Redactie
06/16/2016
3 min
1

#17 Merels fitjourney: Een sterke geest in een sterk lichaam

06/16/2016
3 min
1
Afgelopen dinsdag heb ik examen gedaan voor mijn deugdenyoga opleiding. Op deze zonovergoten dag heb ik een prachtige yogales gegeven aan alle cursisten met wie ik de afgelopen negen maanden lief en leed heb gedeeld en niet te vergeten; aan mijn yogadocente die ons vol passie heeft laten zien hoe je met liefde lesgeeft. Daarnaast heb ik een persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt die niemand mij meer afpakt. Ik mag vanaf nu lesgeven als yogadocent en al het moois wat yoga te bieden heeft, doorgeven aan de wereld. Hoe tof is dat!?

Yogales

Elke les staat in het teken van een thema, een deugd en een innerlijke kracht. Denk aan liefde, openheid of geduld. Deze vorm van yoga maakt je bewuster van alle kwaliteiten die je in je hebt. In de les zijn de houdingen en meditaties gericht op deze deugd waardoor je je er nog bewuster van wordt en je het vervolgens makkelijker in kunt zetten in je dagelijks leven. Het thema waaromheen ik een les moest geven, is een woord dat we eigenlijk nooit meer gebruiken. Het klinkt zwaarmoedig en een tikkeltje ouderwets: lankmoedigheid, maar terwijl ik de les aan het maken was, besefte ik dat dit ene woord zo veelomvattend is en perfect aansluit op waar ik in het leven sta.

“Het is onze plicht om ons lichaam in een goede conditie te houden, anders zijn we niet in staat om onze geest sterk en ons hoofd helder te houden.”

Boeddha

Boeddha zei ooit dat het onze plicht is om ons lichaam in een goede conditie te houden, omdat we anders niet in staat zijn om onze geest sterk, en ons hoofd helder te houden. Het is als een vicieuze cirkel: wanneer ik me op mijn yogamat sterk voel, kan ik buiten mijn mat ook krachtigere beslissingen maken die goed voor me zijn. Dankzij een positieve en krachtige mindset kan ik lichamelijk zo veel meer dan dat ik misschien voor ogen heb. Zo voerde ik van de week de hoofdstand, bijna zonder hulp uit. Iets wat ik een jaar geleden nooit gedacht had te kunnen.

Lankmoedigheid

"Lankmoedigheid" staat voor geduld, aanvaarding, verdraagzaamheid, begrip en zelfbeheersing. Het betekent letterlijk zoiets als: een grote ziel. Met een grote ziel, een ruim gevoelsleven, ben je geduldiger en kun je meer verdragen. Je voelt beter, je merkt meer op, dus je bent minder snel verveeld, houd langer een actie vol, bent beter geconcentreerd en je kunt ook stilstaan bij kleine dingen – precies die dingen, waarin het geluk schuilt.

''Het is belangrijk om een half uur per dag te mediteren, behalve als je het druk hebt: dan heb je een vol uur nodig.''

Franciscus van Sales

Zoals de heilige Fransiscus van Sales ooit zei: ‘Het is belangrijk om een half uur per dag te mediteren, behalve als je het druk hebt: dan heb je een vol uur nodig.’ Af en toe tijd en rust voor jezelf nemen, is het beste ingrediënt voor een gezond lichaam en een sterke geest. Onderstaand stukje tekst komt uit de eindmeditatie die ik dinsdag voorlas en deze wijze woorden wil ik jullie niet onthouden. ;)

Natuur

Door een moment van rust te nemen, zet je je geduld in. Het gevoel van ‘moeten’ laat je helemaal los. Alle gedachten en ideeën over dingen die je liever anders had gezien, laat je los. Want juist die onvolmaaktheden die je tegenkomt op je pad, maken jou tot wie je nu bent. Je laat de gedachte los, probeer geen situaties te willen veranderen waar je geen invloed op hebt, maar wees altijd klaar om met een innerlijke glimlach de draad weer op te pakken. Nergens is de tijd zo onverbiddelijk de baas als in de natuur. Geen groeiproces wordt er beter van als je het opjaagt. De winter duurt zolang als ze duurt en we hebben maar te wachten op de zomer. Elke tuinier weet dat je kunt zaaien en spitten zo snel als je wil, maar dat je daarna rustig zal moeten afwachten of het groeien wil. De natuur laat ons zien dat er altijd verandering gaande is. In ons leven is dat ook zo, het kan een tijdje winter zijn, maar ooit komt de bloeiperiode er weer aan. Wanneer je daarop vertrouwt, kun je vergevingsgezind en begripvol zijn. Acceptatie brengt ruimte. Elke stap op je weg telt. Onderweg doe je ervaringen op, er zijn er zonnige en donkere dagen. Het is een vruchtbare afwisseling: zon en regen zijn beide nodig om te kunnen groeien. Omarm daarom het leven, precies zoals het is. Wanneer je van jezelf kunt houden, verlang je niet langer naar een ander leven en kun je zien dat alles in de wereld een uitnodiging is om je te ontwikkelen. Dus neem af en toe de tijd om rustig aan te doen en je aandacht te richten op iets kleins. Dan ga ik verder werken aan mijn gezonde lichaam en de hoofdstand oefenen, zodat ik jullie in de toekomst met een nog sterkere geest les kan geven. Waar en hoe dit vorm gaat krijgen, weet ik nog niet. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Namasté, Merel

Referenties:

Happinez nr 1, 2016.
Reacties
Categorieën