04 juni 2018 
3 min. leestijd

4 redenen waarom afvallen niet (altijd) lukt als je veel sport

4 redenen waarom afvallen niet (altijd) lukt als je veel sport
De sportschool staat (helaas) vol met mensen die willen afvallen. Alleen veel van die mensen ervaren ook dat het afvallen vaak niet lukt door veel te sporten. Hoe kan dat? Begrijp me niet verkeerd hoor. Er zijn zeker mensen die afvallen als ze beginnen met sporten, maar daar liggen wel bepaalde redenen aan ten grondslag. En alle redenen zijn terug te herleiden naar dat zij op de één of andere manier een negatieve energiebalans creëren. En als je niet afvalt, doe je dat dus niet. Ik zal je een paar gedachtegangen en patronen vertellen die ik vaak gehoord/gezien heb waardoor het afvallen niet lukt.

“Ik mag lekkers en/of extra’s na het sporten”

Je hebt er een lekkere trainingssessie op zitten. Of het nu de sportschool, buiten hardlopen of een bootcamples is. Je hebt weer je best gedaan. Dus als beloning gun jij jezelf wat lekkers. Denk hierbij aan een extra groot stuk taart op die verjaardag, dat hapje op het terras omdat het mooi weer is, dat wijntje, etc. Natuurlijk is dat allemaal prima en als je ervan geniet is dat helemaal top. Alleen je krijgt meer calorieën binnen waardoor je niet in die negatieve energiebalans komt.

“Ik heb al gesport, dus ik neem de lift/auto/ik ga de hele avond de bank op”

Als ik zelf een rondje hardloop, betrap ik mezelf erop dat ik erna minder beweeg. En ik weet zeker dat dit ook voor anderen geldt. Door andere keuzes te maken dan je normaal zou doen, zorg je ervoor dat je aan het einde van de dag niet meer calorieën hebt verbrandt dan je op niet-sportdag zou doen.

Je bent meer gaan eten

Als je meer bent gaan sporten, verbruik je wel meer energie. Het lichaam wil deze energie weer terug. De enige manier waarop dit kan is door meer te eten. En het gemene is dat dit vaak onbewust gaat. Je krijgt meer trek dus dan eet je ook meer. Je maakt je porties net wat groter, je eet 2 happen meer of je pakt een keer extra een tussendoortje. En ja, dit gaat echt onbewust. Je lichaam is namelijk echt slim genoeg om hier een automatisme van te maken. Dus de eerste stap is om je bewust te worden van deze automatismen.

Je maakt spiermassa aan

Er wordt altijd gezegd dat spieren zwaarder wegen dan vet, maar weet jij dat grapje van vroeger nog. Wat weegt meer 1 kilo veren of 1 kilo ijzer? Die wegen natuurlijk allebei hetzelfde alleen de ruimte die het in beslag neemt is anders. Dit is ook het verhaal met spieren en vet. Alleen het verschil is (echt jammer genoeg) niet zo groot als velen ons willen doen laten geloven. Bret Contreras heeft vorig jaar een mooie afbeelding op zijn Instagram geplaatst met hoeveel het verschil daadwerkelijk is. De dichtheid van spieren is 1,06 kg/L en dat van vet 0,9196 kg/L. Dus vet neemt maar 15% extra ruimte in dan een spier. Dus ja, je kan spiermassa aanmaken en daardoor niet afvallen. Je wordt dan wel strakker als je op hetzelfde gewicht blijft. Het getalletje op de weegschaal zegt namelijk niks over je lichaamsverhoudingen.

Dus wat doen die mensen die wel afvallen door te sporten?

Ze zorgen ervoor dat ze in een negatieve energiebalans zitten en ook op een manier dat op de lange termijn vol te houden is. Ze maken bewuste keuzes wat betreft voeding, ze zorgen er voor dat ze genoeg bewegen gedurende de dag en ze zorgen voor die balans. En het sporten helpt bij het maken van bewuste keuzes, omdat bewegen één van de manieren is om wilskracht te trainen. Je kunt dan beter je focus houden waardoor je ook bewuster je (voeding)keuzes kunt maken.

Maak je onbewuste gedrag bewust

Moet je dan wel blijven sporten? Ja graag. Het is onderhand wel duidelijk dat sporten goed voor je om meerdere redenen. Alleen verplicht jezelf niet tot een sportactiviteit die je niet leuk vindt. En wil je toch afvallen? Kijk dan naar je gedrag en maak dit stap voor stap bewust. 95% van de gedragingen gaan namelijk automatisch. Bewegen en eten valt hier ook onder. Ik weet dat niet iedereen dit geloofd, maar als je iets ingewikkelds als autorijden automatisch kan krijgen (ben je wel eens automatisch naar huis gereden terwijl je had voorgenomen een tussenstop te maken bij de winkel?), lukt dat ook zeker met eten en bewegen. En daarom blijft het belangrijk om stap voor stap te werken en niet alles in 1x te willen veranderen, omdat je anders snel weer terugvalt in die automatismen.  
Reactie plaatsen