01 april 2018 
3 min. leestijd

4 redenen waarom het de moeite waard is om alleen op reis te gaan

Al eens overwogen om alleen op reis te gaan? Ik vertel je waarom het de moeite waard is. Toen ik twee jaar geleden besloot om in mijn eentje een ticket te boeken en te ervaren hoe het is om alleen op reis te gaan, werd ik door de meeste mensen HELEMAAL voor gek verklaard. “Alleen op reis?? Dat moet je nooit doen, weet je wel hoe gevaarlijk dat is?” “Huh, ga jij alleen op reis, is er dan echt niemand die met je mee wil?” Aan de ene kant wil iedereen tegenwoordig ‘uit zijn comfortzone’ stappen, maar aan de andere kant vinden mensen het vaak te spannend om iets nieuws aan te gaan, vooral als je op jezelf bent aangewezen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het ook enorm spannend vond om in mijn eentje een vliegtuig in te stappen en te vliegen naar een voor mij onbekende bestemming, maar wat ben ik blij dat ik het toch gedaan heb. Naast dat het gewoon ontzettend gaaf is om dit avontuur in je eentje aan te gaan, zijn er zoveel voordelen van alleen op reis gaan.

1. Je leert jezelf beter kennen

Door alleen op reis te gaan leer je jezelf beter kennen. Je leert bijvoorbeeld je eigen grenzen beter kennen en je komt erachter hoe ver je deze grenzen kunt verleggen. Je hebt alle tijd om meer naar jezelf te kijken en even afstand te nemen van je leven. Je bent veel meer in het ‘nu’ omdat je alleen bent en denkt meer na over je eigen leven.

2. Vrijheid

Twee jaar geleden liep ik in mijn eentje door Rome, en terwijl ik in mijn eentje door een park liep, voelde ik mij zó vrij!! Mensen die dit lezen en al eens alleen op reis zijn geweest, zullen weten wat ik bedoel. Je kan helemaal zelf ‘voelen’ waar je zin in hebt, als je een stuk wil wandelen, ga je een stuk wandelen. Als je onderweg bedenkt dat je zin in koffie hebt, kies je zelf een leuk koffietentje uit en haal je een bakje koffie. Je hoeft met niemand te overleggen en kan alles doen waar je zin in hebt.

3. Omdat je alleen reist kom je sneller in contact met andere mensen

Als je met iemand op reis gaat ben je vooral veel met je reisgenoot in gesprek waardoor je minder van de omgeving ziet en ook minder snel met ‘vreemden’ in gesprek komt.. Ga je alleen op reis, dan raak je veel sneller in gesprek met andere mensen die ook alleen zijn, of die nieuwsgierig zijn naar waarom jij alleen op reis bent (want ja, hoe normaal je je ook probeert te gedragen, ze zién dat je een toerist bent).

4. Je stapt uit je comfort zone

Mensen zijn gewoontedieren en zijn erg gehecht aan vaste routines en automatisch gedrag. De vaste routines en het automatische gedrag zorgen ervoor dat je niet te veel hoeft na te denken. Voor je persoonlijke ontwikkeling is het goed om soms uit je ‘vertrouwde’ comfort zone te stappen. Wanneer je uit je comfortzone stapt, prikkel, stimuleer en daag je jezelf uit. Je doet nieuwe ervaringen op, en vergroot hierdoor je kennis en je vaardigheden.
“Life begins at the and of your comfort zone”
Lijkt het je na het lezen van mijn blog een uitdaging om eens alleen weg te gaan maar vind je het te spannend om alleen een vliegtuig in te stappen? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om binnen Nederland een nachtje of een weekendje weg te gaan, bijvoorbeeld naar een van de mooie wadden eilanden. Huur een fiets, geniet van de prachtige natuur, én van het alleen zijn! Ik raad je wel aan om de eerste keer dat je alleen weg gaat niet langer dan 4 dagen weg te gaan. Je ervaart dan wel hoe het is om alleen weg te zijn, maar je bent niet te lang weg. De meeste mensen die de stap durven nemen vinden het geweldig als ze eenmaal weg zijn, maar er bestaat natuurlijk ook een kans dat je het helemaal niks vindt en zo gauw mogelijk weer naar huis wil. Daarom is het verstandig om eerst niet te lang weg te gaan. Ik ben heel benieuwd of jij al eens alleen op reis bent geweest óf dat je na het lezen van mijn blog de stap durft te zetten om alleen op reis te gaan. Ik hoor graag jullie reacties! Met sportieve groeten, Kim
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down