25 november 2015 
2 min. leestijd

#12 Merel’s Fitjourney: Inspiratie

#12 Merel’s Fitjourney: Inspiratie
Afgelopen vrijdag was ik naar een lezing van Elizabeth Gilbert in Amsterdam, waar ze kwam praten over inspiratie, creatief denken en haar nieuwste boek ‘Big Magic.’Leuk, maar wat heeft dit te maken met mijn fitjourney zul je misschien denken? Het antwoord op deze vraag luidt: inspiratie. Inspiratie betekent: creatief nadenken en goede ideeën krijgen. Maar vanuit het Latijn betekent het ook: inademen. Het (in)ademen volledig benutten om zo in contact te komen met jezelf; in contact komen met je eigen vermogen tot creatie en hier uiting aan te geven. Mijn fitjourney staat in het teken van verandering, van nieuwe dingen creëren. En gelukkig hoef ik niet in mijn eentje het wiel uit te vinden. Er zijn genoeg methoden en manieren ontwikkeld en ik ben vrij om ze allemaal uit te proberen om te voelen wat het beste bij mij past.

Kracht

Wanneer ik me goed voel en geïnspireerd ben, zit ik vol positiviteit en nieuwe energie om nieuwe dingen aan te gaan. Soms kunnen andere mensen je nét dat inzicht geven dat je nodig hebt om te volgende stap te maken, zo werkt dat tenminste voor mij. Af en toe heb je even dat zetje in de rug nodig om het vertrouwen en de creativiteit te vinden om weer tot nieuwe dingen te komen. Zoals Elizabeth Gilbert zegt: “Ieder van ons die het geluk heeft in omstandigheden te leven waarin je invloed kunt uitoefenen op je leven, zou elk beetje van die kracht moeten gebruiken.” Voor mij voelt het af en toe alsof ik geen kracht meer heb, ik ben soms zo moe van het strijden met dat stemmetje in mijn hoofd (het stemmetje dat wil eten wanneer ik met rot, gestresst, bang of verdrietig voel). Tot ik me van de week bedacht dat ik dat stemmetje misschien nooit kwijtraak. Dat hij er altijd zal blijven zitten en dat ik dus maar beter vrienden met hem kan worden zodat we het minst last van elkaar hebben. Het heeft geen zin om strijd te blijven voeren. Elizabeth: “Jezelf met vriendelijkheid bejegenen, dat is wat vrij maakt om creatief te zijn en een vervullend leven te leiden.” In een artikel in de Happinez las ik iets wat daar mooi op aan sluit: ‘Zelfcompassie helpt je om het hoofd te bieden aan moeilijkheden in het leven, omdat het je in staat stelt jezelf te troosten en in het moment te blijven, zonder te worden meegesleept door emoties.’ Zelfcompassie is niets meer en niets minder dan begripvol tegenover je fouten en gebreken staan. In mijn geval niets meer en niets minder dan het stemmetje in mijn hoofd omarmen, mijzelf begrip tonen, wanneer het anders gaat dan gepland en mezelf geven wat ik nodig heb.

Angst

De lezing van Elizabeth heeft me nog een aantal inzichten gegeven die ik graag met jullie wil delen. Elizabeth: “We are what we repeatedly do.” “Om hier verandering in aan te brengen moeten we meestal iets doen wat we nog nooit gedaan hebben, en daar komt vaak angst bij kijken. ‘Ik kan het niet, ik ben niet speciaal genoeg etc. Ga ik mijn waardevolle tijd investeren in iets waarvan ik de uitkomst niet ken?’ Het deed me denken aan een quote uit Pipi Langkous, waarin ze deze angst als het ware omdraait. Pipi: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Een geniale uitspraak die we allemaal eens in de zoveel tijd zouden moeten gebruiken. Het gaat er uiteindelijk niet om wat de uitkomst is en of die goed of slecht is. Elizabeth: “De vraag is: wat gebeurt er met je gedurende het proces? De mooiste dingen gebeuren wanneer je los laat en je overgeeft. Wanneer je net ietsje meer nieuwsgierig bent dan dat je bang bent, zullen er geweldige dingen op je pad komen.” Vol inspiratie ga ik deze week in. Ik adem in en adem uit. En terwijl ik dat doe, maak ik een heerlijke, gezonde maaltijd voor mij en mijn angst en drinken we een wijntje, een perfecte manier om een vriendschap te sluiten, lijkt me.  
Reactie plaatsen