19 juni 2017 
2 min. leestijd

5 dingen om jezelf te vragen wanneer je ongemotiveerd bent

5 dingen om jezelf te vragen wanneer je ongemotiveerd bent
Wanneer was de laatste keer dat je wakker werd en niet kon wachten om een doel te behalen en je droom waar te maken? Wanneer verloor je dit gevoel? En waarom? Als je hier geen antwoord op weet, dan ben je niet de enige. Iedereen verliest wel eens de motivatie. We leggen een enorme druk op onszelf en verwachten dat we ieder moment super gemotiveerd zijn. Zo gaat het in werkelijkheid helaas niet. Als we niet geïnspireerd zijn geven we onszelf vaak de schuld. Wat is er mis met mij? Waarom kan ik mij niet gewoon ergens aan houden? Is er iets dat ik wel goed kan doen? Dit zijn allemaal negatieve gedachten waar het helemaal niet beter door wordt. Maar door je schuldgevoel en de druk word je wel creatiever. En soms is het belangrijk om door te gaan ook al wordt het moeilijk. Als jouw doelen duidelijk zijn en je het nog steeds graag wilt bereiken, moet je even door pushen om door de ongemotiveerde periode heen te komen. Maar als je niet zeker bent over wat je doet en of wat je doet wel de goede manier is, is het misschien handig om een stapje terug te doen. Als je twijfelt, stel jezelf dan de volgende vragen:

1. Voel ik mij gefrustreerd omdat de dingen die ik wil nog niet gelukt zijn?

De grootste reden waarom we motivatie verliezen, is dat we onze doelen sneller willen behalen dan het eigenlijk kan. Als we beginnen met een dieet hebben we daar enorm hoge verwachtingen van, terwijl het een kwestie van geduld is. Als je nog steeds gefrustreerd bent omdat hetgeen dat je wilt nog steeds in je hoofd zit, denk dan even terug aan waarom je er ooit mee bent gestart. Het was niet alleen voor het resultaat, maar ook voor het gevoel dat je krijgt wat je graag wilt. Je wordt iedere keer herinnerd aan wat je graag wilt, maar nog steeds niet hebt. Je kunt hier heel boos om worden, maar dit heeft eigenlijk geen zin. Hoe wil jij je graag voelen? Wat geeft jou dat gevoel? Als je hierachter bent en je weet wat je moet doen kun je de dingen die jou goed laten voelen weer oppakken. Maakt hardlopen jou gelukkig en kom jij zo dichter bij je doel? Begin dan met een lekkere hardloopsessie.

2. Daagt mijn huidige situatie mij niet meer uit om te groeien?

Alles wat we doen moet een kans zijn voor ons om te kunnen groeien en meer te weten te komen over onszelf. Wanneer we stoppen met groeien voelen we ons verveeld en rusteloos. Als alles een beetje op hetzelfde niveau blijft hangen, vraag jezelf dan af of jij je nog wel uitgedaagd voelt. Als dat niet het geval is kun je proberen te bedenken wat je anders zou willen doen.

3. Verwacht ik teveel en is dat niet realistisch?

Onrealistische verwachtingen hebben van jezelf weerhoudt je van het groeien als persoon. Het is niet makkelijk om gemotiveerd te blijven als je iedere keer teleurgesteld bent door jezelf. Stap buiten je comfort zone, maar houd het realistisch. Verwacht niet teveel van jezelf om vervolgens iedere keer weer een stap terug te moeten doen.

4. Zorg ik wel goed voor mezelf?

Weinig motivatie is vaak een teken dat we teveel hebben gegeven van onszelf aan anderen. Probeer jezelf wat meer aandacht en zorg te geven. Boek een massage, een dagje spa of ga lekker in bad zitten met een tijdschrift. Doe dit wat vaker zodat je gewoon even tot rust kan komen.

5. Vergelijk ik mezelf met anderen?

Wat wil jij bereiken en waarom? Houd dit altijd in gedachten. Wil je er precies hetzelfde uitzien als iemand anders? Dit gaat nooit lukken. En dat is oké! Je bent jezelf, hebt je eigen verhaal en je eigen doelen die je wilt behalen. Focus op jezelf.