Redactie
05/31/2016
3 min
6

5 dingen die gebeuren als je stopt met social media

05/31/2016
3 min
6
Ik zit in de metro en kijk om me heen. Ik probeer oogcontact met één van mijn medepassagiers te maken, maar niemand kijkt op. Er speelt zich iets veel interessanters af op de schermpjes waar deze mensen gebiologeerd naar staren, iets waar ik me niet bewust van ben. Al vanaf het moment dat ik opstond, heb ik een baaldag. Nu regent het ook nog en ik voel me alleen. Ik had net zo goed kunnen huilen, niemand had het gezien. Iedereen zit in zijn eigen wereld. Bij het uitstappen, knik ik naar mijn buurvrouw, maar ze ziet het niet. Real life contact zit er vandaag niet in. Misschien moet ik het maar op Facebook zetten en hopen op een virtuele duim omhoog of een hartje! Stel je eens voor, in een andere wereld, in een ander tijdperk, zonder smartphones en sociale media. Hoe zou dat eruit zien?

1. Je zou je eigen leven alleen vergelijken met andere, echte levens

Eerlijk waar, ik denk dat dit het grootste probleem van sociale media is. We kijken op sociale media en halen hier onbewust lessen uit over hoe het eigenlijk zou moeten. Zit je lekker op de bank met een zak chips, zie je dat iemand anders ‘veel gezelliger’ met vrienden ergens uit is of dat iemand anders ‘veel gezonder’ in de sportschool staat te zweten. Resultaat? Jouw eigenwaarde schiet omlaag en je voelt je onbewust schuldig. Alle mensen die niets op sociale media geplaatst hebben, omdat zij net als jij gewoon lekker aan het relaxen zijn, vergeet je voor het gemak.

“It is comparing my behind the scenes to their highlight reel” – Taylor Swift

Het is goed om te zien dat er wel een shift gaande is en dat steeds meer mensen 'echt' proberen te zijn door ook mindere momenten te posten, maar zelfs dan worden er keuzes gemaakt en worden dingen toch op de meest gunstige manier naar voren gebracht. Geen sociale media? Alleen maar realiteit om jezelf mee te vergelijken en dan kom je erachter dat echt niet iedereen altijd een sociale bij is of een Sporty Spice. Jij bent net zo geweldig als zij!

2. Je zou je meer verbonden voelen met de mensen om je heen

Niets zo fijn als een onbekende die je een glimlach schenkt of die de metro deur voor je openhoudt wanneer jij als een Max Verstappen het perron op racet. Die kleine magische momenten, waarop twee compleet onbekenden in contact komen met elkaar, zorgen ervoor dat mijn dag compleet is. De mooiste momenten gebeuren los van het felbegeerde schermpje. Laatst stond ik op Amsterdam Centraal bij de piano. Ik was in een gekke bui, dus ik besloot mee te zingen met degene die aan het spelen was. Al snel voegden meer mensen zich bij dit legendarische optreden en het was zo gezellig dat ik mijn trein een uur later dan gepland pas pakte. Allemaal onbekenden waren toevallig op hetzelfde moment op dezelfde plek en we maakten samen een fantastische herinnering. Hierna ging iedereen weer zijn eigen weg, maar dat moment van verbondenheid gaf mij zo’n energyboost. Momenten als deze zorgen ervoor dat ik me realiseer dat we allemaal samen zijn in deze wereld. We zitten in hetzelfde schuitje en moeten er met zijn allen iets van maken.

3. Je zou je ontspannender voelen

Daarnaast zorgt dat constant online zijn er ook voor dat we ontzettend opgefokt raken, onrustig en gestrest zijn. We willen altijd maar productief zijn en werken aan ons volgende doel. Even een Whatsappje sturen, even Instagram checken, even Facebook updaten, want ik moet altijd bezig zijn en stel je voor dat ik iets mis. Maaike omschreef dit ook al in haar blog over 'druk zijn.' Het is echter oké om af en toe even niets te doen. Gewoon even observeren en loslaten. Zo geef je je hersenen even de tijd om alle prikkels te verwerken en zorg je ervoor dat je emmer niet overloopt.

4. Je zou weer zien hoe mooi de natuur is

Een zingend vogeltje, een fladderende vlinder, bloemen, bomen; alles wat de natuur te bieden heeft. Een lachend kind of de vormen van de wolken. Zulke mooie, kleine dingetjes, die je gewoon volledig mist wanneer je continu in je eigen virtuele bubbel zit.

5. Je zou levens kunnen redden

Oké, misschien een beetje overdreven, maar je weet het maar nooit. Stel dat iemand er echt helemaal doorheen zit en dan ben jij daar ineens met een glimlach die zegt: "hey, je bent niet alleen. Hou vol." Al deze dingen zaten er die ochtend in de metro niet in en dat is zonde. Ik zeg niet dat we nu radicaal al onze sociale media accounts moeten verwijderen, maar we kunnen wel wat bewuster worden en af en toe om ons heen kijken in plaats van naar beneden. Neem jezelf bijvoorbeeld voor om elke week één social media vrije dag te houden of kies ervoor om elke keer dat je in de metro/tram/bus/trein zit ervoor om je telefoon even in je tas te laten zitten en om je heen te kijken. Er zal een wereld voor je open gaan!
Reacties
Categorieën