07 maart 2018 
3 min. leestijd

5 manieren om te herstellen na een burn-out

5 manieren om te herstellen na een burn-out
Burn-out.. In de Media is het allang geen taboe meer, maar toch is het een onderwerp waar we het liever niet over willen hebben of zelfs volledig vermijden als het onszelf betreft. Toch is het goed om er af en toe over te hebben. We leven namelijk in een wereld waar we altijd haasten, voortdurend bezig zijn en non-stop van hot naar her rennen.. Ondanks dat we tegenwoordig allemaal alle ballen hoog proberen te houden, is het heel erg belangrijk om bewust te worden van je eigen welzijn. Van het overspannen en oververmoeid zijn. Mensen denken namelijk dat moe zijn maar normaal is, dat het er gewoon bij hoort en dat ze in het weekend wel weer bijslapen. De bigg issue van deze mentaliteit is dat we denken dat het geen negatieve invloed heeft op onze gezondheid, zowel fysiek als emotioneel. In de perfecte wereld zien we grote waarschuwingsborden zodra we dicht in de buurt komen van een burn-out. Maar let’s be honest, dit is niet het geval. Het is belangrijk dat we bewuster worden, zodat we op tijd kunnen ingrijpen en juist vol energie alles uit het leven kunnen halen. 1. Admid it Het probleem met een burn-out is dat veel mensen het verbergen want het voelt als falen en als iets tijdelijks. ''Het gaat wel weer over''. Een deel heeft het niet eens door dat ze het hebben en het andere grote deel zal het nooit openbaar bespreken of toegeven. Dit deel zal dus ook nooit uit zichzelf om hulp vragen, of toegeven dat ze het moeilijk hebben. Om jezelf uit een burn-out te halen of het voorkomen hiervan, is het eerste ding dat je moet doen, toegeven wat er nou eigenlijk gaande is. Dit doe je voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen. Het moment dat je kenbaar maakt dat je in een burn-out zit, kan je omgeving je helpen en kan jij zelf open staan voor hulp. Je hoeft dit namelijk niet alleen te doen. Geef toe aan hoe je je echt voelt!

2. Straf jezelf niet

Na stap 1, is het belangrijk dat je het gaat accepteren. Straf jezelf niet, het is absoluut niet nodig om boos op jezelf te worden, of om te denken ‘had ik het maar anders gedaan’, of jezelf overal de schuld van geven. Wat is gebeurd, is nou eenmaal gebeurd. Het is nu belangrijk om vooruit te kijken, naar de toekomst, hoe je het het beste voor jezelf aan kan pakken. En tuurlijk, het is belangrijk dat je even goed verdrietig bent en je je emoties omarmd, maar blijf hier niet in hangen. Hoe langer je in deze emoties blijft hangen, hoe minder verandering je zult merken en hoe moeilijker het is om uit deze burn-out/bijna burn-out te komen. 3. Slow down darling Nu je eenmaal besef hebt van wat gaande is, is het allerbelangrijkste om te luisteren naar je lichaam. Je lichaam wilt nu eenmaal gewoon rust. Tijdens een burn-out heeft je lichaam een huge stress-gehalte. De enige manier om deze stress te verminderen is om in de ‘vliegtuigmodus’ te gaan. Ontspan je lichaam volledig. Je bent in deze burn-out situatie gekomen omdat je te lang door bent gegaan. Te lang doorgegaan met je werk, te lang doorgegaan met mensen te pleasen, te lang doorgegaan met van alles, behalve jezelf. Je hebt te weinig momenten voor jezelf gekozen, hetgeen wat je lichaam nou juist nodig heeft af en toe. Dus stop met heen en weer rennen, doe wat goed is voor jou. Bij de ene persoon kan dat een Netflix-marathon zijn, voor de ander is het een uurtje lopen in het bos, en voor sommige is het beginnen in een goed boek. Doe wat nodig is en geef je lichaam rust.

4. Ego

Het is tijd om je grote ego opzij te zetten en een keer ‘HELL YEAH’ te zeggen tegen iemand die jouw hulp aan biedt. De bekende zin ‘ik kan het zelf wel’, moet je nu even vergeten. Omarm de mensen die je hulp aanbieden, nogmaals, je staat er niet alleen voor. Wees daarentegen ook niet bang om hulp te vragen. Vind jij het misschien fijn om te praten bij een psycholoog? Maar vind je het te gênant om alleen te gaan? Vraag een familielid of een goede vriendin. Vind je het wel fijn om een stukje te wandelen maar ga je liever niet alleen? Vraag je buurvrouw of je zus! Je hoeft het niet alleen te doen! Onthoud dat je ook een superwoman kan zijn zonder dat je alles alleen doet.

5. Ready? ACTION

Bij deze laatste stap gaan we het over actie hebben. Op dit moment moet je namelijk even goed gaan nadenken. Je bent via een bepaalde weg in deze burn-out beland. Het belangrijkste is dus om goed te beseffen wat er nou daadwerkelijk is gebeurd. Change of plans! Als je namelijk precies hetzelfde gaat doen als voorheen, dan garandeer ik je dat je weer in precies dezelfde situatie terecht komt. En dat is het laatste wat je wilt. Verander je levensstijl. Zorg goed voor jezelf en maak van jezelf een prioriteit. Voor veel mensen voelt dit misschien egoïstisch, maar zorg dat je iedere week iets voor jezelf plant. Verander stap voor stap. Het is oké als je dit moeilijk vindt. Denk ook aan kleine veranderingen, 10 minuten een boek lezen in plaats van je social media checken. Zorg dat je uitgerust wakker wordt, adem diep in en uit en schrijf desnoods je taken op in een to-do list. Waaronder ook je me-time’. Zo kan je er ook zeker van zijn dat je iets voor jezelf doet! Zoals met alles, verwacht niet dat je zomaar weer hersteld bent. Je lichaam heeft rust nodig, geef die rust. Zet jezelf op één, geef niet op en onthoudt: na een burn-out word je misschien niet meer de oude jij, maar wel de nieuwe jij! You can do this! Bron/header: Theladiescoach
AljazirahNigeria
Door

AljazirahNigeria

op 12 Mar 2018

Beim Verbraucherschutz passt „Gutmensch“ sowieso nicht. Selbst wenn mir so mancher Mehrbessere, wie zB Bono oder Campino auf die Nerven geht, sind mir die „Gutmenschen“ doch deutlich lieber als die „Schlechtmenschen“, die grad meinen: Die Guten haben es jetzt lange genug probiert, lasst es jetzt mal wieder die asozialen Arschlöcher übernehmen. http://customwriting18y.com/" rel="nofollow">custom writings

Reactie plaatsen