04 augustus 2015 
6 min. leestijd

#4 Merel’s fit journey: Out of my comfort zone

#4 Merel’s fit journey: Out of my comfort zone
‘Life begins at the end of your comfort zone’. Een quote waar ik me helemaal in kan vinden. Maar wat is het soms ongelofelijk eng om iets te doen wat je nog nooit hebt gedaan. Zal het goed uitpakken of slecht? Hoe zul je erop reageren en hoe zullen anderen reageren? Maar één ding is zeker: als je het niet probeert, zul je het nooit weten en loop je heel veel mooie momenten mis. Vorige week was ik een paar dagen met mijn vriend naar de Veluwe: storm en regen stonden op het programma. Dat is het risico dat je neemt wanneer je in Nederland op vakantie gaat. Ons vakantiehuisje stond nog geen kwartier rijden van de Zwaluwhoeve vandaan, dus dit leek ons een mooie manier om toch te kunnen genieten van een regenachtige dag. Er was alleen een klein probleempje: ik was nog nooit in een sauna geweest. Ten eerste omdat het er gewoon nog nooit van gekomen was en ten tweede omdat ik er nooit zo zeker van was of dat wel iets voor mij zou zijn (lees: omdat ik te onzeker was). Ik voel me (nog) niet helemaal bikini-proof, laat staan dat ik in mijn blootje rond ga paraderen in een sauna. Zullen we dan toch op badkledingdag gaan? Nee, als ik iets doe, doe ik het goed. Ik kies niet voor de veilige weg. Mijn badjas zou mijn comfortzone worden, verstand op nul en go. Volgens een vriendin zou ik supersnel vergeten dat ik in mijn blootje loop. zwaluwhoeve

Naakt zonder oordeel

Ze had gelijk. Helemaal ontspannen en relaxt stonden we 7 uur later weer buiten. Iedereen die onzeker is over zijn lichaam: ga naar de sauna. Serieus, ik heb me nog nooit zo slank gevoeld. Dikke mensen, dunnere mensen. Maar vooral: normale mensen. Ik heb niemand gezien die er ‘perfect’ uitzag. En het gekke is: je ziet iedereen in zijn blootje en observeert: die is dik, die is dun, jij hebt kleine borsten, jij grote. Maar ik koppelde er geen oordeel aan. Het was echt een eyeopener, want let’s get real: dit is hoe mensen eruit zien zonder make-up, zonder photoshop, zonder Instagram filter. Jessica Hagy legt in haar boek ‘Uit je comfortzone’ uit waarom je uit je comfortzone zou moeten stappen. Haar antwoord: om te zorgen dat je nergens spijt van krijgt en om jezelf te kunnen respecteren. Beide kon ik na deze sauna-dag beamen. Afgelopen maandag was het strandweer en die bikini leek na mijn saunabezoek ineens niet zo heel erg eng meer. Ik zou wel gek zijn als ik in mijn warme appartement bleef zitten. Ik trok mijn bikini aan en stapte op de fiets naar Bergen aan Zee. Want er is nog een vraag waar ik tijdens mijn saunabezoek antwoord op heb gekregen, namelijk: How to have a beach body? 1. Have a body 2. Go to the beach. It’s as simple as that! De enige die oordeelt over jouw lichaam, ben jij. De enige die controle heeft over hoe jij je voelt, ben jij. De enige die veranderingen kan aanbrengen en uit die comfortzone kan stappen, ben jij. Ik ben niet alleen sterk wanneer ik een sixpack kan tonen in mijn bikini. Ik ben sterk als ik mijn lichaam durf te laten zien zoals die nu is en kan genieten van wat ik doe. At the beach

