20 oktober 2017 
2 min. leestijd

7 hardlooptips om de herfst en winter door te komen

7 hardlooptips om de herfst en winter door te komen
De tijd vliegt! Het is alweer oktober en de zomer is toch echt voorbij. Optimistisch als ik ben, hoop ik nog op een paar warme dagen. Zelfs ik zie die helaas somber in. De herfst is in aantocht en dat betekent meestal dat ik mijn hardloopschoenen pas volgend jaar maart weer ergens tegenkom. Zonde, want ik heb de afgelopen zomer best wat hardloop skills opgebouwd, al zeg ik het zelf.
Mijn nieuwe doel is om een jaar lang één keer per week hard te lopen. Als hardloop leek ging ik op onderzoek uit en deel ik met jullie mijn gevonden tips. 1. Zorg voor een goede warming–up!

Makkelijker gezegd dan gedaan: het is koud buiten, weet je nog? Hoe bedenk je het om van je lekkere bank af te komen en de kou in te stappen, om een rondje te rennen? Oké, dit helpt mij niet om mijn doel te behalen. ;) Ik kan natuurlijk ook de trap een paar keer op en af rennen. Die is gewoon binnen en tegen de tijd dat ik warm ben kan ik de kou wel trotseren.

2. Draag in de winter tijdens het hardlopen laagjes

Als het koud is, zijn laagjes heerlijk. Het is allesbehalve sexy, maar in de winter kan ik niet zonder mijn onderhemd. Oma of niet, ik ga er lekker op! Dat wordt dus een thermoshirt, een longsleeve en een jack aan!

3. Samen is leuker

En gezelliger! Tijdens het lopen heb je tijd om bij te kletsen, en als het even te zwaar wordt voor je maatje dan help je hem of haar er weer doorheen. Ik heb mijn maatje al gevonden, en jij?

4. Draag goede sokken

Een katoenen sok houdt vocht vast waardoor je koude voeten en blaren kunt krijgen. Ga voor speciale hardloopsokken voor de winter. Deze sokken bestaan vaak uit een mix van wol, synthetisch materiaal en katoen. Naar de betere speciaalzaken gaan heeft echt zo zijn voordelen.

5. Kies de juiste schoenen

Het is belangrijk om in een hardloopzaak de juiste schoenen aan te laten meten. Ook is het goed om vaak van schoenen te wisselen. Aan de buitenkant zien je schoenen er vaak nog goed uit, maar binnenin verlies je bij elke run weer wat demping. Zelf houd ik niet zo van natte voeten, dus ik ga sowieso voor de waterafstotende versie.

6. Een fris begin is het halve werk

Probeer voor jezelf te achterhalen wanneer jij het lekkerst loopt. Daar kom je achter door het heel simpel uit te proberen. Ga een keer ‘s ochtends, ‘s middags tussendoor of juist als het donker is. Dat kan in de herfst en winter zowel ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds zijn. Zo kom je erachter wat voor jou het beste werkt en waar jij je het lekkerst bij voelt. Ik vind ‘s ochtends hardlopen heerlijk. Na het hardlopen voel ik me fris, ik ben klaar voor de dag en bij thuiskomst smaakt mijn ontbijt nog lekkerder.

7. Stel een haalbaar doel

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen heb ik voor mezelf een doel gesteld die voor mij haalbaar is. Na mijn training voor mijn TEAM KWF run kwam ik erachter dat ik het hardlopen toch wel erg fijn vond. Ik wilde mijn opgedane training niet zomaar overboord gooien, dus ging ik kijken of hardlopen in mijn schema past. Het liefst wil ik drie keer per week hardlopen, maar dat is de overenthousiaste Daphne die dat denkt. Voor de echte Daphne is het too much. Het is belangrijk dat je jouw gestelde doel ook daadwerkelijk kunt behalen. Steeds je doel niet halen kan je enorm demotiveren, en dat wil je juist niet, toch?

Gaat het je lukken om de herfst en winter al hardlopende door te komen? Ik hoop dat je dan iets aan mijn tips hebt. Succes!

Liefs,

Daphne

Reactie plaatsen