#4 Op weg naar herstel: Feeling fat
Wie kent het niet, je hebt een avondje zwaar getafeld en je hebt het gevoel dat je direct vijf kilo bent aangekomen. Bij het grootste deel van de vrouwen gaat dit gevoel vanzelf weer over. Bij vrouwen die kampen met een verstoord lichaamsbeeld of een eetstoornis werkt dit echter anders. Zij verwarren dikwijls het gevoel “dik” met het daadwerkelijk “dik zijn”. Zij voelen zich niet alleen dik, maar zij zijn ook echt overtuigd van het feit dat ze opeens dikker zijn geworden en laten zich meeslepen door dit gevoel. In plaats van te denken: morgen is dit gevoel weer voorbij, houdt het gevoel “feeling fat” hun volledig in hun greep. Zij zullen ervoor kiezen om na dat etentje nog een rondje te gaan hardlopen, een eetbui te hebben, de volgende dag helemaal niet meer te eten, of bijvoorbeeld te gaan braken. Ik werd geïnspireerd om te schrijven over het onderwerp "feeling fat", omdat ik mij de laatste maanden weer regelmatig ‘dik’ voel. Ik zeg weer, omdat dit gevoel lange tijd weg is geweest. Wat veel mensen niet weten is dat ik, naast dat ik werkzaam ben als psycholoog in een eetstoornis kliniek en een eigen coaching praktijk heb, ik ook ervaringsdeskundige ben. Toen ik ongeveer 23 jaar oud was, heb ik zelf een aantal jaren gekampt met een eetstoornis. Tijdens die periode was de belangrijkste, in standhoudende factor van mijn eetstoornis het gevoel “feeling fat”. Ik stond ermee op en ging ermee naar bed. Gelukkig ben ik inmiddels al een aantal jaren van mijn eetstoornis af, maar het gevoel van “feeling fat” steekt zo nu en dan toch weer de kop op. Zo ook nu, tijdens een, voor mij, kwetsbare periode. In januari ben ik geopereerd aan mijn rug en gedurende mijn huidige revalidatieperiode waarin ik nog weinig kan en veel thuis zit, merk ik dat ik niet alleen fysiek, maar ook psychisch kwetsbaarder ben dan normaal. Het voornaamste is om mij nu bewust te blijven van mijn kwetsbaarheden en te zorgen dat de gedachte -want feitelijk is het geen gevoel- "feeling fat" mij niet meer in zijn macht krijgt.
Theoretische achtergrond
Wat ik zeer verbazingwekkend vind, is dat er binnen de literatuur over eetstoornissen nauwelijks wordt geschreven over het fenomeen “feeling fat”, dit terwijl het een van de grootste, in standhoudende factoren is van alle vormen van eetstoornissen (zie illustratie 1).In een notendop
In een notendop komt het erop neer dat het gevoel “feeling fat”, wat officieel geen gevoel/emotie is, een misinterpretatie is van een andere gebeurtenis of emotie. Een van de eigenschappen van ‘feeling fat” is namelijk dat het erg fluctueert in tijd, het ene moment voel je je prima en het andere moment voel je je opeens dik. Soms verschilt dit gevoel per uur, soms per dag en soms per week. Aangezien gewicht over het algemeen niet zo snel fluctueert (je weegt niet om negen uur ‘s ochtends 60 kilo en een uur later opeens 65 kilo) moest er een andere verklaring zijn dan daadwerkelijke gewichtsverandering. Professor Fairburn ontdekte dat er drie categorieën triggers zijn die het gevoel “feeling fat” uitlokken:- Plotselinge bewustwording van je lichaam: Bijvoorbeeld als je heel erg zweet, als iemand plotseling tegen je aanloopt, als een broek strak zit of als iemand je een compliment geeft.
- Een fysieke staat: zoals bijvoorbeeld een opgezette buik, vocht vasthouden, grieperig zijn of een kater hebben.
- Emotionele staat: zoals bijvoorbeeld angstig, verdrietig of boos zijn.