27 maart 2018 
2 min. leestijd

4 redenen waarom sporten tijdens je werkdag goed voor je is.

4 redenen waarom sporten tijdens je werkdag goed voor je is.
Dat voldoende beweging bijdraagt aan een goede gezondheid hoeven we je niet meer te vertellen. Maar hoe zorg je ervoor dat je met een drukke agenda en volle werkdagen toch voldoende beweegt? De oplossing is best wel simpel: Ga sporten tijdens je middagpauze! Het levert je meer op dan alleen een portie verbrande calorieën.

Verlaagt je stresslevel

Er zijn veel manieren om je hoofd leeg te maken en je stressniveau te verlagen. Als je slim bent gebruik je sport om je stresslevel te verlagen. Ervaar je stress door je drukke agenda? Lees dan zeker even verder. Kies een work out die je leuk vind om te doen! Ga voor een gezellige groepsles of een rondje hardlopen door de natuur. Tijdens je sportsessie komen namelijk de stofjes serotine en endorfine vrij, die je een gelukkig gevoel geven. Met een korte sportsessie kun je je hoofd even helemaal leegmaken, je raakt spanningen kwijt en vergeet even die drukke agenda.

Verbetert je concentratie

Je moet veel afronden op je werk, maar je kunt je niet concentreren? Een sportbreak tijdens de werkdag zorgt ervoor dat je meer focus en concentratie hebt. Je sportsessie verhoogd de concentratie BDNF (brain-derived neurotrophic factor) in je hersenen. Wat verhoogd tijdens de sportsessie? BDNF…het is een stofje dat de aanmaak en groei van hersencellen stimuleert. Dit stofje is aanwezig in het deel van je hersenen dat onder andere zorgt voor informatieverwerking. Let wel op, want te vaak en te intensief sporten werkt juist niet. Ga voor een matig intensieve inspanning. Een intensieve sessie voelt misschien beter maar je vraagt daarmee wel veel van je lichaam.

Verhoogt je productiviteit

Grote (en ook steeds meer kleinere) bedrijven hebben niet voor niets een eigen sportruimte. Op dagen dat je sport blijk je 23 procent productiever te zijn dan op de dagen dat je niet sport. Door te sporten tijdens een werkdag verzet je dus meer werk in minder uren. Welke baas wordt daar nou niet blij van? Sporten verhoogt de hoeveelheid zuurstof naar je hersenen en geeft een boost aan je energielevel. Dus heb je het vaak erg druk? Weet je niet meer welke taak je als eerste gaat oppakken? Gebruik dan je sportbreak om even te luchten, je gedachten te ordenen en te ontspannen. Kun je daarna weer vol gas aan de slag.

Je zult beter slapen

De hele dag ben je druk, druk, druk. Is het tijd om te gaan slapen, dan lig je wakker. De gebeurtenissen van de dag passeren de revue nog eens en ook ben je al volop bezig met alle items die er nog aan komen. De slaapmodus wil niet komen omdat je hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur te hoog zijn. Je sportsessie tijdens je werkdag zorgt ervoor dat je 's nachts beter tot rust komt. En helemaal fijn… hoe dieper je slaap is, hoe beter het herstel. Niet alleen van je lichaam maar ook van je geest. Slaap goed en haal met volle energie alles uit de volgende dag! Wil jij beter presteren op je werk en een betere balans hebben tussen die drukke agenda en je sportsessies? Gebruik dan deze 4 redenen om er tijdens je werkdag even tussenuit te gaan voor een goede sportsessie. Neem je collega’s mee en werk meteen aan de teambuilding! bronvermelding:
  1. Schwarz, T. & Hasson, H. (2011). Employee Self-rated Productivity and Objective Organizational Production Levels: Effects of Worksite Health Interventions Involving Reduced Work Hours and Physical Exercise. Journal of Occupational and Environmental Medicine, 838-844.
  2. Ferris, T., Williams J. & Shen, C. (2007). The Effect of Acute Exercise on Serum Brain-Derived Neurotrophic Factor Levels ans Cognitive Function. Official Journal of the American College of Sports Medicine, 1-7.
Auteur: Marischa zit boordevol energie en gaat graag nieuwe uitdagingen aan. Naast haar fulltime baan als docente marketing en communicatie heeft ze haar eigen YouTube-kanaal ‘FitnessType’ en op Instagram kun je haar volgen op @fitness_type. Twee keer per week post ze een work out die iedereen thuis kan meedoen. In haar vrije tijd doet ze aan verschillende sporten. Fitness, hardlopen en sportklimmen zijn zomaar een greep uit de activiteiten die ze onderneemt. Ook is ze met enige regelmaat in het buitenland te vinden want reizen is een van haar grootste hobby’s.
Reactie plaatsen