12 mei 2017 
5 min. leestijd

13 redenen waarom je ‘13 Reasons Why' moet kijken

13 redenen waarom je ‘13 Reasons Why' moet kijken
De nieuwe Netflix serie ‘13 Reasons Why’ is een enorme hype en wordt massaal over de hele wereld gekeken. Natuurlijk werd ik zelf ook nieuwsgierig en besloot de serie te kijken. Naast dat de serie heel positief wordt ontvangen, zijn er ook enorm veel negatieve reacties op gekomen. Wat ik zo mooi vind aan deze serie, is dat de makers ervan ons alleen maar wat dingen duidelijk proberen te maken. Twijfel je nog om de serie te bekijken? Deze dertien redenen vatten samen waarom je de serie écht moet kijken. ‘13 Reasons Why’ is een Amerikaanse tienerdrama-serie van Netflix. In de serie staat het verhaal van Hannah Baker, een meisje dat net zelfmoord heeft gepleegd, centraal. De mensen die haar gekwetst hebben krijgen dertien cassettebandjes te zien. Op de bandjes wordt verteld wat de redenen van haar zelfmoord zijn. De serie telt één seizoen met dertien afleveringen. In elke aflevering wordt het verhaal van een cassettebandje verteld. Netflix wil met deze serie taboes doorbreken en zelfmoord aan het licht brengen. Want je kunt wel degelijk het verschil maken voor iemand. Om deze redenen heb ik voor jullie dertien puntjes op een rij gezet waarom je ‘13 Reasons Why’ moet kijken:
 1. Het laat je stil staan bij het feit dat we allemaal wat liever voor elkaar moeten zijn
Kindness doesn’t cost a damn thing. Ja, zo simpel is het. Wees gewoon aardig tegen de mensen om je heen. Je weet nooit wat er in iemands hoofd afspeelt.
 1. Toon interesse in iemand
Deze serie maakt duidelijk wat voor maskers mensen soms op hebben. Dit geldt zowel voor Hannah Baker, het slachtoffer van de pesterijen, als de pestkoppen. De pestkoppen hebben ook allemaal een eigen verhaal. Op school zijn ze misschien enorm populair, maar thuis gaat het er wat minder leuk aan toe. Zo heeft de moeder van Justin bijvoorbeeld problemen en lijkt het alsof zijn ouders zich niets aantrekken van zijn bestaan, stoere Zach is eigenlijk een voorbeeldig moederskindje, Jessica heeft een erg bezorgde en strenge vader, Courtney heeft twee vaders en zo heeft ieder karakter wel iets.
 1. De serie laat je inzien dat jij het verschil kan maken
In de serie wordt meerdere keren herhaald dat Hannah nog zou leven als de karakters wat vriendelijker geweest waren, of als er bepaalde dingen niet waren voorgevallen. Eigenlijk moeten we wat vaker zo denken. Wees gewoon eens extra lief voor iemand of kom eens voor iemand op. Pesten is zó ongelofelijk zwak. Laat iemand gewoon lekker in zijn waarde. Door voor iemand op te komen kan jij het verschil maken.
 1. In de serie wordt zelfmoord duidelijk aan het licht gesteld
Zelfmoord is iets waar niemand graag over praat, maar het gebeurt wel. En als je het mij vraagt gebeurt het véél te vaak. Alleen al als je er over nadenkt hoeveel mensen er voor de trein springen. Hoe vaak wordt dit maar niet omgeroepen? Bijna elke dag denk ik wel. En zwaar geïrriteerd ben ik dan, als ik iemand hoor zeggen: “Hadden ze niet op een ander tijdstip kunnen springen, misschien niet in de spits ofzo?”. Het probleem is dat dit soort mensen niet inzien hoe zwaar zo’n persoon waarschijnlijk geleden heeft. Deze serie laat je inzien wáárom iemand zelfmoord pleegt en laat je verplaatsen in die persoon. Niemand pleegt zomaar zelfmoord.
 1. Leer zelfmoord en depressie herkennen
‘13 Reasons Why’ laat de gevaren van depressie zien en hoe volwassenen vaak niet op de hoogte zijn van de waarschuwingen die tieners laten zien. Hannah isoleert zich van haar vrienden en ouders, haar cijfers gaan achteruit, ze begaat een transformatie en begint langzaamaan ook zichzelf kwijt te raken. Ze probeert meerdere keren hulp te vragen aan anderen, maar haar kreet wordt niet opgemerkt. “This girl is just too much”, zeggen ze dan.
