11 april 2017 
3 min. leestijd

4 redenen waarom je écht een halve marathon moet lopen

4 redenen waarom je écht een halve marathon moet lopen
Op zondag 2 april heb ik de halve marathon van Madrid gelopen. Na een half jaar ‘uit de running’ geweest te zijn, was dit weer mijn eerste hardloop-event. Ik was superzenuwachtig en bang dat ik weer zou flauwvallen ergens op de route. Daarom besloot ik om niet op tijd te rennen maar te genieten van het parcours en de energie van de mensen om me heen. Resultaat? Een monster van een tijd én het gevoel dat ik onverslaanbaar ben. Daarom hier een ode aan de halve marathon en waarom jij er ook eentje moet lopen.

1. Je verlegt je grenzen

Letterlijk én figuurlijk. In het begin zal een rondje van 3 kilometer misschien een marteling zijn, maar al na een paar weken loop jij zo makkelijk als een gazelle. Daarmee bedoel ik dat je met regelmatig trainen al heel snel met 2 vingers in je neus een rondje van 16 kilometer kan rennen. En ja: 16 kilometer rennen is LEUK! Zo kom jij namelijk op een sportieve manier te weten waar de gezelligste restaurants zitten of kan je helemaal tot rust komen naarmate je verder de stad uitloopt. Woon je in Amsterdam? Dan kan ik de route via de Amstel naar Ouderkerk aanraden! Met zo’n lange duurloop verleg je ook mentaal je grenzen. Het is keihard werken om jezelf naar meer kilometers te pushen. In het begin kon ik nog geen rondje Vondelpark rennen zonder op een astmapatiënt te lijken. Maar door langzaamaan wat kilometers toe te voegen aan mijn trainingen, merkte ik dat het steeds beter ging. Op een gegeven moment zelfs zó goed, dat ik voor de leuk twee rondjes Vondelpark ging rennen en uiteindelijk (halve) marathons. Het mentale spelletje dat je eigenlijk wil opgeven maar toch nog een kilometer eraan vastplakt, maakt je zo sterk. Niet alleen op het gebied van sport maar ook op werk. Want hé, als je 21 kilometer overleeft, dan kan je ook dat ene project rocken. Een makkie!

2. Je kan méér eten

Dit vind ik stiekem een van de grootste voordelen van het trainen voor een halve marathon. Met hardlopen verbrand je namelijk zo gigantisch veel calorieën! Het is zelfs lastig om alles er weer aan te eten. Door 15 kilometer te hardlopen heb je al genoeg verbrand om een hele Tony weg te eten. Met 2 lange duurlooptrainingen in de week mag je dus al zonder eventueel schuldgevoel 2 Tony's wegwerken. Bovendien léven duursporters op 'slechte koolhydraten'. Witte pasta, chocola en appeltaart werken als cocaïne voor ons duursporters, want oh, wat gaan we hard op die suikers. Wil je dus rete veel eten en toch afvallen? Trainen voor een halve marathon is the answer.

3. Een dikke high

Je kan letterlijk high worden van hardlopen, dit wordt ook wel de runners high genoemd. Deze high wordt veroorzaakt door het stofje endorfine dat wordt aangemaakt tijdens een langdurige inspanning. Dit geluksgevoel treedt bij de meeste mensen op na een duurinspanning van een uur. Endorfine vermindert het pijngevoel en zorgt voor een gevoel van geluk of euforie. Zelf heb ik het een paar keer gehad dat ik zo erg in mijn high zat dat ik niet eens meer doorhad hoeveel en hoe hard ik rende. Ik had het gevoel dat ik vloog en dat nog uren kon volhouden. Erg handig toen ik een marathon aan het lopen was en pas bij de 38 kilometer niet meer zoveel zin had. Verwacht niet dat je al bij je eerste rondje hardlopen een runners high gaat ervaren. Je moet (helaas) toch echt een langere periode aan het hardlopen zijn. Het liefst dat het zo gemakkelijk gaat dat je zonder stoppen 12 kilometer kunt rennen. Enne… die endorfine kan zelfs nog dagenlang positief effect hebben op je gemoedstoestand. Het proberen waard toch?

4. Je hebt een excuus om een weekend weg te gaan

Ik vind niets leuker dan een halve marathon lopen in het buitenland. Op deze manier kan ik een nieuwe stad bezoeken en ook lekker sporten. Nog een bijkomend voordeel: overal ter wereld hebben ze marathons, van Rio de Janeiro tot aan Barcelona. Trainen voor een halve marathon is dan ook een perfect excuus om naar je favo stad te vliegen en er meteen een paar dagen aan vast te plakken. Want tja… Je moet toch even herstellen voordat je weer het vliegtuig terug pakt naar huis. Het rennen van een halve marathon in het buitenland zorgt er daarnaast voor dat je een stad (nog) beter leert kennen. Je loopt namelijk langs prachtige bezienswaardigheden en door straatjes waar je normaal niet zou komen. Dus: welke halve marathon staat op jouw bucketlist?
Janet Klaver
Door

Janet Klaver

op 14 Mar 2018

Wat een leuk verhaal... en respect!!! Ik en mijn vriendin zijn nu een jaar bezig met hardlopen.. van 5 km naar 7, van 7 naar 8, naar 10, naar 15 en gisteren eindelijk naar de 21 km. Vraag niet hoe, maar we hebben het gehaald. Mijn vraag is wat moet ik nu wel of niet eten voor een halve marathon en welke sporten beoefen jij nog meer om een betere conditie te krijgen. Ik val geen ons af... wij zijn wel plezier lopers.... ons doel is de halve marathon van Barcelona.

Reactie plaatsen