23 april 2018 
2 min. leestijd

5 manieren om sporten echt leuk te (blijven) vinden

5 manieren om sporten echt leuk te (blijven) vinden
Het zonnetje schijnt weer meer, de vogeltjes fluiten, de dagen worden langer. We weten denk ik allemaal wel wat dat betekent? De zomer is weer in aantocht! Voor de meesten een hele fijne gedachte, maar voor sommigen geeft het juist onzekerheid om straks weer in je bikini te moeten verschijnen. Maar hoe zorg je er nou voor dat je je dit jaar wél (want ja, dat goede voornemen heeft vrijwel iedereen) goed voelt in je bikini op het strand of wél fit die berg op kunt klimmen? Dan zal je toch echt gauw moeten beginnen! Een handige manier waarop het je dit keer wel kan lukken, is om het proces leuk te vinden. Dus daarom geef ik je 5 manieren om sporten (een belangrijk onderdeel van dit proces) leuk te vinden en blijven vinden. Omdat één keer gaan helaas niet genoeg is (dat was wel heel makkelijk geweest).
  1. Vind JOUW sport

Maar hoe dan?! Nou, volgens mij is het praktisch onmogelijk om élke sport die er is niet leuk te vinden. Want: heb je elke sport die er is al eens uitgeprobeerd? Zolang je het niet geprobeerd hebt weet je niet of je het niet leuk vindt. Er zijn zó veel opties (denk aan krachttraining, zumba, teamsporten, surfen, hardlopen, fietsen etc.). Dit is echt nog maar het topje van de ijsberg, er is zo veel! En vind je het nou echt allemaal niks, ga dan wandelen! Ook heel goed voor je, en je hebt er helemaal niks voor nodig.
  1. Focus op prestatie en niet op uiterlijk

Misschien ben je eigenlijk wel begonnen met sporten om wat strakker in je vel te komen zitten, maar daarop focussen tijdens het proces daar naartoe kan je wel een hoop teleurstelling geven. De fysieke veranderingen gaan namelijk vaak minder snel dan je wil. Door te focussen op je prestatie kun je juist op een positieve manier naar je lichaam kijken, door echt te waarderen wat je allemaal kan. En het laat je ook nog eens badass voelen!
  1. Blijf je doelen bijstellen

En dan heb ik het niet over doelen als ‘nog meer afvallen’ maar over prestatie gerichte doelen (zie punt 2) zoals ’50 kg kunnen squatten’ als je je doel van 40 kg squatten gehaald hebt. Of je vaste hardlooprondje in minder tijd kunnen lopen. Er is altijd ruimte voor verbetering, wat weer motivatie geeft om daar naartoe te kunnen werken.
  1. Beloon jezelf

Heb je die 50 kg squat gewoon gerockt? Beloon jezelf dan! En dan niet met eten (wat uiteindelijk gewoon een levensbehoefte is, niet echt een beloning) maar met bijvoorbeeld een nieuwe sportoutfit, een manicure, lekker nieuw parfum of een mooi paar schoenen. En laat dit dan een herinnering zijn aan jouw (super goede!) prestatie.
  1. Neem er de tijd voor

Zoals ik eerder al zei, het is een proces en gaat eigenlijk altijd minder snel dan je wil. Maar geef het die tijd ook. Bijna alles wat je nieuw begint is niet meteen leuk (want eng: buiten je comfortzone) maar kan dat wel worden. Geef het die kans, probeer het uit en blijf proberen. Dan zal het ook jou lukken! Over de schrijver: Minke is student farmacie en al jaren heel geïnteresseerd in gezonde voeding en fitness. Momenteel is ze bezig met haar Fitness Journey om fitter en sterker te worden, en ze neemt je graag mee in dit proces. Hiervoor is ze meerdere keren per week aanwezig in het krachthonk en kookt ze graag gezonde, maar vooral ook lekkere maaltijden om het zo leuk mogelijk te maken.  
Rarda van Bommel
Door

Rarda van Bommel

op 09 May 2018

Leuk artikel Minke!

Reactie plaatsen