van mijn innerlijke kracht. You go girl!

Annelot
Door

Annelot

op 19 Aug 2015

wow, zo herkenbaar dit! ik kan ook zo intens gestrest raken door keuzes en huilbuien krijgen. Misschien moet ik toch maar eens een lesje yoga bij de sportschool proberen..

Anne
Door

Anne

op 20 Aug 2015

Prachtig stuk! Heel herkenbaar, you go GIRL!

Yo
Door

Yo

op 25 Aug 2015

Heerlijk om te lezen dat teksten jou ook inspireren, en wat een prachtige blog heb je geschreven, Inderdaad weer erg herkenbaar. Ik vind het super van je vriend dat hij je zo steunt. Ga vooral zo door en ik ga zeker het boek kopen "blijven ademhalen" . Tot over twee weken!

Yvonne
Door

Yvonne

op 07 Sep 2015

Wat een inspirerende tekst! Ik herken zoveel van jou in mij, kon ik dat maar dat loslaten en die stemmen eens weglaten... Succes met je yourney! Stay strong!

Reactie plaatsen