11 november 2015 
3 min. leestijd

#11 Merel’s Fitjourney: Balans tussen genieten en doelen behalen

#11 Merel’s Fitjourney: Balans tussen genieten en doelen behalen
Hoe behoud ik de balans tussen genieten en mijn doelen behalen? Dat is, denk ik, de vraag die mijn fitjourney symboliseert. Soms ontzeg ik mijzelf van alles en is zelfs het kleinste blokje chocolade een misstap in het bereiken van mijn doel (me lichamelijk en geestelijk fit voelen bij een levensstijl die ik kan volhouden) of ik sla helemaal door en eet alles wat los en vast zit (bij wijze van spreken). Want de dag ervoor heb ik het ‘toch al verpest’ dus kan vandaag er ook nog wel bij. Conclusie: van beide manieren word ik niet heel gelukkig en ook niet heel erg fit.

Positiviteit

Een middenweg blijkt de beste oplossing. Door deze strijd die ik continue (lichamelijk en mentaal) voer , vergeet ik soms wat me allemaal al wel is gelukt en kijk ik alleen naar de dingen die ik nog niet voor elkaar heb. Ik wil met een positieve blik terug kunnen kijken op wat ik de afgelopen maanden allemaal heb bereikt en de lessen die ik heb geleerd. Ik realiseerde me deze week dat, wanneer ik ergens niet tevreden over ben, ik de enige ben die daar iets aan kan veranderen. Afgelopen maand heb ik mijn aandacht gericht op alles wat niet goed ging en was ik daarin ontzettend hard voor mezelf. Terwijl ik me ook had kunnen richten op wat ik al wel bereikt heb (ik ben een paar kilo afgevallen en heb ontzettend veel geleerd over mijn leefpatronen en gewoonten). Ik heb de afgelopen twee weken niet gefaald (zoals ik in mijn vorige blog dacht), ik heb mijn prioriteiten ergens anders gelegd en ben wel heel toegewijd geweest in het zoeken naar een baan. Dit is allemaal onderdeel van mijn leerproces. Nu ik dat weet, kan ik ermee aan de slag. Als oefening heb ik een prachtig notitieboekje van My Lovely Notebook (www.mylovelynotebook.nl) gekocht (ik ben verslaafd aan notitieboekjes!) waarin ik elke dag drie dingen opschrijf waar ik dankbaar voor ben. Dit helpt om veel positiever in het leven te staan en je merkt dat er elke dag wel dingen zijn waar je dankbaar voor bent, al is het een heerlijke maaltijd of een prachtige herfstzon. merel fitgirls 3

Doelgerichte keuzes

De balans houden in voeding en sporten is en blijft voor mij een uitdaging. Ik sla vaak door in het ene of in het andere. De kunst is om bij mezelf te blijven en bij datgene wat ik belangrijk vind. Wat wil ík in mijn mond stoppen, in plaats van dat koekje te eten omdat een ander het me voorschotelt. Wanneer ik beter weet wat ik zelf wil en welk doel ik wil bereiken, maak ik keuzes die dat doel ondersteunen! Ik heb dan misschien minder momenten waarop ik intens geniet van een stukje chocolade. Maar ik heb ook veel minder momenten waarop ik ervan baal dat ik iets ongezonds heb gegeten en me moe voel van alle suikers en kritiek die op mezelf lever voor het toelaten van de slechte gewoonte. Door minder ups & downs te ervaren, blijf ik veel meer in balans, wat mij veel minder energie oplevert op lange termijn.

Écht genieten

Om ervoor te zorgen dat ik de komende maanden toch kan genieten en tegelijkertijd mijn doelen behaal, ga ik ervoor proberen te zorgen dat ik minder trek krijg door voedzame maaltijden te bereiden en de avond voor een drukke dag alvast mijn eten klaar te maken. Ik kan immers ook heel erg genieten van gezonde dingen! Wanneer ik mezelf teveel opleg: dit mag ik niet en dit mag ik niet, kruip ik in een slachtofferrol. Maar eigenlijk moet het zijn: ik wil dit niet eten want het brengt me niet naar mijn doel. ‘Niet mogen’, werkt niet voor mij. Bij alles wat ik eet, probeer ik na te gaan of ik het echt wil en neem ik alleen het allerlekkerste. Mezelf tijdens de Sinterklaasperiode alles ontzeggen, is onmogelijk. Maar ik zorg er wel voor dat áls ik iets neem, het bijvoorbeeld de pepernoten van De Pepernotenfabriek in Haarlem zijn (de lekkerste!). merel fitgirls 2 Bovendien gaat genieten niet alleen over eten. Ik geniet er ook van om verse producten op de markt te kopen in het weekend, goed gezelschap, een boswandeling of een yogales.

Herhaling en balans

Er bestaat gewoon geen perfecte manier om mijn lifestyle veranderen. Wanneer het misgaat, pak ik gewoon de draad weer op. En wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet, en andersom. Maar sleutel tot het behalen van mijn doelen blijft herhaling en balans. merel fitgirls 4
Reactie plaatsen