31 maart 2022 
2 min. leestijd

4 redenen waarom het de moeite waard is om alleen op reis te gaan

4 redenen waarom het de moeite waard is om alleen op reis te gaan

Heb je al eens overwogen om alleen op reis te gaan? Het is namelijk écht de moeite waard. Veel mensen willen wel uit hun comfort zone stappen, maar tegelijkertijd is het natuurlijk ook erg spannend. Helemaal in je eentje naar een onbekende plek, dan vraag je natuurlijk wel wat van jezelf. Je bent helemaal op jezelf aangewezen en je moet je maar zien te redden. Dat klinkt misschien een tikkeltje terrifying, maar alleen reizen is wel heel goed voor je ontwikkeling.

1. Vrij om te gaan en staan waar je wilt

Op reis gaan met je partner of vriendinnen is heel leuk, maar in je eentje heb je toch net iets meer vrijheid. Je bepaalt helemaal zelf wat je die dag gaat doen en je bent maar op jezelf aangewezen. Zin om een koffietje te doen, extra lang te wandelen, de hele dag te niksen of wil je juist een verkenningstocht doen? It's all up to you. Je hoeft met niemand iets te overleggen en dat is toch wel erg lekker.

2. Je leert jezelf beter kennen

Als je alleen op reis bent, leer je jezelf pas écht goed kennen. Je komt erachter wat jouw grenzen zijn en waar je eventueel tegenaan loopt. Dit is ook dé tijd voor zelfreflectie. Je hebt namelijk zeeën van tijd om kritisch naar jezelf te kijken en je leven onder de loep te nemen. Doordat je even niet bezig bent met andere dingen, kun je nadenken over wat je echt wilt.

3. Sneller in contact met anderen

Ben je al eens op vakantie geweest met een vriend(in)? Of het nou bewust is of niet: je klampt jezelf al gauw vast aan je reispartner. Met iemand sparren kan fijn zijn, maar tegelijkertijd blijf je ook een beetje in je eigen comfort zone. Je hebt immers altijd iemand om mee te praten. Als je alleen reist, heb je die luxe natuurlijk niet. Daardoor kom je sneller in contact met andere mensen. Al is het maar om de weg te vragen of om een praatje aan te knopen in de lokale koffietent. Er zijn altijd wel meer mensen die alleen reizen of nieuwsgierig zijn naar jouw avontuur.  Qua sociale ontwikkeling zit dat dus wel goed.

4. Je stapt uit je comfort zone

Elke ochtend eerst X doen voordat je aan Y begint: routines vinden de meesten van ons fantastisch. Je weet precies wat je moet verwachten en je kunt terugvallen op je oude, vertrouwde gewoonten. Je hoeft dus niet te veel na te denken en dat vinden we altijd wel prettig. Herkenbaar? Dan hebben we minder goed nieuws: daardoor blijf je namelijk wel enorm in je comfort zone vastzitten. Stap daar eens uit en ontdek wat er allemaal mogelijk is als je maar durft. Daardoor stimuleer je jezelf, je vergroot je kennis, het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling en je daagt jezelf ook nog uit. 

Ik wil wel, maar ik durf niet

Uit je comfort zone stappen en in je eentje op pad zijn twee grote stappen. Je hoeft ook echt niet direct in het diepe te springen en een reis van drie maanden te boeken naar Bali. Wel heel tof, maar misschien een beetje veelgevraagd. Je kunt ook beginnen met een paar dagen weg. Je hoeft niet eens de grens over. In Nederland zijn er namelijk genoeg mooie plekken om te bezoeken. Gewoon, in je eentje eropuit. Bezoek een stad die je nog niet kent, ga ergens koffie drinken en verken de omgeving. Bouw het op naar een nachtje of meerdere dagen weg. Zo merk je al een beetje wat je leuk vindt, of wat je juist niet in je eentje wilt doen. Je moet even die drempel over, maar echt: er is zóveel moois te beleven als je het eenmaal doet. Dus hop, verbreed je horizon en ga er eens op uit!

Reactie plaatsen