20 april 2018 
4 min. leestijd

12 tips voor beginnende hardlopers om direct goed te starten

12 tips voor beginnende hardlopers om direct goed te starten
Jaren geleden hadden collega’s het plan om als team mee te doen aan een 10 kilometerloop. Of ik ook mee wilde doen? Nou, nee eigenlijk niet, het idee zelf alleen al; hardlopen, nooit, never. Toch is het ergens mis gegaan met me en ga ik komend najaar zelfs mijn tweede marathon lopen. Dus waar uiteindelijk een wil is, is een weg. Overweeg jij ook om te beginnen met hardlopen? Dan deel graag deze 12 tips met je om direct goed te kunnen starten!

1.Goede schoenen

Heb je net moed verzameld om te gaan rennen, krijg je last van je voeten/benen. Zo jammer. Je hoeft echt niet de duurste hardloopschoenen aan te schaffen. Maar zorg voor voldoende demping, dat absorbeert de schokken tijdens het lopen. Sneakers zijn echt not done!

2. Take it easy

Nu je eenmaal besloten hebt dat je gaat hardlopen laat je je natuurlijk door niets of niemand meer tegenhouden. Voorzichtig! Jouw lijf moet wennen, zeker als je nog nooit hardgelopen hebt.Laat die drie maal per week nog maar even zitten in het begin. Twee maal of zelfs een keertje kan al meer dan genoeg zijn.Tempo is ook nog niet belangrijk. Rustig (voor je gevoel misschien wel te rustig) lopen maakt blij. Niks zo demotiverend om te moeten stoppen omdat je buiten adem bent en dan denken: zie je wel, het lukt me toch niet. Natuurlijk wel, als je maar rustig begint. Op het Internet staan meer dan genoeg schema’s om je te helpen met het opbouwen. Ook Evy is altijd bereid om je te begeleiden.

3. Jouw doel

Een kilometer, marathon of iets er tussen in. Kies een doel en zorg dat het reëel is om teleurstellingen te voorkomen.Vooral op momenten dat je het even gehad hebt (en dat gebeurt, geloof me) is het fijn om een doel te hebben.Deel het met familie, vrienden en op social media. Jij opgeven, echt niet! Je gaat ervoor, het gaat je zeker lukken.

4. Plan je trainingen

Echt, dat geeft je veel meer kans van slagen. Welke dagen ga je? Ga je ’s ochtends of liever ’s avonds? Spreek dit met jezelf af, zet het in je telefoon, je agenda, zeg het tegen de buurvrouw en houd je er aan! Als je je trainingen plant, geef je minder snel op. Je hebt nu eenmaal een afspraak. Die zeg je niet graag af. Het geeft structuur en je zult merken dat het daardoor een “way of life” gaat worden.

5. Neem rust

Wat? Rust? Ja rust. Je lichaam moet herstellen. Nog leuker, je wordt er beter van en daar hoef je helemaal niks voor te doen. Fantastisch toch? Neem bijvoorbeeld je beenspieren: Die moeten herstellen van het rennen, dit gebeurt tijdens het rusten. Tegelijkertijd worden ze sterker. Ze passen zich aan de belasting en ze bereiden zich voor op wat komen gaat: namelijk hardlopen. Je krijgt dus al snel meer spiervezels en kracht. Binnen 2-3 weken zul je al verschil merken. Supercompensatie rules!

6. Warming up/ cooling-down

Wellicht wat overbodig, maar zo belangrijk. Ineens wegspurten is een no-go. Je lijf moet eerst opstarten. Even wandelen en langzaam je tempo verhogen. Wandel na je training rustig uit, stretch je spieren. You dit it!

7. Vergelijk jezelf niet met anderen

Daar ga je dan, apetrots dat je van de bank bent gekomen en sinds kort hardlopend door het leven gaat. Vooral vasthouden dat gevoel. Vergelijk jezelf niet met anderen. Zeker niet met de lopers die met lichtsnelheid voorbij komen. Die waren ooit ook een keer beginner. Jij bent begonnen, daar gaat het om. Just be a happy runner.

8. Gebruik een app

Er zijn er genoeg. De meesten zijn gratis te downloaden, bv. Runtastic. Je ziet je route, je snelheid en je vorderingen. Pas op, het kan ook te motiverend zijn.

9. Neem pijntjes serieus

Heel serieus. Pijn is er niet voor niets en het is een signaal van jouw lijf dat er iets niet oké is. Mijn ervaring is dat als je begint met hardlopen, er altijd wel ergens pijn opdoemt. Het hoort er een beetje bij. Als die pijn na rust aanhoudt of met rennen telkens weer opkomt, neem dan even gas terug. Zonde als je door een blessure zou moeten stoppen!

10. Draag lekker zittende kleding

Niets zo vervelend als niet lekker zittende kleding tijdens het rennen. Omhoog kruipend shirtje, afzakkende broek, schurende string, niet goed ondersteunende bh. Dan is de runner’s high ver te zoeken. Draag comfortabele voor hardlopen geschikte kleding. Vermijd katoen, dat neemt zweet op en laat het niet los, waardoor het nat, koud en plakkerig gaat aanvoelen. Niet echt comfy en je koelt er veel te hard van af. En zo’n heupbroek zit vast prima in de paskamer, maar bij het rennen is hij voordat je de straat uit bent al drie keer van je kont gegleden.

11. Ga naar het toilet

Ook hier ben ik een gevalletje ervaringsdeskundige. Hardlopen prikkelt je darmen en hoe. Ik zie mezelf nog dodelijk beschaamd met samengeknepen billen aan wildvreemde mensen vragen of ik alsjeblieft van hun toilet gebruik mocht maken. Eet twee uur voor het lopen niet meer, vermijd te vet en vezelrijk voedsel. Geen ui en prei. Je darmen moeten zo min mogelijk geprikkeld raken. Het is geen garantie, maar het maakt de kans op ongemakken wel een stuk kleiner.

12. GENIET!!

Nooit vergeten: Geniet, have fun, enjoy! Je bent een hardloper!! Succes!
Yvonne is personal trainer, kinderfysiotherapeut en eigenaar van Yvonne Schippers Personal Training. Ze is gek op sport en vooral op hardlopen. Zo gek dat ze afgelopen jaar een marathon heeft gelopen en dit jaar die van New York gaat lopen. Terwijl ze tot een paar jaar geleden hardlopen helemaal niet leuk vond….. Ze is ervan overtuigd dat je alles kunt bereiken wat je maar wilt met een gezonde dosis doorzettingsvermogen en passie. Ze helpt je daar graag bij. Yvonne is motiverend, energiek en impulsief. Ze is ervan overtuigd dat je altijd je intuïtie moet volgen want dan maak je de juiste keuzes.
Je kunt Yvonne volgen op Instagram @yspt.nl_personaltraining.
Photo by Seth Macey
Reactie plaatsen