Sterk in mijn eigen lichaam

Het is ongeveer een jaar geleden dat ik mijn zusje wel kon schieten (sorry Iris) voor het feit dat ze mijn zelfgemaakte appeltaart afsloeg (op mijn verjaardag nota bene) en vervolgens een appel uit haar tas toverde. Op dat moment vond ik het respectloos. Dit weekend realiseerde ik me dat ik nu hetzelfde doe. Tijdens een familieweekend afgelopen week gingen we op bezoek bij een neef van mijn schoonmoeder. Bij de koffie werd ons een stuk taart aangeboden waarvoor ik vriendelijk bedankte. De grote stukken vlaai zagen er heerlijk uit en na onze fietstocht had ik best wel trek gekregen. Ik vroeg mijn vriend of het gek zou zijn om nu een appel te eten. Ik wilde niet dat iemand zo over mij zou denken als dat ik toen over mijn zus dacht, waarmee ik toch weer bezig was met wat anderen wel niet zullen denken. En toen besefte ik me dat die gevoelens van toen eigenlijk voortkwamen uit jaloezie en onzekerheid: Waarom was ik niet zo sterk om die keuze te maken? Nu kan ik zeggen dat ik wel sterk genoeg ben om die keuze te maken en dat voelt verdomde goed. Ik ben niet anders of beter dan de rest, alleen maak ik een andere keuze, omdat ik me daar goed bij voel. Tijdens het hele weekend heb ik alle koekjes bij de thee, wijntjes bij het eten en croissantjes bij het ontbijt afgeslagen. Zondagochtend ging ik met mijn vriend hardlopen door de bossen om daarna een plons in het hotelzwembad te nemen. Uit die comfortzone (want een jaar geleden zou ik nooit mijn hardloopschoenen hebben meegenomen tijdens een weekendje weg) was dit zeker een mooi moment dat ik niet had willen missen: lopen over een nog rustige weg tussen de bomen met opkomende zon. Vol energie verschenen we aan het ontbijt. Het waren weer twee weken vol uitdagingen, maar ik ben ze voor de volle 100% aangegaan en uit mijn comfortzone getreden. Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen, wanneer ben jij de afgelopen weken uit je comfortzone getreden? Laat het me weten in een reactie hieronder! Om jullie te laten zien wat ik in een week eet en welke keuzes ik maak, heb ik een weekschema bijgehouden. Het geeft mij inzicht in mijn eetpatroon en wie weet kan ik jullie ermee inspireren. Vanwege mijn vakantie en het familieweekend is dit geen ‘doorsnee’ eet-week geweest. Maar het was daardoor wel een week vol uitdagingen en bewuste keuzes. Ik voel me niet alleen sterker in mijn lichaam, maar ook sterker door de keuzes die ik maak, waardoor mijn zelfverzekerdheid groeit. Uiteten tijdens familieweekend

Weekschema

Op ‘normale’ dagen waarop ik gewoon thuis ben, zien mijn ontbijt en lunch er ongeveer zo uit: Ontbijt 2 Crackers met amandelpasta, pindakaas of Slankie 20+ kaas Of magere yoghurt met homemade granola Lunch 2 Crackers met Philadelphia en kaas en/of kipfilet Eventueel: avocado, tomaat Of een omelet met spinazie en verse kruiden Tussendoor eet ik meestal kwark en/of een stuk fruit. De hele dag door drink ik water en thee. Als ik uiteten ben, bestel ik soms een Crystal Clear of een Rivella. Zondag Fietsdag 10.00 uur Fietsen over de Veluwe 13.00 uur Lunch Appel, 2 crackers kaas 18.30 uur Uiteten met mijn vriend, zwager en schoonzus bij een sushi restaurant Sushi (zalm, krab avocado) | gegrilde zalmfilet | sojabonen | zalmsalade | gebakken champignons Maandag Saunadag 13.00 uur Lunch Verse tomatensoep 19.00 uur Diner in ons vakantiehuisje IJsbergla | gehakt | paprika |kidneybonen | ui | peper | knoflook | koriander | chilipoeder Dinsdag Busy day 09.00 uur Fitness 11.00 uur Blog schrijven 18.00 uur Diner Basmatirijst | broccoli | kipfilet (zelf gekruid met Ras El Hanout kruiden) Woensdag Yogadag 17.30 uur Kant-en-klare maaltijdsalade met geitenkaas 18.30 uur Yoga Donderdag Lazy day 18.00 uur Diner Volkoren pasta | kipfilet | ui | groene paprika | courgette | boursin cuisine light Vrijdag Bijna weekend dag 10.00 uur Bodypump 18.00 uur Diner Speltpasta | gerookte zalm | courgette | rode uit | cherrytomaatjes| knoflook | tijm | kookroom light Zaterdag Familiedag 13.00 uur Picknick in the park 2 Crackers met Philadelphia en kaas | wortels met humus | vers sapje met bosvruchten 15.30 uur Handje gedroogde abrikozen 19.00 uur Voorgerecht Carpaccio gele biet | tomaten hangop | gemarineerde zwammetjes | rucola-kaas kroketje Hoofdgerecht Lamscurry | couscous | aubergine-mint compote | lamshaasje Toetje Thee met gember (en twee aardbeien van het toetje van mijn vriend waar toevallig nog een klein beetje chocoladesaus aan zat ;)) Zondag sportieve dag 07.30 uur Hardlopen en zwemmen 09.00 uur Ontbijt in het hotel 2 crackers | gekookt ei | yoghurt met zelfgemaakte muesli | kiwi 10.30 uur Fietsen 17.30 uur Uiteten Carpaccio | Salade met gerookte forel * *Als er niets gezonds op de kaart staat, bestel ik tegenwoordig gewoon twee voorgerechten! Ik probeer echt mijn kleine ‘geniet-momentjes’ te hebben (zoals de aardbeien) en mezelf af en toe te verwennen met een cadeautje. Als beloning voor de eerste 5 kilo die ik ben afgevallen kocht ik het kookboek SLA. En ik probeer te zorgen dat ik geen trek krijg. Als ik namelijk de hele dag door te weinig eet en ’s avonds uit eten ga (waar ik soms lang moet wachten op mijn eten), ben ik sneller geneigd om wel dat broodje kruidenboter te eten. SLA Wat ik belangrijk vind en waardoor ik mijn fitjourney ook langer volhoud, is dat ik lekker eet en niet het idee heb dat ik een dieet volg. Ik wil kunnen blijven genieten. Daarnaast klinkt het bij een dieet alsof ik niets MAG terwijl het er bij mij om gaat dat ik dingen niet WIL eten omdat ze niet goed voor me zijn. Dat klinkt een heel stuk vriendelijker naar mezelf toe. Omdat het weer de rest van de week niet echt opknapte, hebben we besloten eerder naar huis te gaan en onze vakantie deze week voort te zetten. Hopelijk nu wel met zon! En als het dan toch een keer gaat regenen, is er altijd nog een sauna in de buurt… Elke twee weken schrijft Merel over haar fit journey op Fitgirls.nl. In haar blogs (blog één, blog twee en blog drie) beschrijft ze hoe ze stap voor stap op haar manier, haar weg naar een fit leven vindt.
Suzan
Door

