02 oktober 2017 
2 min. leestijd

3 tips om op je gezondheid te letten tijdens je werk

3 tips om op je gezondheid te letten tijdens je werk
De dagen worden weer korter. Voor je het weet ga je in het donker naar je werk en kom je in het donker weer thuis. Maar wat doe je in de tussentijd? Denk jij aan je gezondheid als je druk bezig bent? Wij geven je drie tips om je gezondheid niet te vergeten tijdens je werk! Voel jij je na een lange werkdag ook niet productief meer en wil je het liefst meteen je bed in duiken? Je hebt eigenlijk weinig bewogen, niet genoeg gegeten en neemt uiteindelijk nog werk mee naar huis ook. Misschien moet je wat meer aan je gezondheid denken tijdens je werk. Wij helpen je met deze tips op weg. 1. Je zit de hele dag Misschien herken je de situatie wel, je komt 's ochtends op kantoor, zet je tas naast je neer en ploft op je bureaustoel. Eigenlijk zit je de hele dag achter je bureau… Wist je dat lange periodes zitten verschillende nadelen kan hebben? Zo kan lang zitten zorgen voor een vertraagde stofwisseling. Hierdoor kun je je vermoeid voelen, een constant koud gevoel hebben (dat wil je niet met dit weer) en droog, dof haar krijgen (ook dat willen we natuurlijk niet). Om dit te voorkomen kun je zitten het beste afwisselen met staan. Wanneer je staat gaat je stofwisseling namelijk omhoog. Dit zorgt ervoor dat je meer energie krijgt en je productiever bent. Daarnaast voorkom je het koude gevoel en het doffe haar, fijn! Tip: Zet ieder of om het uur een timer op je telefoon om even op te staan en rond te lopen. Goed moment om even wat te drinken te halen. Daardoor zul je al snel weer moeten plassen, waarvoor je weer op moet staan. Win-win!

2. Vergeet niet te eten

Je bent druk met afspraken, deadlines en vergaderingen. Voor je het weet neem je aan het eind van de dag je lunch onaangeraakt weer mee naar huis. Het skippen van je lunch heeft verschillende gevolgen voor je gezondheid. Zo vertraagt dit, net als bij langdurig zitten, je stofwisseling waardoor je vermoeid kan raken. Ook vertraagt het overslaan van maaltijden je spijsvertering, wat kan zorgen voor een opgeblazen gevoel. Om dit te voorkomen kun je het beste iedere dag drie maaltijden rond hetzelfde tijdstip eten. Zo komt je stofwisseling en spijsvertering goed op gang, waardoor je dat energieke gevoel behoudt. Tip: Plan een vast moment voor je lunch en zorg dat je hier de tijd voor neemt. Blok dit moment in je agenda en plan dan ook even geen afspraken in. Heb je toch een afspraak rond de geplande tijd? Niks aan de hand; sla je lunch niet over, maar pak er een ander moment voor.

3. Zet je werk op tijd van je af

Een appje of je collega dat ene bestand al heeft ontvangen of nog even een mailtje sturen over die meeting voor morgen. We maken ons er allemaal schuldig aan, 's avonds laat nog met werk bezig zijn. Het is belangrijk dat je voor je gaat slapen even rust en tijd voor jezelf neemt. Een goede nachtrust is sowieso belangrijk voor je immuunsysteem en het is zeker verstandig om op te letten met de winter op komst. Een goede nachtrust zorgt er daarnaast ook voor dat je je langer kunt concentreren. Tip: Spreek met jezelf een limiet af tot wanneer je met je werk bezig bent. Plan dit moment minimaal 2 uur voor je gaat slapen in, zodat je niet meer met je hoofd bij je werk zit als je naar bed gaat. Zo ga je veel relaxter naar bed. Morgen is er weer een dag. Herken jij deze tips en heb je uit eigen ervaring nog toevoegingen? Laat het ons vooral weten!
Reactie plaatsen