29 maart 2016 
3 min. leestijd

#15 Merels Fitjourney: Niet moeten, maar willen.

#15 Merels Fitjourney: Niet moeten, maar willen.
Mijn nieuwe gezonde gewoontes zijn langzaam bezig met de strijd te winnen. Al zit mijn perfectionisme me nog geregeld in de weg. Dat mijn fitjourney een lange reis zou worden, wist ik, maar dat de eindbestemming zo lang op zich zou laten wachten, had ik eigenlijk niet gedacht. Blijkbaar waren er nog heel wat tussenstations (lees: ingesleten gewoontes en verstopte emoties) die ik eerst moest bezoeken voordat mijn zoektocht tot een einde zou komen.

Innerlijke kracht

Mijn lifestyle veranderen is nog knap lastiger dan ik dacht. Gezond eten, sporten, soms voelt het als een verplichting. Logisch dat ik het dan nooit langer dan een paar maanden vol kan houden. Maar, zo las ik op de site van Personal Bodyplan, wanneer iets vanuit eigen drijfveren ontstaat, omdat ik ergens voldoening uit haal of wanneer het aansluit bij mijn eigen waarden en interesses, is er sprake van motivatie vanuit mijzelf, vanuit mijn innerlijke kracht. Het veranderen van mijn lifestyle moet van binnenuit komen. Ik ‘moet’ helemaal niets, maar aan alle keuzes die ik maak, zit nu eenmaal een consequentie. De keuze is aan mij. Ik wil fysiek beter in mijn vel zitten en mijn gewoontes veranderen en daar gaat nu eenmaal tijd en energie in zitten. Ook al heb ik mijn doel nog niet bereikt, soms moet ik mezelf eraan herinneren dat het feit dat er van buiten geen progressie zichtbaar is, niet betekent dat er geen vooruitgang heeft plaatsgevonden. Het gaat niet alleen om het grote einddoel, maar ook om de kleine doelen die tussendoor behaald worden.

"Het feit dat er van buiten geen progressie zichtbaar is, betekent niet dat er geen vooruitgang heeft plaatsgevonden."

Verandering

Soms moet je ergens mee stoppen als het niet werkt. Kijken wat wel helpt om je doel te bereiken. Ik ging nooit met plezier naar de sportschool omdat het van mezelf moest. Ik kende er niemand dus het sporten was ook nog eens saai. Daarom heb ik me vorige maand ingeschreven bij een andere sportschool, dichter bij huis en eentje waar drie vriendinnen ook sporten. Via een app kun je je van tevoren inschrijven voor lessen waardoor de motivatie om te gaan nog groter wordt. Ook heb ik het hardlopen weer opgepakt en me ingeschreven voor twee hardloopevenementen in mei.

Genieten

Ik probeer verder te kijken dan het resultaat dat ik dagelijks in de spiegel zie. Ik wil tevreden zijn met wat er is en met wat ik al heb bereikt. Laatst zei iemand tegen mij: "probeer eens te doen alsof je al bent waar je wil zijn en nu daar naartoe te leven. Op die manier ga je automatisch de gewoontes aannemen die passen bij die gezonde levensstijl." Ik moet zeggen dat het op sommige momenten helpt. Wanneer ik een stukje chocolade wil eten en me afvraag of ik dit ook zou eten wanneer ik dat afgetrainde lijf al zou hebben, kan ik het makkelijker laten liggen, want mezelf bekritiseren over wat er nog allemaal niet is gelukt, daar ben ik een kei in, alleen helpt het me niet verder. Dus heb ik dit weekend genoten van een heerlijke wortel-verjaardagstaart, (want ook mensen die hun doel al hebben bereikt, mogen af en toe genieten van iets lekkers, zeker wanneer ze jarig zijn!) en ga ik me vanaf morgen weer houden aan mijn nieuwe voedingsschema! Worteltaart fitgirls

Eindbestemming

Een van de valkuilen die ik maakte tijdens mijn fitjourney is dat ik overdag te weinig at waardoor ik ’s avonds zo’n trek had dat ik alles at wat los en vast zat. Mijn zus/persoonlijke voedingscoach maakte een voedingsschema waar ik me inmiddels al twee weken keurig aan houd. En weet je wat zo grappig is? Ik heb nog nooit zo veel gegeten op een dag. Met moeite krijg ik mijn havermout en twee gekookte eieren op voordat ik naar mijn werk ga. De hele dag door heb ik geen trek en ’s avonds lukt het me ook prima om na het eten niets meer te nemen. Zal ik dan toch iets gevonden hebben wat ik vol kan houden? Waarbij ik geen behoefte heb om uit de band te springen? Waarbij ik af en toe kan genieten van iets lekkers, maar de healthy lifestyle daarna zonder moeite weer kan oppakken, omdat ik fit wíl zijn in plaats van het te móeten? Waarschijnlijk zal ik nog wel eens heimwee krijgen naar de plaats van vertrek, maar ik heb zomaar het gevoel dat de plaats van bestemming steeds dichterbij komt…
Lisanne
Door

Lisanne

op 29 Mar 2016

Oh je bent zo goed bezig! Stiekem een beetje jaloers op... Die drive heb je zeker gevonden als ik dat zo lees

Reactie plaatsen