Suzan

op 05 Aug 2015

Wow Merel, knap van je! Enne...de sauna is echt heerlijk...dus ik zou zeggen vanaf nu zo vaak mogelijk gaan ;-)

Merel
Door

Merel

op 11 Aug 2015

Dankje Suzan! Ik ga er vanaf nu zeker vaker heen!

Iris Jegen
Door

Iris Jegen

op 05 Aug 2015

Ik ben echt zo trots op jou! Die innerlijke kracht die je nu ervaart, en waarmee je mij ook motiveert, is goud waard <3

Merel
Door

Merel

op 11 Aug 2015

Love you! <3

Tabitha
Door

Tabitha

op 05 Aug 2015

Hoi Merel,Met veel plezier lees ik jouw blogs (wij zijn vrienden van Jaco & Liesbeth) want ik ben zelf 1,5 jaar geleden 18 kilo afgevallen met ongeveer jouw methode. Dus niet het niet mogen, maar het niet willen van bepaald voedsel was het eerste begin. Vaak heb ik het nu nog moeilijk omdat we van lekker eten houden en die reep chocolade toch erg lonkt. Vooral het 2 a 3 keer in de week sporten kost mij moeite. Toch ben ik vanmorgen weer uit mijn comfort zone gestapt: vaak als wij 's avonds al afspraken hebben staan laat ik het sporten er maar bij in schieten. Om dit te voorkomen hebben wij vanmorgen de wekker om 5.30 (gaaaaap) gezet en zijn we een rondje gaan hardlopen wat resulteerde in fris en fruitig op je werk aankomen. En die 18 kilo blijven eraf ;-)

Merel
Door

Merel

op 11 Aug 2015

Hoi Tabitha, Bedankt voor je reactie, wat ontzettend leuk dat je mijn blogs leest. Wat knap dat je 18 kilo bent afgevallen en dat die er nog steeds af zijn. Dat wordt voor mij straks ook een uitdaging, de goede keuzes blijven maken om te voorkomen dat de kilo's er weer bij komen. Stoer dat je zo vroeg de wekker hebt gezet om toch te kunnen sporten. Ik hoop dat ik je kan blijven inspireren met mijn blogs en wie weet zien we elkaar nog eens bij Jaco en Liesbeth :)

Reactie plaatsen