Kirsten onderzoekt: 10 feiten waarom sport je gelukkiger maakt

Sport heeft veel positieve effecten op het vrouwelijk lichaam. Dat het uiterlijk verandert, weten we onderhand wel, maar wat gebeurt er aan de binnenkant van je lichaam? Hier, tien feiten waarom sport zo goed voor je is en waarom je er gelukkiger van wordt!

#Throwback

In mijn vorige blog hebben we het gehad over de gevaren van doorslaan in te veel bezig zijn met je gezondheid. We weten nu dat er een heel dunne lijn ligt tussen bewust en gezond leven en obsessief en dwangmatig bezig zijn met je lichaam en voeding. Denk dus vooral aan de beweegredenen achter de doelen die je wilt behalen. Vraag jezelf af of deze maatregelen de kwaliteit van jouw leven bevorderen, of dat deze enkel als cosmetisch doel dienen. Hieronder heb ik tien van die beweegredenen die je leven bevorderen voor je uitgelicht. Sport maakt je gelukkiger en ik vertel je waarom!

1. Gains are good

Op de eerste plaats verbetert krachttraining de gezondheid van je hart- en bloedvaten. Zo verlaag je de risico’s op een hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte, ook gaat het botontkalking tegen. Door het trainen met gewichten worden niet alleen je spieren belast, maar ook je botten. Spieren worden sterker, dus gaan je botten zich aanpassen aan de steeds sterker wordende spieren en daarmee vergroot je de botdichtheid. (NLbewustgezond, 2015)

2. Sporten vermindert stress

Sporten is zo veel meer dan alleen intensief met je lichaam bezig zijn. Het werkt ook ontspannend. Op het moment dat je lichaam in beweging is, ben je bezig met ontstressen. Door te sporten voer je opgehoopte stress in je lichaam af en word je weer helemaal ontspannen. Sporten en een drukke baan zijn daarom juist erg goed met elkaar te combineren. Dat smoesje kun je dus ook niet meer gebruiken.

"Sporten en een drukke baan zijn juist erg goed met elkaar te combineren."

3. Krachttraining is voor iedereen

Lang werd aangenomen dat krachttraining niet goed is voor jongeren. Het trainen met gewichten zou sneller leiden tot breuken of rugklachten. Bovendien zou het de groei verminderen. Maar dit is dus allemaal kletskoek. Het is helemaal niet slecht voor jongeren, mits het onder goede begeleiding gaat (Dahab & McCambridge, 2009).

4. Survival of the fittest

Sporten verbetert je conditie. Met een goede conditie heb je meer energie en maakt je je leven een stukje makkelijker. Je kan bijvoorbeeld zonder moeite die trappen in je school of op je werk beklimmen of rennen voor de bus zonder dat je helemaal bezweet en hijgend in de bus zit en je al doodop bent voordat je überhaupt bent begonnen met werken.

5. Lekker hé, die stofjes

Tijdens het sporten komen er stofjes in je lichaam vrij. Deze stofjes zorgen voor een blij gevoel waardoor je je gelukkiger voelt. Na afloop van een flinke workout voel je je waarschijnlijk helemaal afgepeigerd, maar wel gelukkig en voldaan.

6. Wat gebeurt er op het kleinste kamertje?

Merk je dat je veel minder gemakkelijk naar de wc gaat dan anderen? Ga dan meer sporten! Hierdoor verhoog je je stofwisseling, waardoor je voeding sneller en beter verwerkt wordt.

7. Je kan alles aan!

Door meer te sporten, word je sterker. Je krijgt niet alleen meer kracht, waardoor je het gevoel krijgt dat je alles aan kan, maar je afweersysteem wordt ook sterker. Zo blijf je beter beschermd tegen virussen en word je dus niet zo snel ziek.

8. Voldoening

Het is een feit dat je gelukkig wordt als je een doel bereikt. Als je sport, kun je jezelf iedere keer weer de kans geven om een doel te bereiken en zo je grenzen te verleggen. Je wil bijvoorbeeld tien kilometer aan een stuk hard kunnen lopen of vijftig push ups doen, noem maar op. Als je deze doelen behaalt, wordt je vrolijk en voel je je trots.

9. Happy in shape

Door te sporten verandert je lichaam. Hierdoor ga je vaak je lichaam als mooier en aantrekkelijker beschouwen, waardoor je weer meer zelfvertrouwen krijgt en je je dus gelukkiger gaat voelen. Het is natuurlijk prima als je jezelf fysiek wil verbeteren, zolang je maar onthoudt dat je meer bent dan je uiterlijk alleen. Al deze feiten moeten bijdragen aan je geluk en niet alleen je uiterlijk.
Misschien lijkt het sterke schoonheidsideaal een verbetering op het eerdere magere ideaal, maar geen van beide is juist. Sterker nog; geen één schoonheidsideaal is juist! Niet iedereen heeft hetzelfde lichaam; een vol figuur is niet mooier dan iemand die niet ‘gezegend’ is met ronde billen en volle borsten. Ieder lichaam is uniek en dat maakt ons zo mooi! In mijn vorige blog kwam het al naar voren. Veel mensen ontlenen hun zelfwaardering voor een groot deel aan het dan al niet ervaren van een mooi lichaam. Om dus gelukkig met jezelf te kunnen zijn, moet je ook gelukkig kunnen zijn met lichaam. Dat betekent niet dat je eruit moet zien zoals het schoonheidsideaal dat de media schetst, maar je moet werken naar wat jij mooi vindt. We hebben nou eenmaal niet allemaal hetzelfde lichaam en dat moeten we ook niet willen. Er zijn dunne vrouwen, grote vrouwen, gespierde vrouwen, lange en kleine vrouwen, vrouwen met veel rondingen of weinig, en alles ertussenin. Er is niets mis met het hebben van een stevig, gespierd of juist dun lichaam. Er is niet iets wat beter is dan het één of het ander. ‘Strong, sexy & skinny.’ Deze woorden kunnen bestaan in elke combinatie, of volledig en onafhankelijk van elkaar. Er is niet één juist schoonheidsideaal en we hoeven niet één lichaamstype te kleineren en het andere te vieren.

"Er is niet één juist schoonheidsideaal en we hoeven niet één lichaamstype te kleineren en het andere te vieren."

10. Zelfvertrouwen

Wanneer je blij bent met degene die je in de spiegel ziet, zal je zelfvertrouwen groeien. Je ziet er niet alleen beter uit, maar je voelt je ook energieker en fitter waardoor je een heel gelukkig mens zult worden. Nou ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik krijg alweer meteen zin om mijn sportkloffie aan te trekken. Laat dat geluk maar komen! REFERENTIES Dahab, K. S., & McCambridge, T. M. (2009). Strength training in children and adolescents: raising the bar for young athletes? . Sports Health: A Multidisciplinary Approach. Opgeroepen op Oktober 22, 2015 NLbewustgezond. (2015, Oktober 22). De positieve effecten van krachttraining op je gezondheid. Opgehaald van NLbewustgezond: https://www.nlbewustgezond.nl/de-positieve-effecten-van-krachttraining-op-je-gezondheid/

Kirsten is een gedreven junior communicatieprofessional met een passie voor communicatie die ze graag met iedereen wil delen. Ze onderzoekt de trend ‘Strong is the new skinny’; oftewel het verschuiven van het schoonheidsideaal van mager naar gespierd. Inmiddels expert op het gebied van schoonheidsidealen, wil ze andere jonge vrouwen bewust maken en inspireren om de druk om ‘perfect’ te willen zijn, los te laten.