 1. Wees je bewust over de gevaren van pesten
Pesten. Ik denk dat iedereen wel een beetje schuldig is hieraan. Ook al is het maar plagen of treiteren, we hebben het allemaal wel eens gedaan. Zelfs op de werkvloer gebeurt dit ook vaak genoeg. Deze serie laat je inzien waarom je er direct mee moet stoppen.
 1. Wees bewust van de gevaren van social media
“Social media is echt iets van deze tijd”, hoor ik mijn ouders zeggen. En dat is ook zo. Vroeger bestond dit nog niet. Jongeren zijn helemaal in de ban van social media en ouders weten vaak niet wat hun kinderen online allemaal uitspoken. Foto’s worden online gegooid en de reputatie van iemand kan binnen 1 seconde verpest worden. Hoe vaak heb jij al een naaktfoto van iemand op school gezien? Precies, vast wel eens een keer. En moest je toch lachen? Ik durf te wedden van wel. Eigen schuld is dit misschien, maar je moet je bedenken dat iemand hier nóóit om vraagt.
 1. Leer voor jezelf opkomen
Er worden geen doekjes gewonden om seksueel misbruik en het wordt ook niet 'beter' gemaakt dan dat het is. Wat veel mensen niet snappen, is dat je hier nóóit, maar dan ook nóóit om vraagt. In de serie lag een van de meisjes buiten bewustzijn op bed en kon zij zichzelf niet verdedigen. Als je echt iets niet wilt, kom dan voor jezelf op. Dit geldt eigenlijk voor alles in het leven. Dat maakt deze serie nog maar eens duidelijk. Ook laat '13 Reasons Why’ ons inzien dat seksueel misbruik meer met iemand doet dan waar we onszelf van bewust zijn.
 1. De serie triggert
De serie is bedoeld om ons te laten inzien wat voor een taboe zelfmoord eigenlijk is. Het laat jezelf verplaatsen in een ander en laat je inzien waarom mensen doen wat ze doen. Alles heeft een reden. De serie is een echte eye-opener.
 1. De serie laat je verplaatsen in de karakters
Ik denk dat iedereen die depressief is (geweest) of gepest wordt/werd, zich wel kan vinden in de show. Het beeld van de depressieve Hannah wordt heel duidelijk geschetst. Je hoort haar gedachtegang, wat voor die bewustwording zorgt.
 1. Wanneer je een vriend of vriendin hebt die depressief is
Wanneer je zelf emotioneel stabiel bent kan het nog wel eens lastig zijn om je te verplaatsen in een vriend of vriendin die wel depressief is. De serie laat zien dat eigenlijk niemand van de vrienden van Hannah het aankon om haar te helpen. Wanneer je zelf deze problemen ervaart is het belangrijk om erover te praten. Bijvoorbeeld met die vriendin of vriend zelf, zo laat je zien dat je er voor ze wilt zijn en probeert om het te begrijpen.
 1. Niets is wat het lijkt
De keerzijde van de populaire kinderen wordt aan het licht gesteld. Ze doen zich allemaal heel anders voor dan ze eigenlijk zijn. Op school is er niets te zien over hoe hun thuissituatie eigenlijk is en hoe moeilijk ze het soms hebben. Op school zijn ze stoer en lijkt het hen allemaal niks te schelen. De serie laat ook de thuissituatie zien, waar het allemaal niet zo rooskleurig is. Deze keerzijde laat je inzien dat niets is zoals het lijkt.
 1. Er zitten ook een paar hotties in de serie
Oké, om af te sluiten even wat luchtigs. Natuurlijk kan dit puntje niet aan de lijst ontbreken! Naast dat het een zware serie is, spelen er wél hele knappe acteurs in. Natuurlijk heeft iedereen een eigen smaak, maar om alvast even een voorproefje te geven, dit zijn mijn twee favorieten: Do I need to say more? ;) Ben je helemaal in de ban van '13 Reasons Why’, dan hebben we goed nieuws! Er komt namelijk ook een tweede seizoen van de serie, waarin waarschijnlijk wordt ingegaan op de de verhalen van de andere karakters. Ik kan in ieder geval niet wachten! Foto: ew.com
Reactie plaatsen